Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Τον απέλυσαν από την τράπεζα που ίδρυσε!

Ο Μουχαμάντ Γιουνούς, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Νομπέλ Ειρήνης και είναι ο πρωτοπόρος των μικροδανείων, παύθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή της Grameen Bank, της τράπεζας που είχε ιδρύσει για πολιτικούς λόγους σύμφωνα με το BBC.

"Η κεντρική τράπεζα του Μπανγκλαντές απάλλαξε τον Γιουνούς από τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή της Grameen Bank και η σχετική απόφασή της έχει άμεση ισχύ", δήλωσε ο Μουζαμέλ Χαντ, πρόεδρος της Grameen Bank.
 
Ο Μουχαμάντ Γιουνούς είχε εμφανιστεί στα μέσα Ιανουαρίου ενώπιον δικαστηρίου του Μπανγκλαντές για μια υπόθεση δυσφήμησης που χρονολογείται από το 2007, γεγονός που έχει περιπλέξει τη νομική κατάσταση του πρωτοπόρου των μικροδανείων στην ίδια του τη χώρα.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση διέταξε έρευνα για τις χρηματοπιστωτικές πρακτικές της Grameen Bank, ενός οργανισμού μικροπιστώσεων του οποίου ιδρυτής είναι ο Γιουνούς.
 
Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης είναι ενδεικτική της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γιουνούς και την πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα.