Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Έξυπνη ενέργεια για ένα βιώσιμο μέλλον


Έξυπνη ενέργεια για ένα βιώσιμο μέλλον
Η Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας 2011 καλεί τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές να εξετάσουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στην Ευρώπη.

Το 10 % περίπου της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές που παράγονται από τον ήλιο, τον άνεμο, το νερό ή τη βιομάζα. Κάθε χρόνο από το 2005, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επιδιώκει να δείξει ότι όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια για να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε.

Από τις 11 έως τις 15 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν γύρω στις 600 εκδηλώσεις σε 43 ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 30.000 άτομα. Φέτος, στο επίκεντρο βρίσκονται η ενεργειακή απόδοση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στη σουηδική πόλη Ερεμπρού, για παράδειγμα, διοργανώνεται μεγάλο κουίζ και οι νικητές θα κερδίσουν προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας.

Στην πόλη Αλμπαθέτε της Ισπανίας, τοπική οργάνωση θα διδάξει τεχνικές οδήγησης που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων από τα αυτοκίνητα έως και 15%.

Ένα «πράσινο κοκτέιλ» που διοργανώνεται στο Παρίσι θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος των επιχειρηματιών στην ανάπτυξη μιας πιο οικολογικής οικονομίας.
Στις Βρυξέλλες πολιτικοί ιθύνοντες, εκπρόσωποι της βιομηχανίας, καθώς και επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συνέδρια και εκθέσεις στο πλαίσιο του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού φόρουμ βιώσιμης ενέργειας. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η προώθηση μιας πράσινης ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα προβάλει τα πλέον φιλόδοξα και καινοτόμα σχέδια. Έξι από αυτά θα βραβευτούν με τα ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης ενέργειας που απονέμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2010, ένα από τα βραβεία απονεμήθηκε σε πρόγραμμα μείωσης κατά 40% της ενεργειακής κατανάλωσης σε σχολικά ιδρύματα της Βουδαπέστης.

Οι προσπάθειες αυτές θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020: μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20 %, κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές κατά 20% και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20 %.
Βρείτε μια εκδήλωση στην περιοχή σας εδώ

Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας στις Βρυξέλλες εδώ