Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ανοδικό ξέσπασμα για το ευρώ, μία "ανάσα" από τα $1,4550.


Μετά τον πανικό που προκάλεσε τη Δευτέρα η S&P με την υποβάθμιση του outlook για την αμερικανική οικονομία, η διάθεση ανάληψης κινδύνων επιστρέφει και δίνει ώθηση στο ευρώ, με το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα να σημειώνει κέρδη 1,3% έναντι του δολαρίου και να διαπραγματεύεται πάνω από τα 1,4521 για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2010.

Μέχρι τη Δευτέρα, η ίδια τάση ωθούσε σταδιακά το ευρώ σε άνοδο λόγω των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο χρόνο και νωρίτερα από την Federal Reserve. Ωστόσο, μετά τα υψηλά 15 μηνών της περασμένης εβδομάδας, οι ανησυχίες για τα προβλήματα της Ευρωζώνης και η νευρικότητα που προκάλεσε η κίνηση της S&P οδήγησαν το ευρώ σε απώλειες έως και 2,5%.

Από χθες το ευρώ ανακάμπτει και διαπραγματεύεται σήμερα στα 1,4521 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με κέρδη 1,30%, ενώ νωρίτερα έφτασε έως τα 1,4547.


Το ευρώ έχει σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη τις τελευταίες δύο ημέρες, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από τη σημαντική πτώση της Δευτέρας και διασπά την περιοχή αντίστασης των 1,4510-1,4520, σχολιάζει η FXStreet.com.

Σημαντικά είναι τα κέρδη του ευρώ και έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, με το κοινό νόμισμα να ενισχύεται σε ποσοστό 0,92% έναντι της στερλίνας στις 0,8865 στερλίνες, ενώ έναντι του γεν καταγράφει άνοδο 1,49% στα 120,130.

Συνεχίζει πάνω από τα $1.500 ο χρυσός, σε υψηλά 31 ετών το ασήμι
Σε νέα ιστορικά υψηλά συνεχίζει ο χρυσός spot μετά τη διάσπαση του ψυχολογικού επιπέδου των 1.500 δολ. ανά ουγγιά την Τρίτη, ενώ το ασήμι σημειώνει και νέα υψηλά 31 ετών.

"Ο καταλύτης για το τελευταίο ράλι του χρυσού ήταν η πρόσφατη υποβάθμιση του outlook της αμερικανικής οικονομίας από την S&P", σημειώνει στο Bloomberg ο Gavin Wendt της MineLife Pty. Σε συνδυασμό με την κρίση χρέους στην Ευρώπη και τις πολιτικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή "είναι η τέλεια καταιγίδα για τα πολύτιμα μέταλλα", προσθέτει.

Ο χρυσός διέσπασε και σήμερα το επίπεδο των 1.500 δολ. μετά το χθεσινό του κλείσιμο στα 1.495,10 δολ. στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 1.502 δολ. ανά ουγγιά.

Την ίδια στιγμή το ασήμι σημειώνει διαδοχικά υψηλά 31 ετών ξεπερνώντας και τα τα 44,50 δολ. ανά ουγγιά.

Ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο χρυσός ενδεχομένως να αντιμετωπίσει αντίσταση στα επίπεδα των 1.500 δολ.

"Συνήθως σημειώνεται έξαρση της μεταβλητότητας σε βασικά ψυχολογικά επίπεδα"προειδοποιεί ο Clive Lambert της FuturesTechs μιλώντας στο Dow Jones Newswires.

Οι traders σημειώνουν ότι η μεγάλη συγκέντρωση options κοντά στο επίπεδο των 1.500 δολ. ανά ουγγιά θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές αν οι επενδυτές αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για ρευστοποιήσεις αποκομίζοντας κέρδη από το τελευταίο ράλι του χρυσού.



Πηγή:www.capital.gr