Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Σε εξέλιξη ο αγώνας της πατέντας μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας


Του James Dyson

Ενώ οι ηγέτες των ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να περιορίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στο νόμισμα, τον πληθωρισμό και τα εμπορικά ζητήματα, κινδυνεύουν να παραβλέψουν μία ακόμα μεγαλύτερη απειλή, η οποία θα μπορούσε να καταστήσει όλες τις προηγούμενες προσπάθειές τους άσκοπες: η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας το τρέχον έτος.

Η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ευρεσιτεχνίας της Κίνας θέτει επιθετικούς στόχους, όπως διπλασιασμό του αριθμού των εξεταστών ευρεσιτεχνίας σε 9.000 και των διπλωμάτων σε 2 εκατομμύρια έως το 2015. Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο εφευρέσεις όσο και ευρεσιτεχνίες χρησιμότητας, που αφορούν καινοτομίες στον τομέα της μηχανικής. Μία αύξηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας χρησιμότητας μπορεί να είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Δείχνει ότι ο βασικός σκοπός δεν είναι απλώς να δημιουργηθεί κάτι νέο και επαναστατικό, αλλά το να δοθεί νέος σκοπός στις ιδέες των άλλων ανθρώπων.


Η Κίνα εστιάζει την πνευματική της προσοχή στα κατάλληλα μέρη, τομείς όπως η βιώσιμη ενέργεια και οι νέες τεχνολογίες αυτοκινήτων. Λειτουργεί ήδη τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο και προηγείται των ΗΠΑ στην ανάπτυξη σιδηροδρόμων υψηλών ταχυτήτων και πολλών μορφών εναλλακτικής ενέργειας. Με βάση τις 480.000 ευρεσιτεχνίες που κατοχυρώθηκαν στις ΗΠΑ το περασμένο έτος, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων, η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει την Αμερική το τρέχον έτος, αναφέρει το Thomson Reuters.

Η Κίνα έχει αφοσιωθεί όχι μόνο στις νέες ιδέες, αλλά και στην κατοχύρωση της ιδιοκτησίας τους. Με την υποχρέωση που επιβάλλει η χώρα τα προϊόντα όχι μόνο να πωλούνται στην Κίνα αλλά να επινοούνται και να κατασκευάζονται εκεί, η επικράτηση στον τομέα του εμπορίου γίνεται δύσκολη υπόθεση.

Παραβιάσεις Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις κινεζικές παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτό το έχω βιώσει και ο ίδιος με τη δική μου την τεχνολογία, ανεμιστήρες χωρίς λεπίδες και ηλεκτρικές σκούπες. Όταν κινέζοι παραχαράκτες άρχισαν να αντιγράφουν την τεχνολογίας μας, η Dyson Ltd. τους έκανε μήνυση. Στην πρώτη από μια σειρά υποθέσεων παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων που έφτασαν στα κινεζικά δικαστήρια, η απόφαση μάς δικαίωσε. Έχουμε ακόμη πολλές υποθέσεις εν αναμονή της απόφασης, έπειτα από μάχες στα δικαστήρια εναντίον Κινέζων ανταγωνιστών για περισσότερα από 10 χρόνια. Για την προάσπιση αυτών των ευρεσιτεχνιών απαιτείται μία χρονοβόρα διαδικασία και πολλά χρήματα. Για έναν νέο κατασκευαστή ή εφευρέτη, η απειλή της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας μπορεί να είναι εξουθενωτική και να αποτελέσει τροχοπέδη για νέες ιδέες.

Οι νέες ιδέες ωστόσο είναι απαραίτητες, γιατί το εμπόριο του 21ουαιώνα δεν θα καθοριστεί από το ποιος κάνει τι, αλλά το ποιος το κάνει καλύτερα. Και ενώ οι ΗΠΑ κωλυσιεργεί, η Κίνα κινείται μπροστά. Πάρτε την αμερικανική εταιρεία κατασκευής jetBoeing (BA), για παράδειγμα. Η Boeing ανακοίνωσε νέα καθυστέρηση του 787 Dreamliner. Την ίδια στιγμή, η Κίνα ανακοίνωνε σύσταση κοινοπραξίας με την GeneralElectric (GE), δίνοντάς της πρόσβαση σε προηγμένη αεροναυτική τεχνολογία, που περιελάμβανε μερικά συστατικά μέρη, ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στο Dreamliner της Boeing. Η Αμερική πρέπει να αποκτήσει μία πιο έξυπνη και πιο σκληρή στάση αν θέλει να πετύχει.

Οι ΗΠΑ ηγείται όλων των άλλων χωρών στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, κατέχοντας το 40% των παγκόσμιων δαπανών Ε&Α, σύμφωνα με το αμερικανικό think tank, Rand. Ωστόσο, η διαφορά έχει αρχίσει να μικραίνει. Τα 87 δισεκατομμύρια δολάρια της Κίνας στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και των αναπτυξιακών δαπανών το 2009, την έθεσε τέταρτη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας και όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Xinhua. Η Κίνα απασχολεί 1,4 εκατομμύρια ερευνητές, αντίστοιχους με εκείνουςτων ΗΠΑ. Οι παγκόσμιες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,6% το 2011 σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση Global R&D Report του 2011, που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Battelle-R&D το Δεκέμβριο. Η Αμερική πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τις επενδύσεις σε Ε&Α. Από εκεί και πέρα, προσφέροντας κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες που επινοούν και κατασκευάζουν σε τοπικό επίπεδο, θα βοηθήσει να προωθηθεί η αμερικανική εφεύρεση.

Στη Βρετανία, όπου εδρεύει η Dyson, ίσως να μην είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε, όσον αφορά τη μαζική παραγωγή, αλλά η δύναμή μας έγκειται στην επινόηση και τη μηχανική. Το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ, τη γενέτειρα των μαζικών κατασκευών αυτοκινήτων.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση οδήγησε υποχρεωτικά στην αναγέννηση της βιομηχανίας αυτοκινήτων, με τη χρήση βιώσιμων τεχνολογιών- υπερπυκνωτές, ίνες άνθρακα, υποκατάστατα του πετρελαίου. Μπορεί να μην είναι το όραμα της Ford για τη συναρμολόγηση, αλλά η αναβίωση της μηχανικής με όχημα τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα που βοηθά τις ΗΠΑ να ανταγωνίζονται. Οι προκλήσεις αυτές είναι διαδεδομένες όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη- το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που χάνουν έδαφος στον τομέα των ιδεών.

Πίεση από τις ΗΠΑ
Οι νέες εφευρέσεις και καινοτομίες δεν θα έχουν αξία εάν η πνευματική ιδιοκτησία πίσω από αυτές τις ιδέες μπορεί να αντιγραφεί και να παραχθεί μαζικά. Η Κίνα στοχεύει στην επένδυση και ανάπτυξ νέων τεχνολογιών κάνοντας όμως τα στραβά μάτια όσον αφορά την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι ΗΠΑ, που πραγματοποιούν διπλάσιες δαπάνες για δικαστικές διαμάχες από ό,τι για έρευνες, θα πρέπει να σκληρύνουν περισσότερο τη στάση τους απέναντι στους αντιγραφείς. Ως η «νούμερο ένα» οικονομία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσουν την Κίνα να περιορίσει τις παραβιάσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και να διευρύνει το εμπόριο.

Η Κίνα ακούει. Αναγνωρίζοντας τη θέση της ως παγκόσμιας υπερδύναμης, δεσμεύεται να μην χρησιμοποιήσει πειρατικό λογισμικό στα κυβερνητικά γραφεία. Διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα είναι μια αρχή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει το τέλος.

Στο τελευταίο του Διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, ο πρόεδρος Ομπάμα αναγνώρισε την ανάγκη οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να λειτουργούν σε μια πιο ισότιμη βάση με τις κινεζικές. Η τακτική «φάε όσο μπορείς» της Κίνας αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη βιομηχανία των ΗΠΑ, αλλά και για την ίδια της την φήμη ή την πορεία της μακροπρόθεσμα ως παγκόσμιου παίκτη. Προφανώς, η απάντηση δεν είναι η εξαίρεση ή οι κυρώσεις. Είναι η διπλωματία και ο υγιής ανταγωνισμός.

Τελικά, μπορεί να ωφελήσει την Κίνα να χαλαρώσει τους περιορισμούς του εμπορίου και να ανοίξει την αγορά της στις αμερικανικές εισαγωγές. Οι ΗΠΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μια πιο διαλλακτική πολιτική για το εμπόριο αποτελεί επιλογή, αλλά μόνο αν η Κίνα ανοίξει την αγορά της στα αμερικανικά προϊόντα. Λίγος ανταγωνισμός θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην κατεύθυνση εύρεσης νέων ιδεών και τις δύο χώρες.

Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει ότι συνιστούν κόμβο για την εφεύρεση: επιχειρηματικότητα, ανάληψη κινδύνων, καθώς και hands-on. Αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές από πλευράς ιδεών, μερικοί πληθωριστικές ποσοστιαίες μονάδες θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματα της χώρας.

Ο James Dyson είναι ιδρυτής και επικεφαλής μηχανικός της Dyson.