Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Υστερεί η Ελλάδα στην υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας


Υστερεί η Ελλάδα στην υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίαςΥστερεί η Ελλάδα στην υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας
Αν και κορυφαίοι σε δυνατότητες, είναι ουραγοί σε στήριξη και χρηματοδότηση οι Έλληνες ερευνητές.

Η κα. Γκέγκεν-Κουίν Επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης, σε ερώτηση σχετικά με την αδυναμία απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων έρευνας απάντησε ότι «Η πρόοδος της υλοποίησης σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία υστερεί σαφώς στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, η δράση στους εν λόγω τομείς πρέπει να επισπευστεί»
Η Ιρλανδή Επίτροπος επισημαίνει ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των εθνικών πολιτικών έρευνας, καινοτομίας και επιτευγμάτων και υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα θέτει το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της ως εθνικό στόχο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» όσον αφορά στην ένταση Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο, πλην όμως εφικτό στόχο». Η αρμόδια Επίτροπος ζητά «επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να ενισχυθεί η ελκυστικότητα της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας για τις ιδιωτικές επενδύσεις».
Θα, πρέπει βέβαια εδώ να επισημανθεί ότι «η Ελλάδα κατέχει καλή θέση όσον αφορά στην επιστημονική παραγωγή, φθάνοντας σχεδόν τον μέσο όρο της ΕΕ (439 κοινές δημοσιεύσεις ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού έναντι 491 του μέσου όρου της ΕΕ). Με την ενίσχυση αυτού του δείκτη, η Ελλάδα εντάσσεται μέσα στο 10% των καλύτερων κρατών όσον αφορά τις δημοσιεύσεις στις οποίες γίνονται οι περισσότερες παραπομπές παγκοσμίως, ως ποσοστό του συνόλου των επιστημονικών δημοσιεύσεων της χώρας. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό ερευνητικό σύστημα είναι ένα στοιχείο που έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στην ανάπτυξη και καινοτομία της χώρας, σε συνάρτηση βέβαια πάντα με την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για το σκοπό αυτό».