Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Το καλοκαίρι των αυξήσεων κεφαλαίου.


Του Γιώργου Κατικά
Τη λύση της αύξησης κεφαλαίου επιλέγουν αρκετές εισηγμένες προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κρίση. Η βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας, η μείωση του τραπεζικού δανεισμού, η δημιουργία κεφαλαίου κίνησης είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που ωθούν αρκετούς επιχειρηματίες στη λύση της αύξησης κεφαλαίων με καταβολή μετρητών. Ωστόσο, οι επενδυτές λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών των μετοχών δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να καλύψουν όλο το ποσό που τους αναλογεί.

Ήδη δύο εισηγμένες ξεκίνησαν τη διαδικασία της αύξησης, αλλά η σημαντικότερη για το ΧΑ αύξηση κεφαλαίου θα είναι αυτή της Alpha Bank. Μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Marfin. Υπενθυμίζεται πως η Eurobank επέλεξε την πώληση θυγατρικής για να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και όχι την αύξηση.

Αναφορικά με την αύξηση της Alpha Bank δεν υπάρχουν λεπτομέρειες και σχετική έκθεση της Eurobank Sec. ανέφερε πως η γενική συνέλευση πιθανότατα θα λάβει απόφαση με την οποία θα εξουσιοδοτεί τη διοίκηση για το μέγιστο δυνατό ύψος άντλησης κεφαλαίων. Η Eurobank Sec. σημείωνε πως μάλλον θα δοθεί δυνατότητα για αύξηση μέχρι 2,5 δισ. ευρώ με μετρητά και έως 350 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακού.



Συνολικά, τα κεφάλαια που επιθυμούν οι εταιρείες να αντλήσουν, χωρίς αυτά της Alpha Bank, ξεπερνούν τα 1,8 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα μετατρέψιμα ομολογιακά που σχεδιάζουν να εκδώσουν κάποιες εισηγμένες το ποσό ξεπερνά τα 2,8 δισ. ευρώ. Από χθες οι μετοχές της ATE Bank είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 1.177.077.772 νέων μετοχών, σε αναλογία 13 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής τα 1,07 ευρώ. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης έχει οριστεί από 10/6/2011 έως και 24/6/2011 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. έχει οριστεί από 10/6/2011 έως και 20/6/2011.

Επιπλέον από χθες και οι μετοχές της Imperio είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 31.043.091 νέων μετοχών, σε αναλογία 1 νέα  μετοχή για κάθε 1 παλαιά, σε τιμή διάθεσης μετοχής τα 0,35 ευρώ. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης έχει οριστεί από 14/6/2011 έως και 28/6/2011 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. από 14/6/2011 έως και 22/6/2011.

Από τον τραπεζικό κλάδο η Proton Bank θα υλοποιήσει αύξηση με μετρητά ύψους 50 εκατ. ευρώ ενώ θα εκδοθεί και ομολογιακό μετατρέψιμο έως 50 εκατ. ευρώ. Η MIG επιθυμεί να αντλήσει από το ΧΑ 256,7 εκατ. ευρώ και μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού έως 684,7 εκατ. ευρώ. Το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Υγεία σχεδιάζει αύξηση 87,9 εκατ. ευρώ και το ΙΑΣΩ από τον ίδιο κλάδο 15 εκατ. ευρώ. H Alapis θα αντλήσει 98 εκατ. ευρώ και σχεδιάζει έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού 300 εκατ. ευρώ. Σε κεφαλαιακή ενίσχυση προσφεύγει και η Έδραση-Ψαλλίδας που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση. Θα προσπαθήσει να αντλήσει 20 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης με μετρητά, ενώ σχεδιάζει και έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου και μετατρέψιμου ομολογιακού. Το ύψος της αύξησης της Hellas On Line θα είναι έως 43 εκατ. ευρώ, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως το τελικό ποσό που θα αντληθεί θα είναι λίγο χαμηλότερο των 40 εκατ. ευρώ.

Η Νίκας θα προσπαθήσει να αντλήσει  10 εκατ. ευρώ. Το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει η Ηλεκτρονική και τέλος η Εικόνα Ήχος θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου μέσω έκδοσης μετοχών αλλά με κεφαλαιοποίηση μέρους των υποχρεώσεων υπέρ πιστωτή. Ουσιαστικά δεν θα μπουν χρήματα στο ταμείο, αλλά θα μειωθούν οι υποχρεώσεις που έχει, άρα θα υπάρξει αισθητή βελτίωση του ισολογισμού.



Πηγή:www.capital.gr