Του David Bogoslaw
Πολλοί επενδυτές λένε ότι υιοθετούν μία πιο μακροπρόθεσμη οπτική, συνήθως τρία έως πέντε χρόνια, όταν πρόκειται για μια συγκεκριμένη επένδυση. Κάποιοι προεκτείνουν το χρονικό αυτό ορίζοντα ακόμη μακρύτερα –σε 20 ή 30 χρόνια, έναν «υπερ-κύκλο» (supercycle) που θα μπορούσε να διαρκέσει μια γενιά ή και περισσότερο. Ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές επενδύσεων λένε ότι η εκβιομηχάνιση και η διεύρυνση της μεσαίας τάξης στις αναδυόμενες οικονομίες από την Κίνα ως τη Βραζιλία συναποτελούν μία τρίτη βιομηχανική επανάσταση, μια παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μετατοπίζεται από τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και τη Βόρεια Αμερική στην Ασία και τη Νότια Αμερική.
Η Virginie Maisonneuve, επικεφαλής παγκόσμιων και διεθνών επενδύσεων μετοχών στη Schroder Investment Management, χρησιμοποιεί τη μετατόπιση της αύξησης του πληθυσμού, την αλλαγή του κλίματος και το μακροπρόθεσμο outlook για τα εμπορεύματα ως ένα πλαίσιο για την κατανόηση του κόσμου και τον προσδιορισμό του περιβάλλοντος λειτουργίας μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι επιχειρήσεις. Ένα supercycle στα εμπορεύματα βασίζεται στην υπόθεση ότι η αύξηση του πληθυσμού, η ανάπτυξη των υποδομών αλλά και οι πλουσιότερες σε πρωτεϊνες διατροφικές συνήθειες στις αναδυόμενες χώρες θα υποστηρίξουν μία μακροπρόθεσμη ζήτηση και υψηλότερες τιμές για τα βιομηχανικά και γεωργικά προϊόντα. Ο ανταγωνισμός, η ζήτηση, η τιμολόγηση, το κόστος και πολλοί άλλοι παράγοντες που μεταβάλλουν τον τρόπο που λειτουργούν οι εταιρείες θα επηρεαστούν από τις νέες συνθήκες. Η Maisonneuve έχει φροντίσει στα χαρτοφυλάκια της να υπάρχουν μετοχές που ούτε θα ωφεληθούν, ούτε θα πληγούν ιδιαίτερα από καμία από αυτές τις συνθήκες.
Σύμφωνα με μια ειδική έκθεση του 2010 από τη Standard Chartered Bank σχετικά με τον supercycle, πίσω από τις προβλέψεις για αύξηση του πληθυσμού στις αναδυόμενες οικονομίες, κρύβεται η αστικοποίηση αλλά και οι προσδοκίες για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Συμβατική αντίληψη, βραχύτερος ορίζοντας
Αν και η πεποίθηση ότι οι αναδυόμενες αγορές θα ηγηθούν της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στο μέλλον είναι αρκετά διαδεδομένη, το φαινόμενο supercycle δεν είναι η κυρίαρχη σκέψη στο μυαλό των περισσότερων διαχειριστών επενδύσεων. Η T. Rowe Price Group (TROW), η οποία διαχειρίζεται ποσό 32,4 δισ. δολαρίων διαμορφώνοντας στρατηγικές επενδύσεων σε αναδυόμενες αγορές, προτιμά να εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο τα επενδυτικά της στοιχεία θα αποδόσουν σε ένα ορίζοντα τριών έως πέντε ετών, σε αντιδιαστολή με τον ορίζοντα 20 έως 30 ετών του πυρήνα της θεωρίας του supercycle, λέει ο Jason White, ένας ειδικός χαρτοφυλακίου στην T. Rowe Price της Βαλτιμόρης. Αντί για τα μεγάλα ζητήτμα όπως η κλιματική αλλαγή και οι δημογραφικές μεταβολές, ο White λέει ότι τον απασχολούν κυρίως ποιοι κλάδοι είναι πιο πιθανό να ωφεληθούν από τις νέες τάσεις των αναδυόμενων αγορών. Του αρέσουν οι κλάδοι των υποδομών, των ασύρματων τηλεπικοινωνιών και των τραπεζικών υπηρεσιών.
Για την Schroder, διαχειρίστρια διαφοροποιημένων χαρτοφυλακίων στο Λονδίνο που ελέγχει περιουσιακά στοιχεία αξίας λίγο κάτω από 300 δισ. δολάρια, το supercycle δεν είναι απλώς αποκύημα της επενδυτικής φαντασίας. «Ο υπερ-κύκλος περιγράφει το ρόλο των μεγάλων αναδυόμενων αγορών στην παγκόσμια οικονομία», λέει η Maisonneuve. «Και αυτό είναι η εξέλιξη της Κίνας στο μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων 25 ετών», που πλέον συνοδεύεται από την Ινδία και την Βραζιλία και αποτελούν τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Τα περισσότερα funds αναδυόμενων αγορών ποντάρουν στο ότι οι εταιρείες που εδρεύουν στην αναδυόμενη Ασία και τη Λατινική Αμερική θα επωφελούνται, όσο αυτές οι οικονομίες αναπτύσσονται και μεταβαίνουν από ένα εξαγωγικό μοντέλο ανάπτυξης σε ένα μοντέλο ενίσχυσης της εσωτερικής κατανάλωσης κατά τις επόμενες δεκαετίες. Η προσέγγιση supercycle διαφέρει στο ότι αφορά επιχειρήσεις, που ανεξάρτητα από τη γεωγραφία, θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από τις μακροπρόθεσμες τάσεις ή που θα παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στις αναδυόμενες οικονομίες. Για την Schroder, η μετοχή της BG Group (BRGYY) είναι ένα στοίχημα υπέρ η της αύξησης της ζήτησης για φυσικό αέριο καθώς η αλλαγή του κλίματος επιβάλλει τον περιορισμό της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα. Η Xstrata (XTA), μια βρετανική εταιρεία που παράγει χαλκό, νικέλιο, ψευδάργυρο και άλλα μέταλλα στη Νότια Αμερική, την Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία, είναι ένα ποντάρισμα στην αύξηση της κατανάλωσης εμπορευμάτων. Οι ιαπωνικές εταιρείες ρομποτικής, Yaskawa Electric (6506:JP) και Fanuc (6954:JP) είναι στοιχήματα υπέρ της ενίσχυσης της ανάγκης για αυτοματοποίηση καθώς η γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες και την Κίνα δημιουργεί ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Το Schroder International Alpha Fund (SCIEX) επενδύει το ένα τρίτο των παγίων του στην Ευρώπη, το 18,9% στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 32,7% στην ευρύτερη Ασία, με περισσότερο από το μισό να αναλογεί στην Ιαπωνία και την Αυστραλία. Οι τοποθετήσεις του στη Νότια Αμερική και την Αφρική / Μέση Ανατολή είναι μόνο 6,7% και 3% αντίστοιχα.
Η Maisonneuve περιγράφει τη στρατηγική της ως επιθετική ανάπτυξη, καθώς κυνηγά εταιρείες με μεγάλους ισολογισμούς και με τελικούς χρήστες στην αγορά που δεν μπορούν να κάνουν χωρίς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, ανεξάρτητα από το οικονομικό περιβάλλον. Διαχειρίζεται 10,8 δισ. δολάρια σε θεσμικά χαρτοφυλάκια και περίπου 3,2 δισ. δολάρια σε πάγια μεμονωμένων επενδυτών.Η απόδοση του Schroder International Alpha Fund, με υπό διαχείριση πάγια αξίας 72 εκατ. δολ.γνώρισε ετήσια άνοδο 34,2%, έναντι ανόδου 0,8% του δείκτη MSCI EAFE Index, και απόδοση 4,2% σε διάστημα πενταετίας, έναντι 2,3% του MSCI EAFE, σύμφωνα με την Morningstar (MORN).
Ο φόβος των μετοχών
Για να νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά, πολλοί επενδυτές που «κάηκαν» από τη χρηματοπιστωτική κρίση παραμένουν δύσπιστοι όσον αφορά τις επενδύσεις σε μετοχές. Σε έκθεση του Νοεμβρίου, η Standard Chartered Bank επεσήμανε ότι η «προσοχή επικεντρώνεται ακόμη στον κίνδυνο καθοδικής απόκλισης και όχι στην προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας." Η πιθανότητα μιας ύφεσης τύπου double-dip από μία λανθασμένη πολιτική, ένα πετρελαϊκό σοκ ή η συρρίκνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι βάσιμες ανησυχίες, ανέφερε η έκθεση. Επίσης, προειδοποιούσε ότι οι αναδυόμενες χώρες πρέπει να προσέχουν για πιθανές φούσκες στην αγορά που μπορεί να προκύψουν από τεράστιες εισροές κεφαλαίων, ούτως ώστε να αποφευχθεί ένας οικονομικός κύκλος.
Η θεωρία του supercycle διέπει τον τρόπο που βλέπει τις αναδυόμενες μία τουλάχιστον εταιρεία παροχής ETF, η Wisdom Tree. Βάσει της πρόβλεψης ότι η Ινδία θα είναι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2030, με ανταγωνιστικές υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο και μια αυξανόμενη μεσαία τάξη, η Wisdom Tree δημιούργησε το πρώτο ETF αποκλειστικά για την Ινδία το Φεβρουάριο του 2008. Το Wisdom Tree India Earnings Fund (EPI) διαθέτει σήμερα πάγια αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και αποτελείται από περισσότερες από 120 εταιρείες. Οι μετοχές του έχουν υποχωρήσει 11,1% από τις αρχές του έτους και 6,7% από την ίδρυσή του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
"Η Ινδία θα αποτελέσει σημαντική αγορά μετοχών για τους επενδυτές και θα έχει μεγαλύτερη στάθμιση στους δείκτες αναδυόμενων αγορών», εκτιμά ο Luciano Siracusano, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Wisdom Tree.
Για να δώσει στους επενδυτές πρόσβαση στην αναδυόμενη καταναλωτική τάξη των οικονομιών αυτών, η εταιρεία ίδρυσε το Emerging Markets Small-Cap Dividend Fund (DGS) το 2007. Το ένα τέταρτο από τα συνολικά του πάγια, ύψους 1 δισ. δολαρίων, είναι τοποθετημένο σε μετοχές εταιρειών παραγωγής καταναλωτικών αγαθών. "Αν θες να πλησιάσεις τις τοπικές οικονομίες, πρέπει να έχεις μετοχές μικρότερων εταιρειών», λέει ο Siracusano. Αντίθετα, οι ευρύτεροι δείκτες, που καθοδηγούνται κυρίως από τις επιχειρήσεις υψηλής κεφαλαιοποίησης τείνουν να κυριαρχούνται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν πολύ μικρότερη βαρύτητα στις τοπικές καταναλωτικές αγορές. Οι μετοχές του fund μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης της Wisdom Tree έχουν αυξηθεί 4,5% από την ίδρυση του τον Οκτώβριο του 2007, σύμφωνα με το Bloomberg. Σημειώνουν πτώση 1,2% από τις αρχές του 2011.
Η πρώτη βιομηχανική επανάσταση της περιόδου 1870 - 1913 σηματοδότησε την ανάδειξη των ΗΠΑ ως της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Η Ιαπωνία και οι υπόλοιπες ασιατικές τίγρεις -Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ταϊβάν- γνώρισαν οικονομική άνθιση κατά το δεύτερο κύμα οικονομικής ανάπτυξης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Standard Chartered Bank εκτιμά ότι ο τρέχων υπερ-κύκλος θα ωθήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ, από τα 62 τρισ. δολάρια το 2010 στα 308 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030, με τις αναδυόμενες οικονομίες να ευθύνονται για το 68% της ανάπτυξης αυτής. Ωστόσο, στρατηγικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πολλούς, μικρότερης διάρκειας, κύκλους στην πορεία. Ο White της T. Rowe λέει: "Θα υπάρξουν κενά αέρος στη διαδρομή, και [οι επενδυτές θα πρέπει] να είναι οπορτουνιστές όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους."
Ο Bogoslaw είναι δημοσιογράφος για το Finance channel του Bloomberg BusinessWeek.