Την ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή διάσπαση προσπαθούν να αποφύγουν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Ρίψεις νερού από ελικόπτερα. Ελπίδες επαναλειτουργίας των αντλιών ψύξης. Στον Ειρηνικό το ραδιενεργό σύννεφο
α
α
Συνεχίζονται οι προσπάθειες των ιαπωνικών αρχών για να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη πυρηνική καταστροφή, με την παγκόσμια κοινή γνώμη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.
Σύμφωνα με το Reuters λευκός καπνός βγαίνει από τον αντιδραστήρα νο 2 της Φουκουσίμα. Δυνάμεις του στρατού ρίχνουν νερό, με στόχο να ψυχθεί.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του κατεστραμμένου από το σεισμό και του τσουνάμι που ακολούθησε, πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα της βόρειο-ανατολικής Ιαπωνίας, ελπίζουν ότι την Πέμπτη θα έχουν καταφέρει να συνδέσουν ένα αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο, ώστε να λειτουργήσουν οι αντλίες του νερού, που ψύχει τους αντιδραστήρες αλλά και τα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα.
Βασικός στόχος να αποφευχθεί η τήξη των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου και η ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή διάσπαση.
Αξιωματούχοι της διαχειρίστριας εταιρείας δήλωσαν επίσης, ότι τα επίπεδα της ραδιενεργούς ακτινοβολίας στον πυρηνικό σταθμό της επαρχίας Νταίιτσι, που απέχει περίπου 240 χιλιόμετρα από το Τόκιο, διαρκώς και μειώνονται.
Νέες ρίψεις νερού
Ξεκίνησε η ρίψη νερού από ελικόπτερα του Ιαπωνικού στρατού, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων, που έχουν υπερθερμανθεί, μετά τη βλάβη στο σύστημα ψήξης, που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε.
Τα δύο ελικόπτερα περιέλουσαν 4 φορές, με ποσότητες θαλασσίου ύδατος και βορίου, την υπερθερμασμένη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων του αντιδραστήρα 3.
Ενώ αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή ώστε να προστατευθούν από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία των πληρωμάτων τους, η κλιμάκωση των ποσοστών ραδιενεργού ακτινοβολίας στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις, οδήγησε την κυβέρνηση στην αναβολή της απόσυρσής τους.
Εν τω μεταξύ παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου και περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν την έκρηξη των 6 αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού. Ήδη μεταφέρθηκε από το Τόκιο ειδικό πυροσβεστικό όχημα εφοδιασμένο με κανόνι εκτόξευσης νερού, που όπως ανακοίνωσε η αστυνομία την Πέμπτη, θα αρχίσει τις στοχευμένες ρίψεις ποσοτήτων ύδατος, στα επικίνδυνα σημεία των αντιδραστήρων, τις επόμενες ώρες.
Παραμένει πάντως αδιευκρίνιστο αν τελικά έχει καταστραφεί το προστατευτικό κέλυφος των αντιδραστήρων, που προστατεύει από τη διαρροή ραδιενεργού υλικού, ή αν η έκλυση ραδιενέργειας μέχρι τώρα οφείλεται στους ραδιενεργούς ατμούς που εκτονώθηκαν στην ατμόσφαιρα.
Πάντως η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες που ζουν στην Ιαπωνία να μην πλησιάζουν σε ακτίνα τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων την περιοχή της Φουκουσίμα.
Προς τον Ειρηνικό το ραδιενεργό σύννεφο
Ο άνεμος πάνω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα από τον οποίο διέρρευσε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ιαπωνίας, μετα τις βλάβες που προκλήθηκαν στο σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων από το σεισμό και το τσουνάμι που προκλήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, την Πέμπτη θα κινείται προς τον Ειρηνικό ωκεανό, αφού θα πνέει βορειοδυτικός.
Ύστερα από τις νέες προειδοποιήσεις των αμερικανών για κλιμάκωση του κινδύνου, καταστροφικής έκλυσης ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, οι υπεύθυνοι του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τις εκρήξεις στους αντιδραστήρες, ανακοίνωσαν ότι την Πέμπτη θα επαναλάβουν τις προσπάθειες, με ελικόπτερα του στρατού, να περιλούσουν με μείγμα νερού και βορικού οξέως, τους υπερθερμασμένους πυρήνες που κινδυνεύουν με τήξη.
Ο άνεμος στην παραθαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, θα πνέει την Πέμπτη με ταχύτητα 12 μέτρων το δευτερόλεπτο προς τον Ειρηνικό ωκεανό, όπως ενημέρωσε η Ιαπωνική Μετερεωλογική Υπηρεσία.
Την Τρίτη η ραδιενέργεια στη πρωτεύουσα Τόκιο μετρήθηκε 10 φορές πάνω από το συνηθισμένο, αλλά χωρίς να απειλεί την υγεία των κατοίκων.