Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Θέση και Πρόταση της Π.Α.Σ.Π. σχετικά με Φ.Ε.Κ. για τη διανομή συγγραμμάτων




  Με την υπ’ αριθμόν Φ.1/76244/Β3/30-6-2010 υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 957/30-6-2010τεύχος.Β’ καθορίστηκε ο τρόπος προμήθειας και επιλογής διδακτικών συγγραμμάτων για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων.
Η εν λόγω εγκύκλιος που έχει σταλεί σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας αναφέρει πως οι φοιτητές δικαιούνται να τους διανέμεται ένα και μόνο διδακτικό εγχειρίδιο.
Είναι προφανές πως η σκληρή οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας με καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία αγγίζει πλέον και το χώρο της Παιδείας. Πλέον όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας βιώνουν την υποχρηματοδότηση της Παιδείας, τις απολύσεις συμβασιούχων, φαινόμενα διαφθοράς την περικοπή των συγγραμμάτων που πλήττουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πάγιες θέσεις της Π.Α.Σ.Π είναι η στήριξη και η ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5 % του Α.Ε.Π , η χρηματοδότηση και η ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης, η δωρεάν σίτιση και στέγαση, η ποιοτική και ουσιαστική εσωτερική αξιολόγηση, η αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών και η ενίσχυση του πτυχίου μας.
Η εν λόγω λοιπόν υπουργική απόφαση μας βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους. Διεκδικούμε τη δωρεάν διάθεση πολλαπλών συγγραμμάτων και επιπροσθέτως τη δωρεάν δημοσίευση διαφανειών με βάση αίτημα που έχουμε καταθέσει κατά καιρούς σε γενικές συνελεύσεις τμημάτων.                                        
Η Παιδεία αποτελεί για μας μείζον κοινωνικό ζήτημα και ύψιστο αγαθό πόσο μάλλον σε μία περίοδο οικονομικής και όχι μόνο κρίσης. Δε θα δεχτούμε περικοπές στην Παιδεία μας, δε θα δεχτούμε περικοπές στα δικαιώματά μας, δε θα δεχτούμε περικοπές στα όνειρά μας. Ζητάμε από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πειραιά  να αναλάβει τις ευθύνες της, ασκώντας πίεση στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να αποσυρθεί η απόφαση και οι φοιτητές να παραλάβουν κανονικά όλα τα συγγράμματα που δικαιούνται. Επίσης ζητάμε την δημοσίευση των διαφανειών με τις σημειώσεις των καθηγητών στο site του πανεπιστημίου, όπως επιτυχημένα εφαρμόζεται σε ορισμένα τμήματα του πανεπιστημίου, έτσι ώστε το πρόβλημα της διανομής συγγραμμάτων να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό διευκολύνοντας σημαντικά τους φοιτητές του πανεπιστημίου μας. 
 Με Τιμή
Π.Α.Σ.Π. Πανεπιστημίου Πειραιά