Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Σχολεία – Πανεπιστήμια | Στροφή σε εικονικούς υπολογιστές


Τη δημιουργία ενός κέντρου υπολογιστικών συστημάτων που θα διανέμει πόρους και εικονικές μηχανές (virtual machines δηλαδή) σε όποιον τα χρειάζεται, ετοιμάζει το ΕΔΕΤ. Πρόκειται για διαγωνισμό του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) για τη δημιουργία ενός συστήματος «νέφους» (αυτό που λέμε cloud computing) που θα εξυπηρετεί από δημοτικά σχολεία μέχρι ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου υπολογιστικών συστημάτων που θα διανέμει πόρους και εικονικές μηχανές (virtual machines δηλαδή) σε όποιον τα χρειάζεται.
Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί δραστικά η ανάγκη αγοράς υπολογιστών σε τοπικό επίπεδο, η διαχείριση θα είναι κεντρική και θα υπάρχει και καλύτερη προστασία από εξωτερικούς κινδύνους, δηλαδή από τα διάφορα μαμούνια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.
Τα «νέφη υπολογιστών» δεν είναι άγνωστη λέξη για τους χρήστες του Διαδικτύου. Δημοφιλέστατες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Google και της Yahoo ή το YouTube, λειτουργούν σε «νέφος».
Ο χρήστης δεν γνωρίζει σε ποιον υπολογιστή βρίσκεται η πληροφορία που βλέπει στην οθόνη του και, εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζεται να μπλέκει με αυτές τις… λεπτομέρειες.
Για κάθε φοιτητή δίνεται χωρητικότητα 50 GB, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει από παντού, αρκεί να έχει μια πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Για να δούμε..