Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Υπογραφή συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ο Δ.Δρούτσας με τον ομόλογό του των ΗΑΕ

Αθήνα
Μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο ομόλογός του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σεϊχης Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ Αλ-Ναχίαν, μετά το τέλος της κοινής υπουργικής συνόδου ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που πραγματοποιήθηκε στο Αμπού Ντάμπι.

Με τη συμφωνία αυτή συστήνεται επιτροπή υπό τη προεδρία των δύο υπουργών Εξωτερικών, που θα συντονίζει την προώθηση των διμερών σχέσεων σε ευρύ φάσμα τομέων και αναμένεται να αποτελέσει τον θεσμικό μηχανισμό για την προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Η Επιτροπή προβλέπεται να συνεδριάζει μια φορά το χρόνο, εκ περιτροπής, στην Αθήνα και στο Αμπού Ντάμπι.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ.Δρούτσας συναντήθηκε επίσης με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Μπαχρέιν και του Ομάν και αντάλλαξε απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικότερα τη Λιβύη.

Η Λιβύη, τόνισε, μπορεί αυτή τη στιγμή να προσελκύει περισσότερο την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, αλλά δεν πρέπει να επισκιάζει το γεγονός ότι σε πολλές άλλες χώρες της περιοχής έχουν δρομολογηθεί μεταρρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να έχει επικρατήσει η βία.

Επανέλαβε δε, ότι η ΕΕ και ειδικότερα η Ελλάδα θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής, χωρίς να υπαγορεύει κανένα πρότυπο μεταρρυθμίσεων, διότι η λύση πρέπει τελικά να προέλθει από τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες χώρες, ώστε να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ