Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Προτάσεις για αλλαγές στα πανεπιστήμια προτείνουν οι καθηγητές των ΑΕΙ-ΤΕΙ


Προτάσεις για αλλαγές στα πανεπιστήμια προτείνουν οι καθηγητές των ΑΕΙ-ΤΕΙ
Νέο τρόπο εκλογής των οργάνων διοίκησης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, για να έχει το εκπαιδευτικό προσωπικό τον κύριο λόγο, οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα αγγλικά για να προσελκύουν ξένους φοιτητές και μείωση των ιδρυμάτων υπό προϋποθέσεις προτείνουν οι ομοσπονδίες των καθηγητών ΑΕΙ-ΤΕΙ εν όψει του νόμου-πλαισίου που θα δοθεί στη δημοσιότητα τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ομοσπονδίες ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά και ερευνητές υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να εξαφανιστεί η διαπλοκή στα ανώτατα ιδρύματα μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων, όπως αναφέρει «Το Έθνος».

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουν να αλλάξει ο τρόπος εκλογής πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ και να έχουν το κύριο λόγο τα μέλη ΔΕΠ και το εκπαιδευτικό προσωπικό.


Οι δύο ομοσπονδίες παραδέχτηκαν ότι σε περίοδο κρίσης θα πρέπει τα ίδια τα ιδρύματα να προσελκύσουν ξένους φοιτητές με ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά.

Αναφέρθηκαν και στον χωροταξικό σχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης, λέγοντας ότι 40 ιδρύματα για 10 εκατομμύρια είναι πολλά, αλλά πρόσθεσαν ότι οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα πρέπει να γίνουν με κριτήρια, κανόνες και επιστημονικές μελέτες.

Ο πρόεδρος των πανεπιστημιακών, Ν.Σταυρακάκης αναφερόμενος στην κρατική χρηματοδότηση, τόνισε ότι έγιναν απότομες μειώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει τα ίδια τα ιδρύματα να προχωρήσουν σε μελέτες για την αξιοποίηση της περιουσίας τους αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.



Πηγή: tanea.gr