Της Ρούλας Σαλούρου
Αύξηση του χρόνου διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση, προβλέπει μεταξύ άλλων το «πακέτο» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το εργασιακό, που έκλεισε κι αυτό, με τη σειρά του, χθες, στο υπουργείο Οικονομικών, σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και της κ. Λούκας Κατσέλη. Με στόχο τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και την προώθηση περαιτέρω ευελιξίας στην αγορά εργασίας, εντός των επόμενων ημερών, το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει ρυθμίσεις, ώστε να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος.
Εχθές, οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις που θα συμπεριληφθούν τελικά στο μεσοπρόθεσμο και όχι σε κάποιο από τα σχέδια νόμου που ετοιμάζει εδώ και καιρό το υπουργείο Εργασίας, για το ΣΕΠΕ ή για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις θα αφορούν:
Α) Δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους, για διάστημα έως και 6 μήνες, με αντιστάθμισμα αντίστοιχη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου, το επόμενο 6μηνο. Σήμερα, ο νόμος προβλέπει ότι η διευθέτηση μπορεί να γίνει το πολύ για 4 μήνες, συν 4 μήνες το αντιστάθμισμα. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο θέμα της απόφασης, καθώς ο νόμος που ισχύει ορίζει πως απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του σωματείου εργαζομένων, ή ένωσης προσώπων όπου δεν υπάρχει σωματείο. Βέβαια, οι πιέσεις από την πλευρά της τρόικας αλλά και εγχώριων εργοδοτικών οργανώσεων, είναι να αλλάξει και η συγκεκριμένη διάταξη, ώστε η διευθέτηση να συνδυασθεί με διευθυντικό δικαίωμα.
Β) Αύξηση του χρόνου που θα ισχύουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σήμερα, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 81, η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων είναι 2 φορές, το πολύ για δύο χρόνια. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η δυνατότητα ανανέωσης θα αυξηθεί σε 3 φορές, με συνολική ισχύ, τα 3 χρόνια.
Γ) Δυνατότητα πρόσληψης νέων, ηλικίας από 18 έως 24 ετών, ως επιπλέον προσωπικό, με χαμηλότερο μισθολογικό κόστος κατά 20%, σε σχέση με την ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ήδη, η υπουργός Εργασίας συμφώνησε να ισχύσει η διάταξη αυτή στον κλάδο του τουρισμού, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ξενοδόχων, πριν από μερικές ημέρες. Βάσει των δεσμεύσεων της υπουργού, το μέτρο θα ισχύει και για άλλους κλάδους, που πλήττονται από την ανεργία, υπό την προϋπόθεση, οι νέοι εργαζόμενοι να μην υποκαταστήσουν τους «ακριβότερους», αλλά να προσληφθούν ως επιπλέον προσωπικό.
Οι εμπειρογνώμονες της Τρόικας έχουν ζητήσει εδώ και καιρό, επιπλέον μέτρα ευελιξίας, παράλληλα βέβαια με την προώθηση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, που φαίνεται πως δεν προχωρούν, κυρίως γιατί οι εργοδότες επιλέγουν τη λύση των ατομικών συμβάσεων.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, οι όροι ατομικών συμβάσεων που είναι δυσμενέστεροι για τους εργαζόμενους από αυτούς που προβλέπονται στην εν ισχύ κλαδική συλλογική σύμβαση, είναι άκυροι και συνεπώς, ο εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει δικαστικά. Βέβαια, υπάρχει ένα γκρίζο σημείο, όσον αφορά στις περιπτώσεις που η κλαδική συλλογική σύμβαση έχει λήξει και έχει παρέλθει η μετενέργεια των 6 μηνών.
Όσον αφορά την επέκταση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αυτή δεσμεύει εργοδότες και εργαζόμενους, που δεν είναι μέλη των επαγγελματικών ενώσεων οργανώσεων που υπογράφουν, και ισχύει από την ημέρα που υποβλήθηκε σχετική αίτηση. Πρόσφατα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας γνωμοδότησε θετικά υπέρ της επέκτασης 66 κλαδικών συμβάσεων από τις 72 που είχαν υποβληθεί. Απορρίφθηκαν συμβάσεις που είχαν υποβληθεί από ενώσεις που δεν αντιπροσώπευαν το 51% των εργαζομένων στον κλάδο, όπως προβλέπει ο νόμος.
Πηγή:www.capital.gr