Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Στάσιμες οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία την τελευταία δεκαετία


Σε σταθερά επίπεδα, στο 0,58% του ΑΕΠ, κυμάνθηκαν την τελευταία δεκαετία οι επενδύσεις στην Ερευνα και την Καινοτομία στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταγωνιστικότητα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Η στασιμότητα αυτή αποδίδεται σύμφωνα με την Επιτροπή στο γεγονός ότι μειώθηκαν (από 0,19% σε 0,16% του ΑΕΠ) οι ήδη περιορισμένες ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, παρά το γεγονός ότι οι δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν από 0,39% σε 0,42%.
Η Κομισιόν παρατηρεί ότι οι επενδύσεις στη έρευνα ήταν αισθητά χαμηλότερες από τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, που γνώρισε η Ελλάδα την περίοδο 2000-2006, ενώ κατατάσσει τη χώρα μας στην ομάδα των χωρών με «μέτριες» επιδόσεις στο συγκεκριμένο τομέα, οι οποίες κυμαίνονται κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο.
Τονίζει ακόμη ότι βασική πρόκληση για την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα, είναι η αποτελεσματικότητα στη χρηματοδότηση που προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, καθώς την περίοδο 2007-2013 η χώρα μας αναμένεται να δαπανήσει περίπου 4 δισ. ευρώ. Παρατηρεί επιπλέον ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία «κάλυψης του χαμένου εδάφους», με εξάρτηση, όμως, από την εισαγόμενη τεχνολογία και τεχνογνωσία.
Οσον αφορά στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού στην έρευνα, η Ελλάδα εμφανίζει επιδόσεις κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο με 4,2 ερευνητές ανά 1.000 μονάδες του εργατικού δυναμικού (στην ΕΕ είναι 6,3).
Θετικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι το ποσοστό των ερευνητών και των κατόχων διδακτορικού τίτλου στους 25-24 ετών αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι στην υπόλοιπη ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ