Μια εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης ενός ύποπτου αρχείου στο iPhone και το iPad, η Appleαπαντά στις επικρίσεις υποστηρίζοντας ότι οι συσκευές της δεν παρακολουθούν τη θέση και τις κινήσεις του χρήστη. Υπόσχεται πάντως να... διορθώσει το πρόβλημα με αλλαγή των ρυθμίσεων...
τις επόμενες εβδομάδες.
Δεδομένου ότι ανάλογες ανησυχίες έχουν εκφραστεί και για τα κινητά με το λειτουργικό σύστημα Android της Google, το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και απασχολεί πλέον και τις αμερικανικές αρχές.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) περιμένει εξηγήσεις από την Apple, ενώ η αρμόδια υποεπιτροπή της Γερουσίας προγραμματίζει ακρόαση για τα κινητά και την ιδιωτικότητα τον Μάιο.
Η Apple, πάντως, εμφανίζεται κατηγορηματική: «Η Apple δεν παρακολουθεί τη θέση του iPhone σας. Η Apple δεν έκανε ποτέ κάτι τέτοιο ούτε σχεδιάζει να το κάνει» διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή της.
Διαφορετική είναι όμως η εκτίμηση δύο ερευνητών σε θέματα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων, οι οποίοι ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μπόρεσαν να δημιουργήσουν λεπτομερείς χάρτες με τις κινήσεις του χρήστη αναλύοντας ένα αρχείο του iPhone το οποίο αποθηκεύεται στον προσωπικό υπολογιστή του χρήστη.
«Αντί για GPS»
Σύμφωνα με την Apple, το επίμαχο αρχείο αποθηκεύει μόνο τα ασύρματα δίκτυα και τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας με τους οποίους έχει επικοινωνήσει το τηλέφωνο.
Τα δεδομένα αυτά, λέει η εταιρεία χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της γεωγραφικής θέσης όταν το κινητό δεν λαμβάνει σήμα από τους δορυφόρους GPS.
To πρόβλημα όμως είναι ότι οι καταγραφές του επίμαχου αρχείου καλύπτουν χρονικό διάστημα ενός έτους και είναι τόσο λεπτομερείς ώστε επιτρέπουν τον υπολογισμό των κινήσεων του χρήστη.
Όπως επισήμαναν οι δύο ερευνητές που αποκάλυψαν το πρόβλημα, ο Άλασντερ Άλαν και ο Πιτ Ουάρντεν, το αρχείο περιέχει «χρονικές σφραγίδες» που δείχνουν πότε το iPhone συνδέθηκε σε συγκεκριμένα δίκτυα ή κεραίες κινητής.
Η Apple δεν απαντά σε αυτό το ερώτημα, υπόσχεται όμως να διαθέσει ενημέρωση (update) που περιορίζει στη μία εβδομάδα το χρονικό διάστημα αποθήκευσης των δεδομένων και καταργεί την αποθήκευσή τους στον υπολογιστή του χρήστη.
Επίσης, το αρχείο θα κρυπτογραφείται και θα καταργείται εντελώς αν ο χρήστης απενεργοποιήσει τις λειτουργίες εντοπισμού θέσης.
Ακόμα, η Apple επανέλαβε ότι τα iPhone μεταδίδουν τακτικά τη γεωγραφική τους θέση στην ίδια την εταιρεία, αυτό όμως γίνεται ανώνυμα και δεν επιτρέπει την παρακολούθηση του χρήστη.
«Κατάσκοπος» και το Android;
Ανάλογες επικρίσεις αντιμετωπίζει πάντως και η Google: H εταιρεία παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι, στην περίπτωση που ο χρήστης έχει ενεργοποιημένη τη λειτουργία GPS, τα κινητά Android αποθηκεύουν κάποια γεωγραφικά δεδομένα για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την εταιρεία, τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται προκειμένου «να προσφέρουν μια καλύτερη κινητή εμπειρία στις συσκευές Android