Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Το παράδειγμα της φακής...


Για να δούμε όμως πόσο θα ευνοούνταν η παραγωγή ενός κιλού φακής από την επιστροφή στη δραχμή; Η παραγωγή ενός στρέμματος φακής σήμερα κοστίζει 78,95 ευρώ σύμφωνα με μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ.  Το κόστος αυτό επιμερίζεται ως εξής: σπόροι 10,58 ευρώ, λιπάσματα 0,20 ευρώ, Κόστος Καταπολέμησης 2,3 ευρώ, Αμοιβή ξένης εργασίας 10,36 ευρώ, Αμοιβή ξένης μηχανικής εργασίας 38,77 ευρώ, Διάφορα 16,74 ευρώ...

Από τους παραπάνω συντελεστές ο μοναδικός που δεν επηρεάζεται από συναλλαγματικές διαφορές είναι το κόστος της ανθρώπινης εργασίας. Σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανική εργασία (τρακτέρ κλπ) στο βαθμό που μέρος ή το σύνολο εισάγεται θα εξαρτώνται από τις ισοτιμίες του συναλλάγματος.

Κατά ένα πρόχειρο υπολογισμό τα 50 από τα 79 ευρώ του κόστους της καλλιέργειας ενός στρέμματος ελληνικής φακής εξαρτάται από ξένους συναλλαγματοβόρους συντελεστές. Όπερ, ανάλογα θα πρέπει να υπολογίσουμε και την άνοδο της τιμής της ελληνικής φακής και λοιπών τροφίμων που αποτελούν το  20%-30% του καλαθιού της νοικοκυράς.


Πηγή:www.capital.gr