Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Διαβούλευση ΕΕ για "Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο" χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας


Διαβούλευση ΕΕ για "Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο" χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας
Διαβούλευση για τη βελτίωση της χρηματοδότησης της έρευνας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης "αλυσίδας καινοτομίας", από τη βασική έρευνα έως την εμπορική εκμετάλλευση των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, την απλούστευση των προγραμμάτων και την αύξηση του επιστημονικού, οικονομικού και κοινωνικού οφέλους.

Η πρόταση αφορά ένα Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνεται σε Πράσινη Βίβλο, και καλύπτει το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα (7ο ΠΠ), το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Καινοτομία και την Ανταγωνιστικότητα (CIP) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 20 Μαΐου.
Σύμφωνα με την Επίτροπο για την έρευνα και την καινοτομία Maire Geoghegan-Quinn, στόχος είναι η μεγιστοποίηση της αξίας κάθε ευρώ που η ΕΕ επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, η αξιοποίηση του δυναμικού της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η ανάπτυξη και η αύξηση των θέσεων εργασίας. Η Πράσινη Βίβλος, που συντάσσεται με την πρωτοβουλία "Ένωση Kαινοτομίας" και τη στρατηγική "Ευρώπη 2020", καλύπτει τρεις πτυχές:

1. Επικέντρωση σε τρεις αλληλοενισχυόμενους στόχους: Διασφάλιση μιας ευρωπαϊκής επιστημονικής βάσης ανταγωνιστικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και Αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων (π.χ. κλιματική αλλαγή, αποδοτική χρήση των πόρων, ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και των τροφίμων, υγεία, γήρανση του πληθυσμού, κ.ά.)
2. Ελκυστική και εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ: η πρόσβαση στη χρηματοδότηση μπορεί να γίνει ευκολότερη, για παράδειγμα, μέσω ενός ενιαίου σημείου εισόδου με κοινά εργαλεία πληροφορικής, ή μιας "υπηρεσίας ενιαίας εξυπηρέτησης" που θα παρέχει υποστήριξη για κάθε φάση της διαδικασίας χρηματοδότησης. Το Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο προωθεί μια "αλυσίδα καινοτομίας", με πιο εξορθολογισμένο σύνολο χρηματοδοτικών μέσων για τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, τη συνεργασία πανεπιστημίων και βιομηχανίας, την καινοτομία στις επιχειρήσεις, κ.λπ. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν επίσης να υποβάλουν διαφορετικές προτάσεις, χωρίς να επανυποβάλλουν τις ίδιες πληροφορίες.
3. Απλές και συνεπείς διαδικασίες για τον έλεγχο και τη λογοδοσία της χρήσης κονδυλίων: η απλούστευση, για παράδειγμα με τη μεγαλύτερη χρήση κατ' αποκοπή ποσών, θα διευκολύνει και θα κάνει αποτελεσματικότερο τον δημοσιονομικό έλεγχο των χρημάτων των φορολογούμενων της ΕΕ.
Αλλες ιδέες που περιλαμβάνονται στην Πράσινη Βίβλο είναι η ομαδοποίηση της εθνικής χρηματοδότησης της έρευνας από τα κράτη μέλη, η καλύτερη σύνδεση με τη χρηματοδότηση της πολιτικής για τη συνοχή, η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την τόνωση των δημόσιων συμβάσεων, η ευρύτερη χρήση βραβείων, η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και χρηματοδοτικών μέσων όπως είναι η χρηματοδοτική διευκόλυνση καταμερισμού του κινδύνου (RSFF), οι εγγυήσεις δανείων και οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου, η κατάρτιση δεικτών επιδόσεων για τη μέτρηση της επιτυχίας της χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας, κ.ά.
Η ΕΕ θα προκηρύξει σύντομα διαγωνισμό για το πιο εμπνευσμένο όνομα για το νέο Κοινό Πλαίσιο. Η διαβούλευση είναι ανοικτή έως τις 20 Μαϊου. Στις 10 Ιουνίου, η Επιτροπή θα οργανώσει μεγάλο συνέδριο για τα συμπεράσματα της δημόσιας διαβούλευσης, ενώ πριν το τέλος του 2011, θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για τις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας στον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο μετά το 2013.
Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός για το 7ο ΠΠ ανέρχεται σε 53 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί περισσότερα από 9.000 έργα, ενώ, υπολογίζεται πως, μόνο τα έργα που χρηματοδοτούνται το 2011, θα δημιουργηθούν 165.000 θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα CIP, με προϋπολογισμό 3,6 δισ. ευρώ (2007-2013), έχει ήδη στηρίξει περισσότερες από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω εγγυήσεων δανείων, καθώς και καινοτόμα πιλοτικά έργα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας είναι αυτόνομος φορέας της ΕΕ που υποστηρίζει την πρωτοποριακή, σε διεθνές επίπεδο, καινοτομία και γνώση. Το ΕΙΤ έλαβε 309 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013.