Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Apple: ουραγός στην «πράσινη» λίστα των εταιρειών τεχνολογίας



Στον πάτο της «πράσινης» λίστας των εταιρειών τεχνολογίας βρέθηκε ηApple, εξαιτίας της εξάρτησής της από «ρυπογόνα» data centers.
Η λίστα, την οποία συντάσσει ηGreenpeace και η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα (21/4) στο Σαν Φρανσίσκο, έδειξε πως η Apple στεγάζει τους servers της σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από καύση άνθρακα.
Η έκθεση «Πόσο Βρώμικα είναι τα Δεδομένα σας;» της Greenpeace αποκαλύπτει πως η νέα μονάδα της Apple στη Βόρεια Καρολίνα θα τριπλασιάσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας στα επίπεδα της μέσης ζήτησης 80.000 αμερικανικών νοικοκυριών.
Πάροχος της μονάδας είναι η  Duke Energy, με την ενέργεια να προέρχεται κατά 62% από άνθρακα και κατά 32% από πυρηνικά.
Ο Gary Cook, μέλος της Greenpeace και βασικός συγγραφέας της αναφοράς δήλωσε πως «οι καταναλωτές επιθυμούν να γνωρίζουν πως όταν ‘ανεβάζουν’ ένα βίντεο ή αλλάζουν το προφίλ τους στο Facebook δεν συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη ούτε στη δημιουργία μιας νέας Φουκουσίμα».
Σημειώνεται πως οι εταιρείες στις ΗΠΑ δεν υποχρεούνται σε δημοσιοποίηση των ενεργειακών τους καταναλώσεων ούτε των εκπομπών αερίων που προκαλεί η δραστηριότητά τους.
Η ενεργειακή εξάρτηση των data centers της Apple από άνθρακα ανέρχεται σε ποσοστό 54,5% επί του συνόλου με το Facebook (53.2%), την IBM (51.6%), τη HP (49.4%) και το Twitter (42.5%) να ακολουθούν.
Αντίθετα, στην κορυφή της «πράσινης» λίστας των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας βρίσκεται η Yahoo!, με τη Google και το Amazon να ακολουθούν.