Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

2011 - Έτος Ψηφιακής Εγκυκλοπαίδειας


2011 - Έτος Ψηφιακής Εγκυκλοπαίδειας
Με αφορμή τα 10 χρόνια που συμπληρώνονται από τη δημιουργία της Wikipedia, της σύγχρονης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας ανοιχτού περιεχομένου, το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακήρυξε το 2011 ως «ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ».

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας αυτής έχουν προγραμματιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και την εξοικείωσή του με την ελληνική Wikipedia (Βικιπαίδεια), με σκοπό να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή.
Η έναρξη των εκδηλώσεων εγκαινιάστηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2011 με το πρώτο εργαστήριο που διοργανώθηκε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας. Το εργαστήριο διεξήχθη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, στελέχη φορέων της τοπικής κοινωνίας και πολίτες κάθε ηλικίας, με ενδιαφέρον για την Wikipedia και τον εμπλουτισμό της. Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές για τη σύνταξη της Wikipedia και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες  δοκίμασαν στην πράξη τρόπους συγγραφής και επιμέλειας των λημμάτων της εγκυκλοπαίδειας.
Η επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση θα λάβει χώρα στη Σάμο στις 16 Μαρτίου 2011.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τοhttp://mywikipedia.gr.