Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΟΙΕΛΕ: Ζητεί παρέμβαση Πρωθυπουργού για τα ενδοσχολικά απολυτήρια


Πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν δέχονται να εγγράψουν τελειόφοιτους που δεν έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις
ΟΙΕΛΕ: Ζητεί παρέμβαση Πρωθυπουργού για τα ενδοσχολικά απολυτήρια
Αθήνα
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο θέμα της χορήγησης ενδοσχολικών απολυτηρίων εφέτος σε περίπου 4.500 άτομα, ζήτησε την Πέμπτη με επιστολή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) κ. Μιχ. Κουρουτός.

Οπως είναι γνωστό, εφέτος δόθηκε η δυνατότητα στους τελειόφοιτους του Λυκείου να μην δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις και να λάβουν ισότιμο απολυτήριο μόνο με τα αποτελέσματα των ενδοσχολικών εξετάσεών τους. Η επιλογή αυτή όμως, εγκλώβισε όσους ήθελαν να αποφύγουν τις πανελλαδικές για να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. δεν δέχονται στα πανεπιστήμιά τους υποψήφιους που δεν έχουν δώσει πανελλαδικές εξετάσεις στη χώρα μας, όπως αποκάλυψε το «Βήμα» σε ρεπορτάζ του, την Κυριακή 22 Μαΐου.

«Δεύτερη ευκαιρία»
Με την επιστολή του προς τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ ζητάει να επιτραπεί σε όσους μαθητές επιθυμούν από εκείνους που θα πάρουν το απολυτήριο λυκείου μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις, να συμμετάσχουν τελικά στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις που αρχίζουν αύριο, Παρασκευή 3 Ιουνίου, για όσους είχαν ασθενήσει τον Μάιο. Οπως τονίζει ο κ. Κουρουτός, ορισμένοι μαθητές επιθυμούν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού που δέχονται μόνο το απολυτήριο μέσω των πανελληνίων εξετάσεων.
Την ίδια θέση με την ΟΙΕΛΕ έχουν και οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων, καθώς η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), έχει χαρακτηρίσει την απόφαση για τις δύο κατηγορίες απολυτηρίων στο Λύκειο ως λανθασμένη. «Είναι απαράδεκτη απόφαση, ελήφθη την τελευταία στιγμή, δημιουργεί προβλήματα διχασμού στην εκπαιδευτική διαδικασία και λύκειο δυο ταχυτήτων» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ κ. Θ. Κοτσυφάκης«Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει όλα τα παιδιά να παίρνουν απολυτήριο μόνο με τις ενδοσχολικές εξετάσεις και να ακολουθούν μετά οι πανελλαδικές» προσθέτει ο ίδιος.
Πάντως, το υπουργείο Παιδείας τηρεί σιγή ισχύος για το θέμα, παρά την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί σε δεκάδες οικογένειες ανά τη χώρα.

Εκκληση στον Πρωθυπουργό
«Απευθύνω έκκληση σε σας, κύριε Πρωθυπουργέ, να επιτρέψετε στους εξαπατηθέντες μαθητές να δώσουν επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις (μαζί με τους μαθητές που ήταν ασθενείς, ή είχαν άλλους, σοβαρούς λόγους απουσίας), ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν ισότιμο απολυτήριο και να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν, τουλάχιστον, τις σπουδές τους σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού» καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.