Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ο Apotheker αναζητά τη "χαμένη ψυχή" της Hewlett-Packard



Αναζητώντας προστασία από τον απογευματινό ήλιο της Μπανγκαλόρ κάτω από μια μεγάλη άσπρη τέντα, στις 31 Ιανουαρίου ο Leo Apotheker μίλησε σε 4.000 εργαζόμενους της Hewlett-Packard Co. Με την προφορά που προδίδει τις γερμανικές του ρίζες, ο Apotheker δήλωσε ότι ως Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Hewlett-Packard, σκοπεύει να αντιμετωπίσει την Ινδία περισσότερο ως αγορά και λιγότερο ως πηγή χαμηλού κόστους εργατικού δυναμικού για την παραγωγή προϊόντων, όπως συνέβαινε υπό την ηγεσία του προκατόχου του, Mark Hurd.

Έχοντας αναλάβει τα ηνία της Hewlett-Packard από την 1η Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ο Apotheker σπάει τις παραδόσεις του Hurd με ποικίλους τρόπους. Αναβαθμίζει το αξίας 41 δισ. δολαρίων τμήμα PC της εταιρείας, ενώ δηλώνει ότι θα στραφεί προς τις εξαγορές για να επεκταθεί στην αγορά του λογισμικού, στην οποία κυριαρχούν οι ανταγωνιστικές Oracle Corp. και International Business Machines Corp. Ο Apotheker ανατρέπει την πολιτική του Hurd που στόχευε στη μείωση του κόστους, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων και να δώσει μια ώθηση στην εσωτερικά παραγόμενη τεχνολογία. Επίσης, περιοδεύει στα γραφεία της HP, αναζητώντας τρόπους για να φτάνουν τα προϊόντα ταχύτερα στην αγορά.

«Η HP έχει χάσει την ψυχή της», δήλωσε σε συνέντευξή του στα κεντρικά γραφεία της Hewlett-Packard στο Palo Alto της Καλιφόρνια, αφήνοντας μια πρόγευση του οράματός του για την εταιρεία, το οποίο σκοπεύει να παρουσιάσει στις 14 Μαρτίου σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Σαν Φρανσίσκο. «Το πρώτο πράγμα που ήθελα να κάνω μόλις αναλάβω τα καθήκοντά μου στην HP ήταν να ακούσω τους απλούς εργαζόμενους. Οι «στρατιώτες» μιας επιχείρησης συνήθως γνωρίζουν όλα της τα προβλήματα».

Ο 57 χρονος Apotheker παραιτήθηκε από τη θέση του CEO της γερμανικής εταιρείας παραγωγής επιχειρηματικού λογισμικού SAP AG το Φεβρουάριο 2010, εν μέσω πτώσης των πωλήσεων, συγκρούσεων για τις περικοπές θέσεων εργασίας με τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και ενοχλητικών για τους καταναλωτές αυξήσεων των τιμών. Τώρα αναλαμβάνει το τιμόνι μιας εταιρείας που οι ρυθμοί αύξησης των εσόδων της κινούνται σε πτωτική τροχιά, ενώ επιτείνεται ο ανταγωνισμός στον τομέα του cloud computing, μιας γοργά αναπτυσσόμενης τεχνολογίας που παρέχει στους χρήστες πρόσβαση στο λογισμικό και χώρο αποθήκευσης δεδομένων μέσω διαδικτύου.

Το «χάσμα» της HP στο cloud computing

«Φαίνεται ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρει η HP και των υπηρεσιών που πραγματικά χρειάζονται οι άνθρωποι», λέει η Jane Snorek, η οποία συμμετέχει στη διαχείριση περίπου 75 δισ. δολαρίων στη Nuveen Asset Management, εταιρεία που πούλησε τις μετοχές της Hewlett-Packard μετά την αποχώρηση του Mark Hurd στις 6 Αυγούστου. «Σήμερα οι άνθρωποι στο χώρο της πληροφορικής θέλουν από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ή τους συμβούλους τους να τους απαντήσουν στο ερώτημα: «τι σημαίνει για μένα το cloud computing;»

Ο Hurd παραιτήθηκε ύστερα από την αποκάλυψη ότι υποβλήθηκαν ανακριβείς αναφορές δαπανών, είτε από τον ίδιο είτε εκ μέρους του, οι οποίες έκρυβαν προσωπική σχέση με σύμβουλο-συνεργάτιδα της εταιρείας, κατά παράβαση των προτύπων εταιρικής επαγγελματικής συμπεριφοράς.

Ο νέος CEO δήλωσε ότι προτίθεται να αγοράσει περισσότερες εταιρείες που εξειδικεύονται στο λογισμικό, έπειτα από την εξαγορά της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Vertica στις 14 Φεβρουαρίου, έναντι αδιευκρίνιστου ποσού. Είπε ότι αναζητά εταιρείες-στόχους που θα βοηθήσουν την HP να ενισχύσει την παρεχόμενη προστασία και να εφοδιάσει τους πελάτες της με τα κατάλληλα εργαλεία για αναλύσεις μεγάλων όγκων δεδομένων.

«Όλο και κάτι ξέρω από λογισμικό», είπε χαρακτηριστικά ο Apotheker, ο οποίος εδώ και πάνω από 20 χρόνια εργαζόταν στη SAP, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λογισμικού επιχειρηματικών εφαρμογών στον κόσμο.

Πιθανοί στόχοι για λογισμικό

Οι εταιρείες Informatica Corp., BMC Software Inc., SAS Institute Inc., Symantec Corp. και CommVault Systems Inc. βρίσκονται μεταξύ των πιθανών στόχων, σύμφωνα με τον Jayson Noland, αναλυτή της Robert W. Baird στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος δίνει στις μετοχές της HP σύσταση «outperform».

Ακόμη και μετά την εξαγορά της Electronic Data Systems Corp. έναντι 13,2 δισ. δολαρίων, ένα deal που είχε στόχο την επέκταση της HP στις υπηρεσίες πληροφορικής, τα έσοδά της από τις υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο κάτω του 1%, φτάνοντας τα 34,9 δισ. δολάρια το έτος έως τις 31 Οκτωβρίου. Το 2010 οι πωλήσεις υπηρεσιών της IBM αυξήθηκαν κατά 2,6% στα 56,4 δισ. δολάρια. Την προηγούμενη χρήση οι πωλήσεις λογισμικού της HP ήταν 3,59 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 22,5 δισ. δολάρια της IBM για το 2010.

Οι δύο εταιρείες που δεν βρίσκονται στο ραντάρ της HP, σύμφωνα με τον Apotheker, είναι η SAP και η Salesforce.com Inc., οι οποίες ειδικεύονται σε επιχειρηματικές εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τη μισθοδοσία, τις οικονομικές εκθέσεις και τη διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες. Η HP «δεν ενδιαφέρεται» για τα προγράμματα που πουλάνε αυτές οι εταιρείες, δήλωσε ο Apotheker στη συνέντευξη της 28ης Φεβρουαρίου.

WebOS σε κάθε υπολογιστή

Ο CEO της HP θέλει επίσης να αξιοποιήσει περισσότερο το WebOS, το λειτουργικό σύστημα που απέκτησε πέρυσι η εταιρεία από την εξαγορά της κατασκευάστριας smartphones Palm Inc. έναντι 1,2 δισ. δολαρίων. Από το επόμενο έτος κάθε υπολογιστής της HP θα έχει προεγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα WebOS, παράλληλα με τα Windows της Microsoft Corp., δήλωσε ο Apotheker

Η κίνηση αυτή έχει στόχο να προσελκύσει τους προγραμματιστές να αναπτύξουν ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών (apps), με σκοπό οι υπολογιστές, οι εκτυπωτές, οι ταμπλέτες και τα τηλέφωνα της HP να διαφοροποιηθούν από τα αντίστοιχα των ανταγωνιστών της.

“Θα δημιουργηθεί μια τεράστια πλατφόρμα», δήλωσε ο Apotheker.

Οι προγραμματιστές έχουν αναπτύξει πάνω από 350.000 apps για την Apple και πάνω από 250.000 για το Android της Google, ενώ οι εφαρμογές του WebOS αριθμούν τις 6.000, σύμφωνα με την HP.

«Η Αχίλλειος πτέρνα της HP είναι το λογισμικό», παρατηρεί ο Brian Marshall, αναλυτής της Gleacher & Co. στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος δίνει στις μετοχές της HP σύσταση «buy». Η Hewlett-Packard αντλεί το 70% των πωλήσεών της από τους υπολογιστές, την αποθήκευση, τη δικτύωση και τους εκτυπωτές, το 27% από την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής και μόλις ένα 2,2% από το λογισμικό.

Μειούμενος ρυθμός αύξησης πωλήσεων

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεψαν ότι τις χρήσεις 2011 και 2012 οι πωλήσεις της Hewlett-Packard θα σημειώσουν αύξηση 4%, μειωμένες κατά το ήμισυ σε σχέση με τη μέση ετήσια αύξηση 8% υπό την ηγεσία του Hurd. Το Φεβρουάριο η HP προέβλεψε πωλήσεις τριμήνου και έτους που δεν ανταποκρίνονταν στις προβλέψεις των αναλυτών, εν μέσω ασθενικής καταναλωτικής ζήτησης και βουτιάς των εσόδων από υπηρεσίες

Ο Hurd ενίσχυσε τις πωλήσεις και τις αποδόσεις των μετοχών μέσω 24,3 δισ. δολαρίων σε εξαγορές. Οι περικοπές δαπανών που εφάρμοσε περιελάμβαναν 5% μείωση μισθών για τους περισσότερους εργαζόμενους το 2009, περιορισμό δαπανών για έρευνες, αλλά και σχέδια για κατάργηση τουλάχιστον 48.000 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, έως το τέλος του προηγούμενου έτους, οι δαπάνες για έρευνα & ανάπτυξη, τα έξοδα πωλήσεων και τα γενικά και διοικητικά έξοδα είχαν πέσει στο 13,5% των πωλήσεων, από το 17,6% των πωλήσεων το 2005, όταν ο Hurd ανέλαβε τα ηνία της HP.

Λόγω της μειωμένης έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και της αποστροφής του Hurd για το λογισμικό, η HP έχει μείνει πίσω σε κάποιες βασικές τεχνολογικές τάσεις. Εκτός από τεχνογνωσία στον τομέα του cloud-computing, της λείπουν και τα εργαλεία που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να αναλύουν πληροφορίες, σύμφωνα με τον Apotheker.

«Σπιράλ» καινοτομίας

«Τη στιγμή που παύεις να επενδύεις στην καινοτομία, μπαίνεις σε κούρσα θανάτου», δήλωσε ο John Schwarz, ο οποίος εντάχθηκε στον όμιλο SAP το 2008, μετά την εξαγορά της Business Objects, όπου διατελούσε Διευθύνων Σύμβουλος προτού αναχωρήσει το περασμένο έτος. «Αυτό είναι που ο Leo φροντίζει να μη συμβεί στην HP."

Ο Apotheker έχει επίσης στόχο να στρέψει ξανά την προσοχή της HP στην ποιότητα των προϊόντων, υποστηρίζοντας ότι όταν το hardware αποδίδει καλά από την αρχή, η επιχείρηση επιβαρύνεται με χαμηλότερο κόστος υπηρεσιών και επισκευής - και οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι. Ο Apotheker επαναπροσλαμβάνει τους εμπειρογνώμονες σε ζητήματα ποιότητας που είχαν απολυθεί υπό την ηγεσία του Hurd και δίνει νέες αρμοδιότητες σε όσους θεωρεί ότι είχαν "περιθωριοποιηθεί" από τον προηγούμενο CEO.

"Έχουμε μειώσει αρκετά το κόστος,» είπε ο Apotheker.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος έχει επισκεφτεί τα γραφεία της HP στο Παρίσι, το Τόκιο και τη Σεούλ. Γνωρίζοντας καλά Γαλλικά, Γερμανικά, Ολλανδικά, Εβραϊκά και Αγγλικά έχει επισκεφτεί επίσης τη μονάδα της εταιρείας στο Böblingen της Γερμανίας, το Λονδίνο και το Bracknell στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τις περιοχές της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης, της Ουάσιγκτον και του Σαν Ντιέγκο, όπου απασχολούνται 100.000 εργαζόμενοι, ή περίπου ένα τρίτο του συνόλου του προσωπικού.

Ο CEO της Καλιφόρνια

"Αν είσαι ο Διευθύνων Σύμβουλος μιας εταιρείας παγκόσμιας εμβέλειας, θα πρέπει να δραστηριοποιείσαι και σε διεθνές επίπεδο», εκτιμά ο Apotheker. "Δεν μπορείς να μένεις κλεισμένος στο γραφείο σου." Μετά το πρόσφατο ταξίδι στην Ινδία, ο CEO είπε στους εργαζόμενους πως η HP θα παρουσιάσει υστέρηση εκεί αν θεωρεί το προσωπικό, συντελεστή χαμηλού κόστους.

Ο πολυταξιδεμένος γλωσσομαθής CEO δημιουργεί παράλληλα δεσμούς με την Silicon Valley. Ο Apotheker και η σύζυγός του αγόρασαν μία έπαυλη αξίας 7 εκατ. δολαρίων στο Atherton της Καλιφόρνια, έξι μίλια μακριά από τα κεντρικά γραφεία της HP και έχουν αρχίσει να την ανακαινίζουν. Η οικογένεια διατηρεί την οικεία της στο Παρίσι, όπου ο Apotheker έχει ζήσει πολλά χρόνια.

«Θεωρώ τον εαυτό μου κάτοικο Καλιφόρνιας πλέον», λέει ο Apotheker. "Αγόρασα ένα σπίτι στην Καλιφόρνια -- μπορώ επίσης και χρησιμοποιώ εκφράσεις όπως «awesome» και «cool».

Ο Apotheker δίνει στους μηχανικούς το ελεύθερο να αναπτύσσουν τις δικές τους ιδέες, ενισχύει τον προϋπολογισμό δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, που διαμορφώθηκαν στα 2,96 δισ. δολάρια πέρυσι, και ωθεί τις ομάδες προϊόντων της HP να μοιράζονται την τεχνολογία μεταξύ τους.

Δίνοντας εξουσία στους μηχανικούς

Κατά την επίσκεψή του στη μονάδα εκτυπωτών της HP στο Σαν Ντιέγκο το Δεκέμβριο, ο Apotheker παρακολούθησε την παρουσίαση μιας νέας τεχνολογίας εκτύπωσης δύο εργαζομένων. Έκτοτε τους πιέζει να μετατρέψουν την ιδέα τους σε προϊόν.

Ο Apotheker προσπαθεί να ρίξει τα τείχη μεταξύ των προϊοντικών ομάδων της HP, που εμπόδισαν τη δημιουργία πιο συναρπαστικών προϊόντων και την ταχύτερη προώθησή τους στην αγορά.

Πέρυσι, η HP προσάρμοσε την τεχνολογία που χρησιμοποιεί στους inkjet εκτυπωτές της για να δημιουργήσει σεισμικούς αισθητήρες, με τους οποίους η Royal Dutch Shell μπορεί να εντοπίζει κοιτάσματα πετρελαίου. Ο Apotheker θεωρεί πως περισσότερες προϊοντικές ομάδες της HP θα πρέπει να μοιράζονται την τεχνολογία και τις ιδέες.

«Δεν επιβάλλεις την καινοτομία", είπε. "Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτόν τον τομέα".

Ο Apοtheker γεννήθηκε στη Γερμανία από Πολωνούς Εβραίους γονείς οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να αποφύγουν τους Ναζί και κατάφερε να βρεθεί στο τιμόνι της SAP, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας. Στην HP, κληρονόμησε το όραμα μιας αμερικανικής επιχείρησης, που ξεκίνησε σε ένα γκαράζ στο Palo Alto της Καλιφόρνια, από τους William Hewlett και David Packard, ο οποίοι χρησιμοποίησαν 538 δολάρια σε κεφάλαια κίνησης, συμπεριλαμβανομένου ενός μεταχειρισμένου επιτραπέζιου δράπανου της Sears-Roebuck.

Κατρακύλισμα Μετοχών

Το ηθικό κάμφθηκε υπό το βάρος των περικοπών κόστους του Hurd, ενώ ο ρυθμός ανταγωνισμού επιταχυνόταν. Η HP επεκτάθηκε σε εξοπλισμούςδικτύωσης - και στα χωράφια της Cisco Systems Inc. - μέσω της εξαγοράς τής 3Com Inc. έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο χρόνο. Ανταγωνίζεται την Apple στο πεδίο των smartphones μετά την αγορά της Palm το 2010. Η HP πρέπει επίσης να «χτυπηθεί» με την Oracle, που μπήκε στην αρένα του hardware μέσω της εξαγοράς της Microsystems το περασμένο έτος και προσέλαβε τον Hurd στη θέση του προέδρου ένα μήνα μετά την αποχώρησή του από την HP.

Η Wall Street ωστόσο δεν έχει ακόμα «επικυρώσει» την απόφαση της HP. Η μετοχή της HP υποχώρησε 8,4% μετά την αποχώρηση του Hurd στις 6 Αυγούστου. Αυτό που σταματά τους επενδυτές είναι η εννεάμηνη θητεία του Apotheker στην ηγεσία της SAP, η οποία σημαδεύτηκε από μία πτώση στις πωλήσεις και στα κέρδη.

«Θα καταφέρει άραγε να διατηρήσει την πλήρη αποτελεσματικότητα λειτουργίας που ο Mark Hurd είχε θέσει σε εφαρμογή, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να βελτιώνει την κορυφαία σειρά προϊόντων σε διάφορα επιχειρηματικά πεδία;», θέτει ως ερώτημα ο Michael Cuggino, πρόεδρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Permanent Portfolio Funds του San Francisco, που διαχειρίζεται περίπου 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της HP. «Πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση. Η HP αντιμετωπίζει φοβερό ανταγωνισμό σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της.»

Αμφιλεγόμενες Συστάσεις

Στη SAP, ο Apotheker δυσαρέστησε τους πελάτες του όταν αποπειράθηκε αύξηση τιμών κατά τη διάρκεια της ύφεσης, συγκρούστηκε με developers σε μια προσπάθεια βελτίωσης της παραγωγικότητας και εξόργισε τα γερμανικά συνδικάτα με τα σχέδια του που προέβλεπαν περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας, την πρώτη γενικευμένη μείωση προσωπικού της εταιρείας, δηλώνουν πρώην στελέχη της SAP. Επίσης, διαφώνησε με τον συν-ιδρυτή της SAP, Hasso Plattner, σε θέματα στρατηγικής.

Ο Apotheker δεν δίσταζε να εκτονώνει τα νεύρα του σε υφισταμένους αλλά και ισότιμούς του, και είχε την τάση να απομονώνεται, αποκαλύπτει ο Pascal Brosset, πρώην επικεφαλής στρατηγικής της SAP και νυν αντιπρόεδρος τομέα καινοτομίας στην Schneider ElectricSA.

«Όντας το πιο έξυπνο άτομο στην αίθουσα, ο Leo θύμωνε απροκάλυπτα με την αδυναμία των άλλων να καταλάβουν τι τους έλεγε», δηλώνει ο Brosset.

«Πολική αρκούδα»

Στελέχη της γαλλικής μονάδας της SAP αποκαλούσαν τον Apotheker «πολική αρκούδα» - μοναχικός, φιλικός στην όψη, αλλά θανατηφόρος αν βρεθείς στο διάβα του. Ο νέος CEO της HP θα πρέπει επίσης να διατηρήσει την ειρήνη μεταξύ των στελεχών που είναι επικεφαλής των ευρύτατων προϊοντικών ομάδων Η/Υ, εκτυπωτών και κέντρων δεδομένων, ορισμένοι εκ των οποίων, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του τμήματος Η/Υ Todd Bradley, επιθυμούσαν και ήταν υποψήφιοι για το «θρόνο».

«Δεν είμαι τέλειος», λέει ο Apotheker. «Είναι οξύθυμος κανείς όταν έχει ισχυρό ταπεραμέντο. Όταν έχει πάθος για κάτι". Δήλωσε ότι συνειδητοποίησε στην SAP ότι ένας διευθύνων σύμβουλος δεν μπορεί να πείσει τους "κυνικούς" διαπληκτιζόμενος μαζί τους.

"Το μοναδικό πράγμα που έχω μάθει είναι να προσπαθώ να ηρεμώ τα νεύρα μου όσο γίνεται περισσότερο και να ξεφορτώνομαι τους κυνικούς όσο γίνεται νωρίτερα», είπε ο Apotheker.

Τις μέρες αυτές, αυτοί που είναι περισσότερο σκεπτικοί σε ό,τι αφορά τον Apotheker είναι μάλλον οι επενδυτές, όπως οι Vanguard Group, Black Rock Inc, Fidelity Management & Research LLC και τη Northern Trust Corp. Η κατάκτησή τους θα συνδυαστεί με τις προσπάθειές του να τονώσει την καινοτομία στην HP και να ξαναδώσει κίνητρα στο προσωπικό της.

«Υπάρχουν λόγοι για να επενδύσει κανείς», σχολιάζει ο Cuggino. «Και είναι ελκυστικό για έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή. Υπάρχουν όμως σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν κατά τα προσεχή τρίμηνα».

Ο Aaron Ricadela είναι συντάκτης θεμάτων τεχνολογίαςτου BloombergBusinessweek.com στο Σαν Φρανσίσκο.