Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Πανεπιστήμιο | Καθηγητής έκλεβε επιστημονικές εργασίες!



Με τις κατηγορίες της συστηματικής και επανειλημμένης λογοκλοπής επιστημονικών εργασιών βαρύνεται ένας αναπληρωτής καθηγητής περιφερειακού Πανεπιστημίου.
Πιο συγκεκριμένα, στο Πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων παρέπεμψε ο πρύτανης του περιφερειακού Πανεπιστημίου τον κατηγορούμενο, στον οποίο επιβλήθηκε προσωρινή παύση ενός έτους. Οκτώ μελέτες συναδέλφων του από το εξωτερικό είχε κλέψει ο συγκεκριμένος καθηγητής, οι οποίες είχαν δημοσιευθεί σε γνωστά επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού. Στο βιογραφικό που είχε υποβάλει για την εξέλιξή του στις βαθμίδες του επίκουρου και αναπληρωτή καθηγητή περιελάμβανε το υλικό που έκλεψε ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με το πειθαρχικό κατηγορητήριο. Επιπροσθέτως, στον εκδοθέντα από το περιφερειακό Πανεπιστήμιο τόμο, στη μνήμη του αναπληρωτή καθηγητή Απόστολου Κομπότη περιέλαβε μελέτη του, η οποία όμως είναι και πάλι προϊόν λογοκλοπής. Τους τίτλους των επιστημονικών μελετών, τα ονόματα των εφημερίδων και τους αριθμούς των σελίδων διατηρούσε ο αναπληρωτής καθηγητής, όμως άλλαζε το έτος δημοσίευσης και αντικαθιστούσε τα ονόματα των πραγματικών συγγραφέων με το δικό του.
Ο κατηγορούμενος, από τη μεριά του, ισχυρίστηκε ότι τα παραπτώματα που του καταλογίζονται έχουν παραγραφεί. Ωστόσο, τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβούλιου απέρριψαν το επιχείρημα αυτό.
Έτσι, το Πειθαρχικό Συμβούλιο ομόφωνα έκρινε ότι ο λογοκλόπος πανεπιστημιακός δάσκαλος επέδειξε διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού λειτουργού, λόγω της συστηματικής και επανειλημμένης λογοκλοπής επιστημονικών εργασιών. Για το λόγο αυτό του επέβαλε, κατά πλειοψηφία -τρία υπέρ και δύο κατά-, την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης ενός έτους.
Αντίθετα, δύο μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου, υποστήριξαν ότι λόγω της ιδιάζουσας βαρύτητας των πειθαρχικών παραπτωμάτων που αποδίδονται στον πανεπιστημιακό δάσκαλο, η προσήκουσα ποινή είναι της οριστικής παύσης και όχι της προσωρινής διάρκειας ενός έτους που τελικώς του επιβλήθηκε.