Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

H οργάνωση των ελληνικών πανεπιστημίων


H οργάνωση των ελληνικών πανεπιστημίων
Μόλις το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων φοιτητών στην Ελλάδα αποφοιτά εντός του απαιτούμενου χρόνου, ενώ ανάμεσα σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών που σπουδάζει εκτός συνόρων.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεσή της η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή που συστάθηκε για να αξιολογήσει την οργάνωση των ελληνικών πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την έκθεση τα ποσοστά ανεργίας των πτυχιούχων, καθώς και οι περίοδοι ανεργίας μετά την αποφοίτηση, είναι απαράδεκτα υψηλά.
Παράλληλα, η έκθεση καταλογίζει ευθύνες και στις διοικήσεις των ιδρυμάτων για απροθυμία να προστατεύσουν τους πανεπιστημιακούς χώρους από στοιχεία που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια, ενώ η πολιτικοποίηση των φοιτητών συμβάλλει στην ταχεία υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η έκθεση τάσσεται υπέρ της δημιουργίας συμβουλίου διοίκησης εντός των ιδρυμάτων, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την ευημερία του πανεπιστημίου, υπέρ της αυτονομίας τους καθώς και υπέρ της δημιουργίας διετών περιφερειακών κολεγίων που θα παρέχουν ένα στέρεο υπόβαθρο στους σπουδαστές που επιθυμούν να αποκτήσουν τεχνική εξειδίκευση και να εργαστούν σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν εκπαίδευση ανωτάτου επιπέδου.

Επίσης επισημαίνει την ανάγκη αξιολόγησης, ενώ οι διοικήσεις θα πρέπει να επιλέγονται από ειδικές επιτροπές αναζήτησης με εκπροσώπηση από αποφοίτους, καθηγητές, φοιτητές, μέλη μη ακαδημαϊκού προσωπικού και εξωτερικά διοριζόμενα μέλη.
Πηγή: Skai.gr