Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Για να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας, μην φοβηθείτε να πάρετε ρίσκα


Της Monica Mehta 
Για να αξιολογήσουν τα οφέλη της σύστασης μιας νέας εταιρείας και να χαράξουν στρατηγικές για το μέλλον της, οι επίδοξοι νέοι επιχειρηματίες μελετούν επιχειρησιακά σχέδια και συσκέπτονται με διάφορους ειδικούς. Ωστόσο, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν για να προετοιμαστούν για τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που θα συνοδέψουν το νέο τους εγχείρημα. Πρέπει να ξεκινήσουν και να μάθουν στην πορεία. Για όσους προσπαθούν να αποφασίσουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουν το πρώτο βήμα, οι επιχειρηματίες που έχουν εμπειρία στην ανάληψη κινδύνων και οι μελετητές τους μπορούν να τους βοηθήσουν να επισπεύσουν τη διαδικασία της απόφασης.

Για τους Andrew  Ullman και Hayward Majors, συνιδρυτές του CollegeSolved.com ενός online δικτύου για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο με έδρα τη Νέα Υόρκη, το πρώτο αυτό βήμα δεν ήρθε εύκολα. Επώαζαν την ιδέα τους από το 2008 και δεν άφησαν τις κανονικές τους δουλειές στο εταιρικό δίκαιο και τα χρηματοοικονομικά, αλλά έκαναν έρευνες και έψαχναν στοιχεία για τον κλάδο στον ελεύθερο χρόνο τους. Το Φεβρουάριο του 2009 είχαν ένα εμπεριστατωμένο επιχειρησιακό σχέδιο αλλά τους έλλειπε η απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να ασχοληθούν αποκλειστικά με το project τους. «Παρά το γεγονός ότι είχαμε μια καλή ευκαιρία και οικονομική σταθερότητα, χρειάστηκε να φτιάξουμε μια δοκιμαστική έκδοση του site μας και να συγκεντρώσουμε κεφάλαια από εξωτερικές πηγές προτού να αισθανθούμε έτοιμοι να κάνουμε αυτήν την αλλαγή στον τρόπο ζωής μας», λέει ο Ullman.

Όπως πολλοί άλλοι πριν από αυτούς, οι Ullman και Majors ήταν ικανοί να εντοπίσουν τους σχετικούς κινδύνους, αλλά δεν είχαν μάθει να ρισκάρουν. «Σε ό,τι αφορά την ανάληψη κινδύνων, η γνώση είναι πολύ υπερτιμημένη κινητήρια δύναμη. Αν ήταν τόσο απλό, όλοι θα αγοράζαμε χαμηλά, θα πουλούσαμε ψηλά και τα παιδιά μας θα έτρωγαν τα λαχανικά τους», λέει ο Δρ. Frank Murtha, ένας ψυχολόγος συμπεριφοριστικής προσέγγισης της Νέας Υόρκης που συνεργάζεται με traders και ειδικεύεται σε θέματα ανάληψης χρηματοοικονομικών κινδύνων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν είναι πολλοί εκείνοι που έχουν την ικανότητα να αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνέπειες.

Χημικές ουσίες στον εγκέφαλο

Το 2008 οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge μελέτησαν τις ικανότητες επιχειρηματιών και διευθυντικών στελεχών με παρόμοιο IQ και εμπειρία να λαμβάνουν αποφάσεις που εγκυμονούν κινδύνους, διεξάγοντας μια σειρά από νευρογνωστικά τεστ. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι επιχειρηματίες έπαιρναν σταθερά μεγαλύτερα ρίσκα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ανάληψη κινδύνων έχει να κάνει τόσο με τη συμπεριφορά όσο και με τη ψυχολογία. Οι επιχειρηματίες σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ προσωπικότητας που μετρούν τον αυθορμητισμό και την ευελιξία. Εκτός αυτού, στην περιοχή του εγκεφάλου τους που συνδέεται με την ανταμοιβή πυροδοτούνταν μια χημική αντίδραση, κάτι που δεν συνέβαινε στα διευθυντικά στελέχη.

Παρόλο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που είμαστε προγραμματισμένοι από τη φύση μας, με το πέρασμα του χρόνου είναι δυνατόν να αλλάξουμε συμπεριφορά, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι θεραπευτές. Στη συνέχεια ακολουθούν μερικές συμβουλές προς τους επίδοξους νέους επιχειρηματίες, τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν άμεσα:

Συναναστραφείτε με άλλους επιχειρηματίες. Το πνεύμα της επιχειρηματικότητας είναι μεταδοτικό. Σύμφωνα με μια μελέτη του Babson, τα παιδιά των επιχειρηματιών είναι πιο πιθανό να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, όπως και όσοι γνωρίζουν άλλους μικροεπιχειρηματίες. Ισχύει επίσης και το αντίθετο: μεταδοτική είναι και η αποστροφή του κινδύνου, όπως συνέβη στους Ullman και Majors. «Πάντα θέλαμε να γίνουμε επιχειρηματίες, αλλά ήμασταν “εγκλωβισμένοι” σε επικερδείς δουλειές που θεωρούνταν αποδεκτές από τους φίλους και τις οικογένειές μας», λέει ο Majors. Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις οργανώνονται συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις επαγγελματικής δικτύωσης όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι με κοινές απόψεις και επιχειρηματικά ενδιαφέροντα.

Επιδιώξτε τις μικρές νίκες.«Το μυαλό μας γλυκαίνεται από την επιτυχία και κυνηγά την επόμενη, μεγαλύτερη επιτυχία», λέει ο Δρ. RichardPeterson, ψυχίατρος με διδακτορικό δίπλωμα στην νευροοικονομία και συγγραφέας δυο βιβλίων για την ανάληψη χρηματοοικονομικών κινδύνων. Αμέσως μόλις βιώσουμε το συναίσθημα μιας νίκης, οι νευρώνες μας επεξεργάζονται τις πληροφορίες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η νοημοσύνη μας οξύνεται και μαθαίνουμε γρηγορότερα. Θέστε μικρούς στόχους, με χρονικό ορίζοντα όχι μεγαλύτερο από τρεις μήνες. Ακόμη και ένα χόμπι το οποίο σας επιτρέπει να βιώνετε μικρές νίκες μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην επαγγελματική σας ζωή. Και σε μια προσωπική νότα, μόλις έδωσα στο σύζυγό μου την άδεια να παίξει World of Warcraft για να οξύνει την ικανότητά του να παίρνει ρίσκα.

Παραγγείλετε ένα κοκτέιλ. Σε μια επαγγελματική βραδινή εκδήλωση, ποιος δεν έχει μπει σε ένα δωμάτιο γεμάτο άγνωστα πρόσωπα και δεν έχει αισθανθεί τρομοκρατημένος; Ένα ποτό μπορεί να διεγείρει την παρορμητική πλευρά της περιοχής του εγκεφάλου που συνδέεται με την ανταμοιβή και να σας δώσει το κουράγιο να ανοίξετε μια συζήτηση. Φυσικά, σε θέματα που αφορούν τη χημεία του εγκεφάλου, το περισσότερο δεν είναι πάντα και καλύτερο. Αν θέλετε ο αυθορμητισμός σας να είναι εποικοδομητικός, μην πιείτε πάνω από ένα ποτό.

Ή εναλλακτικά προσπαθήστε να καλλιεργήσετε τον Richard Branson (τον ιδιοκτήτη της Virgin) που κρύβετε μέσα σας χωρίς τη βοήθεια του αλκοόλ. Όταν παίρνουμε αποφάσεις έχουμε εκπαιδευτεί να αναζητάμε πληροφορίες. Απαλλαγείτε από αυτήν την συνήθεια σε ένα περιβάλλον όπου οι αποφάσεις σας δεν θα έχουν σημαντικές συνέπειες. Λόγου χάρη, όταν πηγαίνετε για φαγητό παραγγείλετε το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Σιγά -σιγά θα μάθετε να εφαρμόζετε την ίδια τακτική και σε πιο σημαντικές αποφάσεις.

Να έχετε πίστη. «Όσο υπερτιμούμε τη γνώση, άλλο τόσο υποτιμούμε τη θρησκεία», λέει η Murtha. Κάθε επιχειρηματίας πρέπει να κάνει ένα άλμα πίστης κάποια στιγμή. Η πεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά, είτε προέρχεται από μια θρησκευτική πίστη είτε όχι, προάγει την προσαρμοστικότητά μας.

Επιλέξετε ένα συνέταιρο που διαθέτει τις δεξιότητες που σας λείπουν. Εάν ο αυθορμητισμός και η προσαρμοστικότητα δεν είναι τα δυνατά σας σημεία, αναζητήστε ένα συνεργάτη του οποίου η προσωπικότητα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τη δική σας. Φυσικά, η προστιθέμενη αξία του συνεργάτη σας στο projectθα πρέπει να υπερβαίνει ιδιότητες όπως η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία.

Οι Ullman και Majors τελικά παραιτήθηκαν από τις κανονικές τους δουλειές το Σεπτέμβρη του 2010, όταν ήταν πια σαφές ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονταν για την εταιρεία τους. Έκλεισαν τον κύκλο της συγκέντρωσης κεφαλαίων το Δεκέμβριο, έχοντας μαζέψει αρκετά από οικογένεια και φίλους για να συντηρήσουν την επιχείρησή τους για περίπου δυο χρόνια και τελικά ξεκίνησαν το CollegeSolved.com στις αρχές Απριλίου. «Μετά από περισσότερα από δυο χρόνια προγραμματισμού, πιστεύαμε ότι θα αισθανόμασταν τεράστια ανακούφιση», λέει ο Majors. «Όμως τώρα αρχίζουν όλα».

Η Monica Mehta είναι managing principal της επενδυτικής εταιρείας Seventh Capital με έδρα την Νέα Υόρκη. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις. Ακολουθήστε την στο Twitter@monicamehtanyc ή διαβάστε τα άρθρα της στην ηλεκτρονική διεύθυνση monicamehta.com.