Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ενεργειακό "πακέτο" για τόνωση εσόδων και επενδύσεων.


Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σημαντικές προσδοκίες για την τόνωση των δημόσιων εσόδων εναποθέτει η κυβέρνηση στη διαδικασία αξιοποίησης του εθνικού ενεργειακού πλούτου, η οποία σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, μπορεί να ξεκινήσει να αποφέρει έσοδα ήδη από το 2012. Πρόκειται για τις εν εξελίξει διαδικασίες που αφορούν το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, τα πετρελαϊκά κοιτάσματα, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις στην αγορά του φυσικού αερίου, στις οποίες αναφέρθηκε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ «Ενεργειακές και Επιχειρηματικές Εξελίξεις στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη».

Πετρέλαιο $10 – 15 δισ. 
Σύμφωνα με την πρώτη επίσημη κυβερνητική εκτίμηση τα εκτιμώμενα ρεαλιστικά αποθέματα πετρελαίου κυμαίνονται στα 350 έως 500 εκατομμύρια βαρέλια, που με τιμή στα 100 δολάρια μεταφράζονται σε τζίρο 35 έως 50 δισ. δολάρια και δημόσια έσοδα στα 10 -15 δισ. δολάρια. Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Μανιάτη, στο υπό κατάθεση στη βουλή νομοσχέδιο εισακούστηκαν καίριες προτάσεις που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους της αγοράς πετρελαίου όπως η μείωση της φορολογίας στο 20% από 40% (το δημόσιο έχει επιπλέον έσοδα από τα royalties και το μερίδιο από την παραγωγή (production shaer) που θα λαμβάνει) , η καθιέρωση των διαδικασιών open door και Non-exclusive seismic surveys (χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της Κύπρου) ενώ αυξάνεται στα 8 χρόνια η ερευνητική περίοδος των υπό αδειοδότηση οικοπέδων. Πρόκειται για προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης και δημιουργούν αισιοδοξία ότι το εγχείρημα της αξιοποίησης του πετρελαϊκού πλούτου, μπορεί να έχει καλύτερη τύχη σε σχέση με τις αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν. 



Λιγνίτης €200 εκατ. 

Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς του ΥΠΕΚΑ και με βάση τις προσφορές που έχουν υποβληθεί για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, το δημόσιο αναμένεται να αποκομίσει ένα σύνολο μισθωμάτων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, στις επόμενες δύο εβδομάδες θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των πέντε προεπιλεγέντων που θα παρουσιαστεί στη βουλή και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τον τελικό ανάδοχο. Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία της εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου που βρίσκεται στη Φλώρινα ξεκίνησε το 2004 και έχει παρουσιάσει πρωτοφανή καθυστέρηση.

Γεωθερμία 350 εκατ. ευρώ
Η συνολική αξία των προσφορών που υποβλήθηκαν στους τέσσερις διαγωνισμούς για την αξιοποίηση ισάριθμων γεωθερμικών πεδίων αποτιμώνται στα 350 εκατ. ευρώ. Αν και το νούμερο είναι «φουσκωμένο», η τελική απόφαση για την παραχώρηση σε επενδυτές των γεωθερμικών πεδίων αναμένεται να φέρει επενδύσεις και δημόσια έσοδα που μετριούνται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικό αέριο 
Σημαντικά έσοδα για το δημόσιο αναμένεται να προκύψουν από τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ αλλά και από την προκήρυξη των τριών νέων ΕΠΑ που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2011. Η κυβέρνηση επισήμως δεν έχει δώσει συγκεκριμένο ποσό για τα εκτιμώμενα έσοδα, από τις αποκρατικοποιήσεις στην αγορά του φυσικού αερίου. Ωστόσο με βάση το μοντέλο που έχει επιλεγεί για τη ΔΕΠΑ (πακέτο με ΔΕΣΦΑ) η αποκρατικοποίηση μπορεί να αποφέρει υπερδιπλάσια έσοδα από τις αρχικές εκτιμήσεις του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έκαναν λόγο για εκτιμώμενα έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. 



Πηγή:www.capital.gr