Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Δημόσια Διαβούλευση για δράση Συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών


Δημόσια Διαβούλευση για δράση Συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών
Δημόσια διαβούλευση για τη δράση "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2010-Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς Τομείς" ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, έως τις 21 Μαρτίου, τις παρατηρήσεις τους για τον οδηγό εφαρμογής, τη διαδικασία και τα έντυπα υποβολής προτάσεων.
Η δράση αφορά τη συνεργασία επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών, μέσω των από κοινού ερευνητικών και τεχνολογικών έργων για την πράσινη ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Απευθύνεται σε συμπράξεις επιχειρήσεων, ερευνητικών οργανισμών, Πανεπιστημίων και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για την έρευνα. Θα χρηματοδοτηθούν έργα, τα οποία:
α) ενδιαφέρουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και συμβάλουν άμεσα ή έμμεσα στην παραγωγή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών και στη διείσδυση σε νέες αγορές,
β) υποστηρίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτικών σε διάφορους τομείς όπως ενεργειακή πολιτική, περιβαλλοντική πολιτική, κλπ.,
γ) παράγουν νέα γνώση που μπορεί να αξιοποιηθεί.
Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 68,32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά για ερευνητικά έργα σε τομείς υψηλής προτεραιότητας στις υπηρεσίες. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 85 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός ανά έργο κυμαίνεται από 400 χιλ. έως 2 εκατ. ευρώ για τους τομείς μεταποίησης, και από 300 χιλ. έως 800 χιλ. για υπηρεσίες. Σε έργα που αφορούν την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην πράσινη ανάπτυξη ο προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει στα 3 εκατ. ευρώ.
Αναλυτική περιγραφή της δράσης, των προϋποθέσεων συμμετοχής και των όρων υλοποίησης περιλαμβάνονται στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου. Η διαβούλευση αναμένεται να συγκεντρώσει σχόλια και παρατηρήσεις για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της δράσης. Μετά την ολοκλήρωσή της, η ΓΓΕΤ θα διαμορφώσει τα τελικά κείμενα για την προκήρυξη, τον Οδηγό Εφαρμογής και τα πεδία της πλατφόρμας υποβολής προτάσεων.
Η δάση χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα" - ΕΠΑΝ ΙΙ και τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών σε μετάβαση (Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο) του ΕΣΠΑ 2007-13 και καλύπτει όλη τη χώρα.