Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Οι δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων




Της Venessa Wong
Για την πλειονότητα των Αμερικανών οι καιροί εξακολουθούν να είναι δύσκολοι. Ωστόσο, πάνω από 5,2 εκ. νοικοκυριά στις ΗΠΑ μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 1 εκ. δολαρίων, τα οποία δεν παύουν να «αβγατίζουν».

Ο πλούτος δεν ακολουθεί ανοδική πορεία μόνο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Boston Consulting Group, πέρυσι ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 8%, φτάνοντας στο ύψος-ρεκόρ των $121,8 τρισ. Το 2010 τα νοικοκυριά εκατομμυριούχων παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 12,2% στα 12,5 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 0,9% των συνολικών νοικοκυριών του κόσμου, σύμφωνα με την έρευνα της BCG, η οποία εξέτασε 62 αγορές που συγκεντρώνουν πάνω από το 98% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ διατηρούν τα πρωτεία της χώρας με τους περισσότερους κατά κεφαλήν εκατομμυριούχους, όμως υπολείπονται άλλων χωρών σε ό,τι αφορά την αναλογία των νοικοκυριών εκατομμυριούχων ανά αγορά.
 
Εξάλλου, οι πλούσιοι όλου του κόσμου έχουν αυξήσει το μερίδιό τους επί του συνολικού πλούτου: σύμφωνα με την BCG, το 2010 τα νοικοκυριά των εκατομμυριούχων αναλογούσαν στο 39% του παγκόσμιου πλούτου, από 37% το 2009 και 36% το 2008. Ενώ οι κυβερνήσεις παλεύουν με τους προϋπολογισμούς, η έκθεση αναφέρει ότι «τα επόμενα χρόνια ο παγκόσμιος πλούτος αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό σχεδόν 6% ετησίως, ενώ ιδιαίτερη άνοδος θα σημειωθεί στις αναδυόμενες αγορές».

Σημείωση: Τα νοικοκυριά των εκατομμυριούχων μετρήθηκαν βάσει των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, συνυπολογίζοντας τις καταθέσεις σε μετρητά, τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, τους εισηγμένους στο χρηματιστήριο τίτλους που κατέχονται είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω διαχειριζόμενων επενδύσεων, καθώς και τα onshore και offshore περιουσιακά στοιχεία. Εξαιρείται ο πλούτος που αποδίδεται στις επιχειρήσεις των επενδυτών, οι κατοικίες και τα αγαθά πολυτελείας.
10η χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων: Βέλγιο


Ποσοστό νοικοκυριών εκατομμυριούχων επί των συνολικών νοικοκυριών της χώρας: 3,1%
Αριθμός νοικοκυριών εκατομμυριούχων: 140.000
Κατάταξη 2009: 9

Το Βέλγιο έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κάτοικοι του Βελγίου δεν καταβάλλουν φόρο περιουσίας, αλλά πληρώνουν φόρο προσωπικού εισοδήματος, καθώς και φόρο επί κινητών αξιών, κοινωνική ασφάλιση, φόρο κληρονομιάς και δωρεάς, καθώς και δημοτικούς φόρους, σύμφωνα με την Deloitte Touche Tohmatsu.
9η χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων: Ισραήλ


Ποσοστό νοικοκυριών εκατομμυριούχων επί των συνολικών νοικοκυριών της χώρας: 3,4%
Αριθμός νοικοκυριών εκατομμυριούχων: 80.000
Κατάταξη 2009: 10

Η αναλογία των εκατομμυριούχων επί του συνολικού πληθυσμού παραμένει υψηλή στο Ισραήλ, το οποίο εμφανίζει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης. Μετά την αύξηση ύψους 4% το 2008, το ΑΕΠ του Ισραήλ έπεσε κατά 0,2% το 2009, για να ανέβει πάλι κατά 3,4% το 2010 με την άνοδο των εξαγωγών, σύμφωνα με το World Factbook της CIA. Και τα 4 τρίμηνα του 2010 οι τιμές των ακινήτων στο Ισραήλ ήταν υψηλότερες από τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του κτηματομεσιτικού κολοσσού Knight Frank.
 
8η χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων: Ταϊβάν


Ποσοστό νοικοκυριών εκατομμυριούχων επί των συνολικών νοικοκυριών της χώρας: 3,6%
Αριθμός νοικοκυριών εκατομμυριούχων: 280.000
Κατάταξη 2009: 8

Το χάσμα του πλούτου στην Ταϊβάν διευρύνεται: το 2009, το ανώτερο ένα πέμπτο των εισοδηματιών κέρδιζε 6,34 φορές περισσότερα σε σχέση με το κατώτερο ένα πέμπτο, ενώ πριν από μια δεκαετία η διαφορά ήταν στις 5,5 φορές, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού, Λογιστικής και Στατιστικής της Ταϊβάν. Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση ενός φόρου πολυτελείας για τα εξής: σπίτια που δεν κατοικούνται από τους ιδιοκτήτες τους και πωλούνται εντός δύο ετών από την αγορά τους, αυτοκίνητα, σκάφη, ελικόπτερα και αεροπλάνα που κοστίζουν πάνω από 3 εκ. δολάρια Ταϊβάν (περίπου 104.700 αμερικανικά δολάρια), καθώς και ελεφαντόδοντα, κοράλλια, γούνες και έπιπλα που κοστίζουν πάνω από 500.000 δολάρια Ταϊβάν (περίπου $17.400), σύμφωνα με το Christian Science Monitor.
7η χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων: ΗΠΑ


Ποσοστό νοικοκυριών εκατομμυριούχων επί των συνολικών νοικοκυριών της χώρας:
 4,5%  
Αριθμός νοικοκυριών εκατομμυριούχων: 5.220.000    
Κατάταξη 2009: 7

Μετά μια πτώση το 2008, το 2009 ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων στις ΗΠΑ αυξήθηκε και το 2010 συνέχισε να σημειώνει ανοδική πορεία, σύμφωνα με την BCG. Αν και η οικονομία δεν έχει βελτιωθεί θεαματικά, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να φιλοξενούν -και με διαφορά- τα περισσότερα νοικοκυριά εκατομμυριούχων από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά και το μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών εξαιρετικά υψηλής καθαρής θέσης (οι οποίοι διαθέτουν πάνω από 100 εκ. δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία).
6η χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


Ποσοστό νοικοκυριών εκατομμυριούχων επί των συνολικών νοικοκυριών της χώρας: 5%
Αριθμός νοικοκυριών εκατομμυριούχων: 50.000
Κατάταξη 2009: 6

Αφότου ανακαλύφθηκε πετρέλαιο στα ΗΑΕ, εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, η χώρα εγκατέλειψε το φτωχό της πρόσωπο και μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο κράτος με υψηλό επίπεδο διαβίωσης, υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και αξιόλογο ετήσιο εμπορικό πλεόνασμα, σύμφωνα με το World Factbook της CIA. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ΑΕΠ.
5η χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων: Κουβέιτ

Ποσοστό νοικοκυριών εκατομμυριούχων επί των συνολικών νοικοκυριών της χώρας: 8,5%
Αριθμός νοικοκυριών εκατομμυριούχων: 40.000
Κατάταξη 2009: 5

Η παραγωγή πετρελαίου αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% του ΑΕΠ του Κουβέιτ, στο 95% των εσόδων από εξαγωγές και στο 95% των εσόδων της κυβέρνησης, σύμφωνα με το World Factbook της CIA. Οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως ενίσχυσαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και έδωσαν νέα ώθηση στην κρατική κατανάλωση και την οικονομική ανάπτυξη.
4η χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων: Χονγκ Κονγκ


Ποσοστό νοικοκυριών εκατομμυριούχων επί των συνολικών νοικοκυριών της χώρας: 8,6%
Αριθμός νοικοκυριών εκατομμυριούχων: 200.000
Κατάταξη 2009: 4

Την τελευταία δεκαετία η μεταποιητική βιομηχανία του Χονγκ Κονγκ μεταφέρθηκε στην ηπειρωτική Κίνα και ο κλάδος των υπηρεσιών αυξήθηκε καταλαμβάνοντας πάνω από το 90% του ΑΕΠ. Ενώ το 2009 το ΑΕΠ της χώρας έπεσε, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ανάκαμψη ξεκίνησε από το τρίτο τρίμηνο του 2009 και το 2010 η οικονομία αναπτύχθηκε κατά σχεδόν 6,8%, σύμφωνα με το World Factbook της CIA. Η κτηματομεσιτική αγορά εξακολουθεί να αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς: σύμφωνα με την Knight Frank, το τέταρτο τρίμηνο του 2010 οι τιμές των κατοικιών ήταν 20,1% υψηλότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
3η χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων: Κατάρ


Ποσοστό νοικοκυριών εκατομμυριούχων επί των συνολικών νοικοκυριών της χώρας: 8,9%
Αριθμός νοικοκυριών εκατομμυριούχων: 30.000
Κατάταξη 2009: 2

Το Κατάρ έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου, αλλά και μια από τις πλουσιότερες: εκτιμάται ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2010 ήταν 19,4%, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα $145.300, σύμφωνα με το World Factbook της CIA. Η χώρα είναι τρίτη παγκοσμίως σε αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναλογούν σε πάνω από το μισό ΑΕΠ, στο 85% των εσόδων από εξαγωγές και στο 70% των κρατικών εσόδων.
2η χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων: Ελβετία


Ποσοστό νοικοκυριών εκατομμυριούχων επί των συνολικών νοικοκυριών της χώρας: 9,9%
Αριθμός νοικοκυριών εκατομμυριούχων: 330.000
Κατάταξη 2009: 3

Με σχεδόν το ένα στα 10 νοικοκυριά να είναι εκατομμυριούχων, η Ελβετία είναι μια από τις ακριβότερες χώρες του κόσμου. Τα προϊόντα, οι υπηρεσίες και η στέγαση στη Γενεύη και τη Ζυρίχη κατά μέσο όρο κοστίζουν περίπου 20% περισσότερο σε σχέση με τις άλλες δυτικοευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με μια μελέτη της UBS. Ιδιαίτερα τα τρόφιμα είναι πολύ ακριβά: οι τιμές τους είναι υψηλότερες περίπου κατά 45% σε σχέση με την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη.
 
1η χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων: Σιγκαπούρη

Ποσοστό νοικοκυριών εκατομμυριούχων επί των συνολικών νοικοκυριών της χώρας: 15,5%
Αριθμός νοικοκυριών εκατομμυριούχων: 170.000
Κατάταξη 2009: 1

Η Σιγκαπούρη αναδεικνύεται πρώτη χώρα παγκοσμίως σε συγκέντρωση νοικοκυριών εκατομμυριούχων. Η Deloitte εκτιμά ότι έως το 2015 μπορεί να έχει ξεπεράσει την Ελβετία σε κατά κεφαλήν πλούτο μεταξύ των νοικοκυριών των εκατομμυριούχων. Σύμφωνα με την ECA International, η Σιγκαπούρη είναι η όγδοη πιο ακριβή πόλη της Ασίας.