Της Ρόης Χάικου
Οι μετοχικές εξελίξεις που δρομολογούνται το αμέσως επόμενο διάστημα στον ΟΤΕ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει το 10% των μετοχών του Οργανισμού από το 20% που ελέγχει σήμερα, φέρνουν αλλαγές στις ισορροπίες και τους συσχετισμούς.
Και καθιστούν την Deutsche Telekom, η οποία έχει δηλώσει ότι τιμά τη συμφωνία μετόχων με το ελληνικό δημόσιο και περιμένει να εξασκήσει την option που έχει για να αυξήσει το ποσοστό της στην ελληνική εταιρεία στο 40% από 30% σήμερα, ως τον κυρίαρχο στον ΟΤΕ, μετοχικά και διοικητικά.
Η συμφωνία μετόχων που υπογράφτηκε με τους Γερμανούς το 2008 προβλέπει ως γνωστόν, ότι το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει ισομερώς στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, διορίζοντας τον πρόεδρο του Δ.Σ. και η D.T. τον διευθύνοντα σύμβουλο. Σήμερα το ελληνικό δημόσιο ελέγχει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, διορίζει 5 από τα 10 μέλη του Δ.Σ. και το δικαίωμα αυτό το διατηρεί όσο κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 15%.
Οι αλλαγές στους συσχετισμούς
Εάν η συμμετοχή του δημοσίου υποχωρήσει στο 10%, κάτι που προβλέπεται ότι θα γίνει σύντομα, και για όσο χρονικό διάστημα το ελληνικό δημόσιο κατέχει τουλάχιστον 5% του μετοχικού κεφαλαίου –το ΔΣ του ΟΤΕ γίνεται 11μελές, κάτι το οποίο επικυρώνεται σε σχετική γενική συνέλευση. Η ελληνική πλευρά θα διορίζει τα 5 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ και η DT τα υπόλοιπα 6 μέλη.
Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο θα καταστεί μέτοχος μειοψηφίας και το management του Οργανισμού περνάει απόλυτα στον έλεγχο των Γερμανών, οι οποίοι και σήμερα εξασκούν την καθημερινή διοίκηση.
Οι μετοχικές αλλαγές που θα επέλθουν δεν φέρνουν ανακατατάξεις στα δικαιώματα αρνησικυρίας που έχει η ελληνική πλευρά, αφού μέρος αυτών διατηρείται όσο το ποσοστό του είναι μέχρι και 10%, ενώ "χάνονται" κάποια δικαιώματα veto όταν η συμμετοχή υποχωρήσει στο 5%.
Τα δικαιώματα veto
Η έγκριση του ελληνικού Δημοσίου είναι απαραίτητη για θέματα εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης και εθνικής άμυνας όπως και για μια σειρά από οικονομικά, επιχειρηματικά και εταιρικά ζητήματα. Ειδικότερα το βέτο του δημοσίου αφορά:
- Όλα τα θέματα που προβλέπονται στο νόμο για τις στρατηγικής συμμαχίας δημόσιες επιχειρήσεις (διάλυση της εταιρίας, διάσπαση, συγχώνευση με άλλη, απόσχιση κλάδου, μεταβολή ή μετατροπή των βασικών δικτύων και υποδομών κ.ά).
- Επιχειρηματικά ζητήματα όπως η εταιρική επωνυμία ΟΤΕ και των θυγατρικών του που χρησιμοποιούν τη λέξη ή το συνθετικό ΟΤΕ. Το δικαίωμα του βέτο αφορά επίσης την αλλαγή των εμπορικών σημάτων, αλλά μόνο για 24 μήνες. Επίσης η έγκριση του δημοσίου θα ζητείται για σημαντικές συναλλαγές πάνω από κάποιο ποσοτικό όριο και μεταξύ των εταιριών των 2 ομίλων, ενώ καθιερώνεται η υποχρέωση μη ανταγωνιστικής δραστηριότητας του στρατηγικού συμμάχου σε χώρες που έχει σημαντική παρουσία ο ΟΤΕ.
- Εταιρικά ζητήματα όπως η αλλαγή έδρας ή του σκοπού της εταιρίας, συγχωνεύσεις και εξαγορές, έκτακτα μερίσματα, έκδοση χρέους πάνω από συγκεκριμένα όρια που διασφαλίζουν την χρηματοοικονομική ευρωστία της επιχείρησης, απαγόρευση διαγραφής των μετοχών της εταιρίας από το ΧΑ, την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων κ.λπ.
Αν το ποσοστό του δημοσίου στον ΟΤΕ μειωθεί κάτω από 10% χάνει το δικαίωμα βέτο για επιχειρηματικά και εταιρικά ζητήματα και διατηρεί αυτό της αρνησικυρίας για θέματα εθνικής ασφάλειας και οικονομικά ζητήματα.
roi.haikou@capital.gr