Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Μετεγγραφές φοιτητών | Οι αλλαγές στις θέσεις των εισακτέων


Η ευνόηση των πολύτεκνων οικογενειών και η υποβάθμιση των προνομίων που κατείχαν οι τρίτεκνες, αποτελούν την πρώτη εικόνα των αλλαγών που πραγματοποίησε φέτος το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με το θέμα των µετεγγραφών.
Περισσότερες θέσεις θα δοθούν, λοιπόν, στις πολύτεκνες οικογένειες και λιγότερες στις τρίτεκνες, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, 3.224 παιδιά πολύτεκνων είχαν ζητήσει μετεγγραφή πέρυσι, ενώ 3.754 θέσεις εισακτέων διατίθονται φέτος. Αντίθετα, μείωση σημειώθηκε στις θέσεις που αναλογούν στα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών, αφού 5.007 άτομα είχαν ζητήσει μετεγγραφή πέρυσι, ενώ φέτος 3.172 θέσεις είναι διαθέσιμες, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο.
Όσον αφορά τα ΑΕΙ, 1.901 θέσεις δίνονται στους πολύτεκνους και 1.605 στους τρίτεκνους. Επιπροσθέτως, 669 θέσεις θα διατεθούν στην κατηγορία «κοινωνικά κριτήρια», δηλαδή στα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή είναι ορφανοί.
Σχετικά με τα ΤΕΙ, 1.853 θέσεις αναλογούν στους πολύτεκνους, ενώ 1.567 αντιστοιχούν σε τρίτεκνους. Επιπλέον, 445 άτομα «κοινωνικών κριτηρίων» μπορούν να πάρουν μετεγγραφή σε άλλο ΤΕΙ.
Είναι η πρώτη φορά που όλοι οι πρωτοετείς θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στο ίδρυμα που θα φοιτήσουν από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, χωρίς τη διαδικασία των μετεγγραφών, αφού από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 αυτές καταργούνται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, θετικά κρίνεται η αναλυτική ενημέρωση του υπουργείου, καθώς οι ειδικές κατηγορίες των υποψηφίων πρέπει να γνωρίζουν τον αριθμό των θέσεων που τους αναλογούν σε κάθε τμήμα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.