Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

«Αιώνιοι» φοιτητές – Ενεργοί σημειώσατε 1


 Εξαιρετικά μικρός ήταν ο αριθμός των φοιτητών που ζήτησαν και προμηθεύτηκαν κάποιο πανεπιστημιακό σύγγραμα τη φετινή χρονιά. Μόνο ένας στους τρεις φοιτητές, από τις συνολικά 600.000 που είναι εγγεγραμμένοι, έκανε αίτηση για κάποιο πανεπιστημιακό σύγγραμμα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός παιδείας κυρία Α. Διαμαντοπούλου.

Αποφασισμένο να στείλει έγγραφο στα τμήματα ζητώντας επίσημη πληροφόρηση είναι το υπουργείο, καθώς ο αριθμός των αιώνιων φοιτητών προβληματίζει ιδιαίτερα τους υπεύθυνους.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι φοιτητές που έχουν απλά συμπληρώσει ή ξεπεράσει τον προβλεπόμενο αριθμό συγγραμμάτων και δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν άλλα. Συμπερασματικά, υπάρχουν δεκάδες φοιτητές οι οποίοι δεν κάνουν αίτηση παραλαβής συγγραμμάτων.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που παρουσίασε η κυρία Διαμαντοπούλου είναι ότι το κόστος των συγγραμμάτων που επέλεξαν φοιτητές του ίδιου τμήματος παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, η τιμή των συγγραμμάτων που επέλεξαν οι φοιτητές της ιατρικής Αθήνας ανέρχεται σε 1138 ευρώ ανά έτος ενώ στην Ιατρική Πάτρας 318 ευρώ.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία ήρθε στην επιφάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ υπάρχει εγκατάλειψη σπουδών από εξάμηνο σε εξάμηνο. Για παράδειγμα, στα ΤΕΙ Φυτικής Παραγωγής και Τουριστικών Επαγγελμάτων πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ στο πρώτο εξάμηνο υπέβαλαν αίτηση για βιβλία 60 σπουδαστές, στο 3ο εξάμηνο υπέβαλαν μόνον 6.

Στη συνέντευξη που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τα ακαδημαϊκά συγγράμματα και την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου εφαρμογής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Εύδοξος» προκύπτει ότι η προσπάθεια ήταν απολύτως επιτυχημένη.

Η υπουργός παιδείας κυρία Α. Διαμαντοπούλου ανέφερε τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας « Εύδοξος» και συγκεκριμένα :

-Ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας

-Επιτάχυνση της διαδικασίας διανομής, καθώς ήταν δυνατή η παραλαβή συγγραμμάτων από την πρώτη μέρα λειτουργίας του συστήματος.

-Απόλυτη διαφάνεια

-Παρακολούθηση της όλης διαδικασίας μέσω των σύγχρονων δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.