Της Ρούλας Σαλούρου
Μεγαλύτερη ευελιξία στους μισθούς με αντιστάθμισμα την παροχή εργασιακής ασφάλειας καθώς και διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ ωρών εργασίας και προσωπικής ζωής, σε βάρος της δεύτερης επιλέγει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στην Ελλάδα. Εν μέσω κρίσης και εργασιακής ανασφάλεια, που επιδεινώνεται όσο αυξάνεται το ποσοστό ανεργίας αλλά και ο χρόνος παραμονής σε αυτήν, οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με έρευνα της Adecco, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως, επιζητούν κυρίως, ασφάλεια και σταθερότητα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα με θέμα ««Τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας- Προσδοκίες εργαζομένων από την εργασία τους σε καιρό κρίσης», εν μέσω κρίσης η αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας αποτελεί το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που αναζητά από την εργασία του το 32% των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Βέβαια, σε μια περίοδο που οι συνθήκες δεν ευνοούν την αλλαγή ή την εύρεση εργασίας, η ικανοποίηση από το αντικείμενο δουλειάς συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό, όπως δείχνει το 28% των συμμετεχόντων που το επέλεξε. Στην τρίτη θέση συναντούμε εκείνους που αναζητούν καλό εργασιακό περιβάλλον με ποσοστό 12% ενώ το 11% του δείγματος αναζητά προοπτικές εξέλιξης. Μόνον το 4% των συμμετεχόντων όρισαν ως σημαντικό χαρακτηριστικό τις οικονομικές απολαβές, κάτι που είναι αναμενόμενο σε περίοδο οικονομικής πίεσης, αφού εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα.
Μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση παρέχει αίσθηση ασφάλειας στην πλειοψηφία των ερωτηθέντων με ποσοστό 65%, καθώς είναι ικανή να διασφαλίσει πρωτίστως τη βιωσιμότητά της και κατ’ επέκταση την ευρωστία των υπαλλήλων της. Στη δεύτερη θέση, με αρκετά χαμηλότερο ποσοστό (14%), οι συμμετέχοντες επέλεξαν την πρόσβαση σε επικοινωνία με την διοίκηση για εκτενή ενημέρωση, ενώ το 12% όρισε ως σημαντικότερο παράγοντα την ενημέρωση για τα μελλοντικά σχέδια και τους στόχους της επιχείρησης.
Η συντριπτική πλειοψηφία (93,2%) του δείγματος προτίθεται να δείξει ευελιξία όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές κατά τη διάρκεια κρίσης και εφόσον οι υπόλοιποι παράγοντες όπως το αντικείμενο της εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, οι προοπτικές εξέλιξης κλπ είναι ικανοποιητικοί. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι από το ποσοστό του 93,2% περισσότερο διατεθειμένοι να προσαρμόσουν τις οικονομικές τους απολαβές εμφανίζονται οι άντρες με το 96% αυτών να απαντούν θετικά σε σχετική ερώτηση. Αντίστοιχα, θετική απάντηση έδωσε το 88,3% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα. Το ηλικιακό group 31 - 35 (άντρες και γυναίκες) αποτελεί το πιο «ευέλικτο» με το εντυπωσιακό 97,3% αυτού να απαντά θετικά σε σχετική ερώτηση και ακολουθεί με 91,5% το γκρουπ ανδρών και γυναικών άνω των 40 ετών.
Το 92%, η συντριπτική πλειοψηφία τους δείγματος της έρευνας, δηλώνει διατεθειμένο να εργαστεί περισσότερες ώρες και ημέρες προκειμένου να επιβιώσει η εταιρεία. Η εργασία σε βάρος της προσωπικής ζωής αποκτά όλο και περισσότερους «οπαδούς» ιδιαίτερα κατά την τωρινή κρίσιμη οικονομική περίοδο, όπου η εύρεση και η διατήρηση της θέσης εργασίας δεν είναι εύκολη και σίγουρα δεν είναι αυτονόητη. Το 90,4% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει διατεθειμένο να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην εργασία του για να βοηθήσει στη βιωσιμότητα της εταιρίας, ενώ ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των γυναικών που δήλωσαν θετική διάθεση (94,7% αυτών). Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι πιο έτοιμοι να θυσιάσουν την προσωπική τους ζωή σε δύσκολους καιρούς για να στηρίξουν την εταιρία όπου εργάζονται εμφανίζονται άντρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών, καθώς θετικά απάντησε το 95,7% του ηλικιακού αυτού group.
Το ενδιαφέρον της διοίκησης για την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους στο χώρο εργασίας απασχολεί το 57% των συμμετεχόντων, οι οποίοι επιθυμούν η διοίκηση της εταιρίας τους να τους εξασφαλίζει ένα υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Ακολουθούν, με ποσοστό 20%, οι κτιριακές εγκαταστάσεις ενώ στην τρίτη θέση προτίμησης, με ποσοστό 15%, κατατάσσεται ο εξοπλισμός γραφείου.
Στην κορυφή των προτιμήσεων με ποσοστό 39%, οι συμμετέχοντες επέλεξαν τη δυνατότητα παρακολούθησης σεμιναρίων και απόκτησης γνώσεων και εξειδίκευσης στο αντικείμενο εργασίας μέσω της εταιρείας στην οποία εργάζονται, ως παράγοντα επαγγελματικής εξέλιξης. Ακολουθεί η προοπτική προαγωγής με 24% και η δυνατότητα συμμετοχής σε οργανωμένες διαδικασίες προαγωγής της επαγγελματικής εξέλιξης, που επιλέχθηκε από το 22% του δείγματος. Τέλος, το 15% των συμμετεχόντων επέλεξαν ως απαραίτητο παράγοντα για την εξέλιξη στον εργασιακό χώρο την επαρκή εσωτερική εκπαίδευση για νέα Trends και διαδικασίες της εταιρείας.
Ταυτότητα της έρευνας
• Δημογραφικά στοιχεία: Δείγμα: 500 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 26 ετών και άνω
• (62% ήταν άνδρες και 38% γυναίκες).
• Διάρκεια Δειγματοληψίας: Μάρτιος – Μάιος 2011.
• Αναφορικά με την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην έρευνα, η πλειοψηφία του δείγματος έχει ολοκληρώσει σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, το 34% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, το 30% απόφοιτοι Α.Ε.Ι., και το 15% είναι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. και Κολεγίων. Το 62% των ερωτηθέντων βρίσκεται ενεργά στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 7 χρόνια.
Πηγή:www.capital.gr