Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Γιγάντωση της κινεζικής οικονομικής κυριαρχίας μέχρι το 2023


Ταχύτερη και από τις προβλέψεις είναι η ανάπτυξη των κινεζικών τραπεζών, σύμφωνα με την PwC.

Το ότι ο κινεζικός οικονομικός κολοσσός γιγαντώνεται είναι γνωστό. Οι εκτιμήσεις, άλλωστε, πριν ξεσπάσει η κρίση, έκαναν λόγο για ανάδειξη της Κίνας στο μέλλον ως της ισχυρότερης τραπεζικής οικονομίας, ποντάροντας στην αναρρίχησή της στην πρώτη θέση, περίπου το 2043.

Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει, όπως φαίνεται από τη μελέτη με θέμα «Ο τραπεζικός κλάδος το 2050», που εκπόνησε η PricewaterhouseCoopers (PwC). Τα νέα δεδομένα τοποθετούν την ανάληψη της πρωτιάς από τις κινεζικές τράπεζες έναντι των αμερικανικών, είκοσι χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 2023.
Η Ινδία, που και αυτή έχει ιδιαίτερα μεγάλες δυνατότητες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, θα μπορούσε να ξεπεράσει την Ιαπωνία και να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική οικονομία μέχρι το 2035, εάν συνεχίσει να ακολουθεί πολιτικές που ευνοούν την ανάπτυξη.

Στην πράξη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, αυτό σημαίνει επενδύσεις σε υποδομή, άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό, μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και αύξηση του επιπέδου εκπαίδευσης.

Μακροπρόθεσμα, η Ινδία θα μπορούσε να ξεπεράσει και την Κίνα, καθώς η ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να σημειώσει επιβράδυνση λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Η Βραζιλία φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τη Γερμανία και τη Βρετανία μέχρι το 2045. Εξαίρεση στην τάση αυτή είναι το Μεξικό, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει την Ιταλία γύρω στο 2048, σε αντίθεση με προγενέστερες εκτιμήσεις για το 2038.