Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Το "χρυσό" deal του... Αργυρού




Ο Αργυρός μαζί με τον ινδικής καταγωγής συμφοιτητή χου Mayank Bawa (φωτ.) ξεκίνησαν από το μηδέν την Aster Data Systems, αλλά κατόρθωσαν να πετύχουν στη Μέκκα της τεχνολογίας.


O Έλληνας της Silicon Valley. Πως μέσα σε έξι χρόνια εκτίναξε την αξία της εταιρείας του στα 263 εκατ. Δολάρια


Από τη Ροη Χάικου
roi.haikou@capital.gr


Το 2009 το «Business Week» τον ανέδειξε ως έναν από τους «Καλύτερους Νέους Επιχειρηματίες της Τεχνολογίας». Δύο χρόνια μετά έκανε το Silicon Valley να μιλά γι΄ αυτόν και τα 263 εκατ. δολ. που αποτιμήθηκε η εταιρεία του, Aster Data Systems.


Ο Τάσος Αργυρός δεν έχει ακόμα κλείσει τα 30 του χρόνια. Είναι ευφυής, επιτυχημένος επιχειρηματίας και πλέον εκατομμυριούχος, πουλώντας την εταιρεία που ίδρυσε το 2005 με τον ινδικής καταγωγής συμφοιτητή του Mayank Bawa στον κολοσσό της πληροφορικής Teradata, κλείνοντας ένα εξαιρετικά επικερδές deal.

Η συμφωνία

Η τελευταία εξαγόρασε την Aster Data, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των προϊόντων και των γραμμών παραγωγής. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2011. Η Teradata είχε αποκτήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο το 11% της εταιρείας του Τ. Αργυρού και θα καταβάλλει 263 εκατ. δολάρια για το υπόλοιπο, μετά την αφαίρεση των χρεών και άλλων εξόδων. Επιπλέον, μέσω αυτής της εξαγοράς, η Teradata θα αποκτήσει περίπου 21 εκατ. δολάρια σε μετρητά, τα οποία η Aster Data αναμένεται να έχει στον ισολογισμό της στο κλείσιμο της χρήσης. Ο κ. Αργυρός δεν θα κατέχει πλέον καμία μετοχή της εταιρείας που ίδρυσε, αλλά θα παραμείνει στο δυναμικό της, στο τμήμα ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών.


Στον λογαριασμό του στο Twitter έγραψε, μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι πίστεψαν σ΄ εμάς από την αρχή. Αυτή είναι μια επιτυχία που μοιραζόμαστε». Αλλά και το «Συναρπαστικά νέα, γινόμαστε Μεγάλοι», αφού μπαίνει στην οικογένεια ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο στη διαχείριση πληροφοριών.


Η Aster Data, η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση δεδομένων, παρέχοντας οικονομικές λύσεις στον επιχειρηματικό κόσμο, ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν και, συγκριτικά, παραμένει μικρή για τα μεγέθη της Silicon Valley. Όμως, στα πρώτα της βήματα είχε την οικονομική στήριξη του venture capital Sequoia, που παρείχε χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. δολ., κάτι που έδωσε φτερά στον νεαρό ηλεκτρολόγο μηχανικό υπολογιστών.


Τη... σφραγίδα της επιτυχίας έβαλε η MySpace, η οποία έγινε πελάτης τους και στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλοι, όπως η Linkedin, η ισπανική Telefonica κ.ά. Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές της, εκτός από την Teradata; Κολοσσοί, όπως η Oracle και η 1MB, οι οποίες συχνά της δίνουν και project να εκτελέσει. Η ιδέα βασίστηκε στη συνένωση αρχικά μεμονωμένων χαμηλού κόστους υπολογιστών και, «γράφοντας» κώδικες πληροφορικής, η εταιρεία πέτυχε να χτίσει ένα πανίσχυρο σύστημα, που αναλύει και επεξεργάζεται ταχύτερα τα δεδομένα.


«Κάθε επιτυχημένη επιχείρηση πρέπει να έχει και μια εγκατάλειψη», έχει δηλώσει ο ίδιος. Και εκείνος, αφού αρίστευσε στο Μετσόβιο, έκανε το μεγάλο βήμα στην Αμερική. Παράτησε, όμως, τις σπουδές και το διδακτορικό του στο Stanford (είχε ήδη πάρει το Master του από το ίδιο πανεπιστήμιο) , για να κυνηγήσει την επιχειρηματικότητα, ύστερα από παραινέσεις του καθηγητή του, ερευνητή και δισεκατομμυριούχου επενδυτή David Cheriton, ο οποίος είχε επενδύσει και στα πρώτα βήματα του Google.


Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Αργυρός ήταν πλήρως απασχολημένος με τους επενδυτές και την προσέλκυσή τους.


Και δεν τα πήγε κι άσχημα, αφού η εταιρεία, εκτός από τη Sequoia Capital, έχει χρηματοδοτηθεί από μια σειρά venture capitals, όπως τα Institutional Venture Partners, JAFCO Ventures, Cambrian Ventures, συν τους ιδιώτες David Cheriton, Rajeev Motwani και Ron Conway. Από αυτούς άντλησε σχεδόν 25 εκατ. δολ., ενώ μόλις στα τέλη του 2010 εξασφάλισε επιπλέον 30 εκατ. δολ.

Ποιοι Greeks έχουν διαπρέψει στην κοιλάδα των θαυμάτων
Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο ζει στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Μετοίκησαν στο Silicon Valley, έδωσαν επιχειρηματικές εξετάσεις και κατάφεραν τον άθλο. Το ελληνικό δαιμόνιο ζει στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και όσοι πέτυχαν στον τεχνολογικό κλάδο μιλούν για αγώνα αντοχής και δρόμου - αφού οι τεχνολογίες τρέχουν αδιάκοπα.

Τον Ιούλιο του 2010 τα ξαδέρφια Κώστας Ελευθερίου και Πάνος Πετρόπουλος παρουσίασαν στην παγκόσμια κοινότητα τη... λύση για την αντιμετώπιση των λαθών κατά την πληκτρολόγηση σε οθόνες αφής κινητών τηλεφώνων ή tablet. Η «αρρώστια των χοντρών δακτύλων», όπως την έλεγαν οι γκουρού της τεχνολογίας, είχε βρει γιατρειά.

Η εταιρεία τους, με την επωνυμία BlindType, μια start up επιχείρηση στο Silicon Valley, εξαγοράστηκε από την Google τον Οκτώβριο, αφού ο κολοσσός του Internet ήθελε να κατέχει την εφαρμογή αυτή, που διορθώνει τυχόν λάθη στα μηνύματα των χρηστών κατά την πληκτρολόγηση αλλά και... μαντεύει τη λέξη που θα ήθελε να γράψει κανείς, ακόμα και όταν όσα έχει πληκτρολογήσει δεν βγάζουν κανένα λεκτικό ή ορθογραφικό νόημα.

Αυτό που παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι, σχεδόν πέντε μήνες μετά, το τίμημα για την εξαγορά της BlindType παραμένει άγνωστο...

Από τους πιο διάσημους Έλληνες στις ΗΠΑ είναι ο 56χρονος, σήμερα, ιδρυτής της Verisign, Jim Bidzos, χάρη στον οποίο οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών νιώθουν ασφάλεια να τις χρησιμοποιούν για αγορές στο Διαδίκτυο. Γιος κουρέα που μεγάλωσε στο Οχάιο, ο Jim Bidzos λάτρευε τα μαθηματικά και ξεκίνησε ως προγραμματιστής υπολογιστών στην IBM. Το 1986 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος μιας χρεοκοπημένης εταιρείας, η οποία διακινούσε ένα σύστημα ασφαλείας που είχαν δημιουργήσει τρεις καθηγητές του ΜΙΤ. Υπό την καθοδήγησή του, η εταιρεία άνθησε και τα προϊόντα της έγιναν το στάνταρντ ολόκληρης της βιομηχανίας. Το 1995 ίδρυσε τη VeriSign, εκδίδοντας κρυπτογραφημένα ψηφιακά «πιστοποιητικά» που λειτουργούν ως ηλεκτρονικές ταυτότητες στο Internet, τα οποία, πλέον, χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες. Η εταιρεία έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση πάνω από 6 δισ. δολ.

Ξεκίνησε την καριέρα του από την Google, αλλά σύντομα την εγκατέλειψε, για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία, την Pattern Insight, με συνέταιρο το πανεπιστήμιο του Illinois. Ο κ. Σπύρος Ξανθός, μετά το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πήγε για μεταπτυχιακό με υποτροφία στις ΗΠΑ. Οι σπουδές έμειναν στη μέση, ενώ δημιούργησε μια εταιρεία λογισμικού που αναζητά και αναλύει δεδομένα ή σενάρια στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, σε κάθε κώδικα καταγραφής και σε κάθε τύπο πληροφοριακού συστήματος. Κάτι που θεωρούνταν απίθανο ότι μπορεί να υπάρξει, αλλά που ο κ. Ξανθός και η ομάδα του κατάφεραν. Σήμερα, η εταιρεία έχει γραφεία και στη Σαγκάη.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 12ης Μαρτίου