Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Εγγλέζικα φαντάσματα πίσω από τις φήμες


Μία ηλεκτρονική φήμη ήταν αρκετή για να καταρρεύσει το ελληνικό χρηματιστήριο και να πανικοβληθεί η ελληνική κρατική μηχανή. Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, η οικονομία της χώρας κατάντησε να είναι έρμαιο γελοίων αναρτήσεων στο Διαδίκτυο, που έχουν ως στόχο τη βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία, αλλά και τη γελιοποίηση των θεσμών.

Το ελληνικό χρηματιστήριο και η ελληνική οικονομία αθωράκιστη λόγω της επαναλαμβανόμενης ειδησεογραφίας περί αναδιάρθρωσης δεν ήταν για ακόμη μία φορά σε θέση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και αξιοπιστίας τις όποιες «παρεμβολές» παραγόντων διεθνών και ιθαγενών, με αποτέλεσμα τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Δικαιοσύνη να ψάχνουν απεγνωσμένα να ανακαλύψουν τους υπαιτίους.

Ποιοι κρύβονται πίσω από το email


Τελικά δύο στελέχη της Citygroup φέρεται να κρύβονται πίσω από το δεύτερο «χτύπημα» κατά της ελληνική Οικονομίας με το email που προκάλεσε αναστάτωση στους κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, τις διεθνείς αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών, σχετικά με τις φήμες περί αναδιάρθρωσης του χρέους μέσα στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την Εισαγγελία Αθηνών την επείγουσα διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, οι οποίες σχετίζονται με τη χθεσινή κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την αγορά ελληνικών ομολόγων. Επίσης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου ζήτησε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ηλεκτρονικά ίχνη που έχουν εντοπισθεί οδηγούν σε δύο στελέχη της Citigroup. Οι έρευνες μαρτυρούν ακόμη ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα εστάλη από το Λονδίνο και συγκεκριμένα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές θυγατρικής εταιρείας του διεθνούς τραπεζικού Ομίλου.

Από την αστυνομία, (Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) έχει σταλεί ήδη σήμα στην ιντερπόλ για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να καταθέσουν. Στη συνέχεια ο εισαγγελέας θα ζητήσει δίωξη εις βάρος του ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να κινήσει τις διαδικασίες για αγωγή κατά του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Βουτιά του Χ.Α

Σα «βόμβα» έσκασε χθες η είδηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να πέσει κατά 2,6%, ενώ τα ελληνικά spreads εκτινάχθηκαν στις 1174 μονάδες! Το νέο κρούσμα παραπλάνησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων έφερε στη μνήμη το προηγούμενο κρούσμα του «τορναδόρου» και αποτέλεσε μία από τις αιτίες που βυθίστηκαν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα.

Τα spreads άνοιξαν κατά 100 μονάδες βάσης στα διετή ομόλογα από 35 μονάδες που ήταν στα μέσα της συνεδρίασης και οι ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν κατά 4% και 6% σχέση με την ανοδική κίνηση 2% που είχαν το πρωί. Στο μήνυμα αναφέρεται ότι «κατά τις τελευταίες ημέρες οι φήμες σχετικά με την αναδιάρθρωση έχουν ενταθεί παρά τις διαψεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση και ξένους επισήμους». Το μήνυμα καταλήγει ότι εάν ισχύει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους, είναι σημαντικό να δει κάποιος τους όρους και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ένα «haircut» σε μία σειρά ομολογιών και τίτλων.

«Δεν υπάρχει ατόπημα της τράπεζας»

H επενδυτική τράπεζα σε ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι η ίδια και οι υπάλληλοί της δεν έχουν κάνει τίποτα μεμπτό και τονίζει παράλληλα ότι συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές στην έρευνα που έχουν ξεκινήσει.

«Συνεργαζόμαστε με τις αρχές και δεν θεωρούμε ότι υπήρξε κάποια παράβαση από το ίδρυμα ή τους υπαλλήλους του», αναφέρει σε ανακοίνωση που εστάλη με email!