Του Samuel Bucholtz
Το Διαδίκτυο, όπως τo γνωρίζουμε σήμερα, δεν έχει πλέον χώρο. Οι περίπου 4 δισεκατομμύρια προορισμοί -μια ζούγκλα από πορνό, ηλεκτρονικό εμπόριο και τυχερά παιχνίδια, Justin Bieber και φαντασιόπληκτους με σύνδρομα καταδίωξης- έχουν πλέον μετοικήσει στο διαδίκτυο. Ο Διεθνής Οργανισμός για την Εκχώρηση Ονομάτων και Αριθμών (ICANN), το όργανο που διοικεί το διαδίκτυο, ανακοίνωσε στις 3 Φεβρουαρίου ότι είχε διανείμει τις τελευταίες του διευθύνσεις. Αλλά μην ανησυχείτε, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για το μέσο άνθρωπο ή τη μέση επιχείρηση.
Εδώ και καιρό, πολλοί γνώριζαν ότι ο ελεύθερος χώρος στο Διαδικτύο κάποια στιγμή θα τελείωνε. Κατά τη δημιουργία του πριν από δεκαετίες, το ίντερνετ ήταν ακόμα ένα «πείραμα» για τους επιστήμονες πληροφορικής. Έφτιαξαν αρκετό χώρο για μόνο περίπου 4 δισεκατομμύρια διευθύνσεις. Ο αριθμός αυτός μπορεί να ακούγεται αρκετά μεγάλος, αλλά στο σημερινό υπερ-συνδεδεμένο κόσμο, ειδικά τώρα με την ραγδαία αύξηση χρήσης των κινητών συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο (όλα χρειάζονται τη δική τους διεύθυνση IP), είναι απλά ανεπαρκής.
Για να διορθώσει την κατάσταση, το Διαδίκτυο πρόκειται να πραγματοποιήσει μια σημαντική μετάβαση-μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που θα έχει ποτέ συμβεί στο δίκτυο- καθώς θα εξελιχθεί από την τρέχουσα έκδοση, που είναι γνωστή ως πρωτόκολλο 4 (IPv4), στο φουτουριστικό IPv6. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το πρωτόκολλο Ίντερνετ -η ραχοκοκαλιά του Internet, η γλώσσα από υπολογιστή σε υπολογιστή που επιτρέπει την ύπαρξη του διαδικτύου- θα μεταναστεύσει από τις σημερινές διευθύνσεις των 32-bit στις διευθύνσεις των 128 bits, επιτρέποντας 11 undecillion (αριθμός με 36 μηδενικά) νέες διευθύνσεις IP. Πόσο είναι αυτό; Σκεφτείτε απλώς ότι πλέον θα υπάρχουν αρκετές διευθύνσεις γιακάθε άνθρωπο που έζησε ποτέ, με αντιστοιχία 1 τρισ. διευθύνσεις IP στον καθένα. Με άλλα λόγια, πρόκειται για πάρα πολλές διευθύνσεις και άφθονο χώρο για το διαδίκτυο για να επεκταθεί.
Η αναβάθμιση θα παρουσιάσει ορισμένες προκλήσεις, αλλά το IPv6 αναμένεται να είναι πιο εύκολο στη διαχείριση από ορισμένες πρόσφατες αμφισβητήσιμες προτάσεις, όπως το λογισμικόY2K. Το IPv6 δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως «κρίση», «e-ποκάλυψη” ή σοβαρό πρόβλημα για κανέναν.
Ετοιμαστείτε για την 8η Ιουνίου
O ICANN έχει παροτρύνει τους παρόχους υπηρεσιών Internet να ξεκινήσουν τη μετάβαση στο IPv6 εδώ και χρόνια, αλλά μόνο πρόσφατα οι εταιρείες πήραν το θέμα στα σοβαρά. Η αναβάθμιση στο IPv6 μόλις αρχίζει και μπορεί να φτάσουμε στο 2021 μέχρι την ολοκλήρωση της μετάβασης. Η Διαδικτυακή Κοινωνία έχει προγραμματίσει μια Παγκόσμια Ημέρα IPv6 στις 8 Ιουνίου του 2011, όταν μεγάλες εταιρείες όπως η Google (GOOG), το Facebook, το Yahoo (YHOO), και η Verizon Communications (VZ) θα αρχίσουν τις δοκιμές IPv6. Όσο για οικονομικό κόστος, η αναβάθμιση στο IPv6 θα είναισχετικά ανώδυνη. Το κόστος για νέο εξοπλισμό, servers, συσκευές δικτύωσης κ.λπ., θα καλυφθείκατά την περίοδο που απαιτείται έως ότου τοIPv6 καταστεί το βασικό πρωτόκολλο.
Είναι το IPv6 ασφαλές; Τεχνικά, το IPv6 είναι πιθανώς λιγότερο ασφαλές από τον προκάτοχό του, το IPv4. Ο λόγος: το IPv4 λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, με αποτέλεσμα τα δυνατά αλλά και αδύνατα του σημεία να είναι γνωστά σχεδόν σε όλους. Το IPv6 είναι ακόμα ένα άγνωστο μέγεθος από άποψη ασφάλειας. Δεν έχουμε ακόμα αρκετά δεδομένα για να γνωρίζουμετις αδυναμίες του. Δυστυχώς, η ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι μια διαδικασία δοκιμής και λάθους, γι’ αυτό και η ετυμηγορία για το IPv6 εκκρεμεί.
Το IPv6 είναι ωστόσο κωδικοποιημένο, ώστε να απαιτεί τη στήριξη διαφόρων μέτρων ασφαλείας που ήταν εντελώς προαιρετική με το IPv4. Λειτουργεί αυτόματα με IP πρωτόκολλα ασφαλείας ή IPSec. Αυτό θα επιτρέψει την επικύρωση ή/και την κρυπτογράφηση πακέτων δεδομένων σε επίπεδο IP-που σημαίνει ότιθα μπορείτε να προστατεύετε τα δεδομένα σας σε κάθε βήμα της κυκλοφορίας τους μέσω του Διαδικτύου.
Αν όλα πάνε καλά, αυτός ο ιστορικός μετασχηματισμός θα είναι εντελώς αόρατος για το μέσο χρήστη και την επιχείρηση. Φυσικά, θα απαιτηθεί κάποια προσαρμογή. Σε λίγα χρόνια, που το Διαδίκτυο θα βασίζει τη λειτουργία του περισσότερο στο IPv6, οι καταναλωτές θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα Wi-Fi μόντεμ τους και τα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows 98, αφούαυτά θα αντιμετωπίζουν προβλήματα συμβατότητας με το νέο δίκτυο. Τα βλέμματα στρέφονται στην 8η Ιουνίου, όταν μερικοί βασικοί παίκτες του Internet θα ξεκινήσουνολοκληρωμένες δοκιμές IPv6. Σε περίπτωση που κάποιο ασυνήθιστο πρόβλημα συμβεί τότε, όπως επιβραδύνσεις ή παραβιάσεις ασφάλειας- θα γνωρίζουμεότι η μετάβαση δεν θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα. Αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο τα προβλήματα να είναι κρίσιμα. Όπως και με το Y2K, η μετάβαση από το παρόνστο μέλλον θα πρέπει να συμβεί χωρίς οι surfers του διαδικτύου να καταλάβουν το παραμικρό.
Ο Samuel Bucholtz είναι συνιδρυτής της Casaba, μιας εταιρείας ασφάλειας Διαδικτύου με έδρα το Σιάτλ. Αξιολογεί εφαρμογές και πραγματοποιεί δοκιμές διαπερατότητας δικτύου για πολλές εταιρείες της λίστας Fortune 500, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft.