Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ινστιτούτο Έρευνας Και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων (Ι.Ε.Κ.Ε.Θ): Το δικό μας Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο(EUROPAS 2011)


Το EUROPAS 2011 (EUROpean PArliament Simulation) αποτελεί την συνεχεια της προσπάθειας προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς που έκανε τα πρώτα της βήματα την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται να διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς στις 15-18 Απριλίου 2011 και απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αλλά και σε φοιτητές άλλων Πανεπιστημίων. Πέρσι συμμετείχαν φοιτητές από το πανεπιστήμιο Πειραιά, τις Νομικές σχολές Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, το Καποδιστριακό, την Πάντειο, το Ιόνιο και το Πελοποννησιακό πανεπιστήμιο. Εμπνευστής και φορέας του EUROPAS αποτελεί το Ινστιτούτο Έρευνας Και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων (Ι.Ε.Κ.Ε.Θ)  με συνδιοργανωτές  για φέτος, τα ελληνικά γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς

ΡΟΛΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
Ο κάθε συμμετέχων καλείται να παίξει το ρόλο ενός ευρωβουλευτή. Ως μέλος ενός ευρωπαϊκού κόμματος, θα πρέπει σε κάποια από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές οι οποίες προσομοιώνονται να υπερασπιστεί τις θέσεις του κόμματος του αλλά και της χώρας του πάνω στο θέμα που θα συζητηθεί.(Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόμμα που θα αντιπροσωπεύει ο κάθε συμμετέχων θα του ανατεθεί τυχαία, ανεξάρτητα από τις προσωπικές του πολιτικές πεποιθήσεις. Επίσης, η χώρα που πρόκειται να αντιπροσωπεύει ο κάθε ευρωβουλευτής εντός του κόμματος δε θα είναι απαραίτητα η Ελλάδα.)
Στόχος κάθε κοινοβουλευτικής επιτροπής είναι να καταλήξει σε μια ομόφωνη απόφαση
Οι συνεδριάσεις των επιτροπών θα γίνουν στα αγγλικά, εκτός από μια επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει στα γαλλικά. Επιπλέον, θα τηρούνται -προσαρμοσμένοι όσο χρειάζεται- οι επίσημοι κανόνες των διαδικασιών των επιτροπών, προκειμένου να επιτευχθούν οι πραγματικές συνθήκες της πορείας λήψης μιας κοινοβουλευτικής απόφασης. Στα πλαίσια της επίτευξης πραγματικών συνθηκών, ακολουθείται και ο ανάλογος ενδυματολογικός κώδικας (dress code).

Η κάθε επιτροπή θα έχει στην διάθεση της για την οποία επίλυση απορίας, από το στάδιο της προετοιμασίας έως και την πραγματοποίηση του EUROPAS 2011, ένα ικανότατο προεδρείο και την στήριξη ενός  καθηγητή, υπεύθυνου για αυτή.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις επιτροπές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που πρόκειται να προσομοιωθούν στο EUROPAS 2011

[1] Θα π
Το EUROPAS 2011 αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια εποικοδομητική εκπαιδευτική εμπειρία, που σκοπό έχει να βοηθήσει τον κάθε συμμετέχοντα να κατανοήσει στην πράξη τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γενικότερα και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ειδικότερα.
Μέσα από την προσομοίωση, δίνεται η δυνατότητα πλήρους αντίληψης του πώς αντιμετωπίζονται -επιλύονται τα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ. Αυτό γίνεται μέσω debates και διαπραγματεύσεων που στοχεύουν στην προώθηση της δημοκρατίας.

Πέρα από τα παραπάνω, το EUROPAS 2011 είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για τους συμμετέχοντεςνα βελτιώσουν τις επικοινωνιακές και διπλωματικές δεξιότητες τους, καθώς και το επίπεδο τους σε μια ξένη γλώσσα.

Με την ολοκλήρωση του EUROPAS 2011 θα χορηγηθούν πιστοποιητικά τα οποία είναι πολύ σημαντικά για το βιογραφικό, αφού η εμπειρία είναι ισάξια πρακτικής άσκησης!

Για οποιαδήποτε απορία και περισσότερες πληροφορίες σχετίκα με την δήλωση συμμετοχής
email:       europas.unipi@gmail.com

facebook page: European Parliament Simulation (Euro.Pa.S) at University of Pireaus


blogspot: europas2011.blogspot.com