Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Πυρηνικός συναγερμός στην Ιαπωνία.


Μετά τον καταστροφικό σεισμό και το φονικό τσουνάμι, η Ιαπωνια ζει με τον εφιάλτη της ραδιενέργειας. 

Το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδος), η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο “Κιόντο” μεταδίδει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην επαρχία Μιγιάγκι είναι 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο, ενώ γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο ξεπέρασαν το όριο ασφαλείας.

Για “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” έκανε λόγο η ιδιοκτήτρια εταιρία Tepco. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής  Ενέργειας, κατά τη χθεσινή έκρηξη, ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλοι έντεκα τραυματίστηκαν, ενώ τουλάχιστον 19 άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός τους θα ανέλθει σε 160.

170.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Για «πράξεις απελπισίας που θυμίζουν την καταστροφή του Τσέρνομπιλ», κάνουν λόγο Αμερικανοί ατομικοί επιστήμονες.

Εν τω μεταταξύ, τους 10.000 μπορεί να φθάσει ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ενώ οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις λόγο για 1.800 νεκρούς. Σήμερα πάνω από 600 σοροί ανακαλύφθηκαν κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

Αναθεωρήθηκε το μέγεθος του σεισμού

Η Γεωφυσική Υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε στους 9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ την εκτίμησή της για το καταστροφικό σεισμό.

Γεωφυσικός της αμερικανικής υπηρεσίας δήλωσε στο CNN ότι ο σεισμός μετακίνησε την Ιαπωνία κατά σχεδόν 2,4 μέτρα και μετέβαλε τον άξονα της γης κατά περίπου 8-10 εκατοστά.


Πηγή:www.capital.gr