Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Φυγή επενδυτών από αμοιβαία και ασφαλιστήρια.


Του Γιώργου Κατικά

Σημαντικές εκροές παρατηρούνται τον τελευταίο μήνα και στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων καθώς η πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και η οικονομική στενότητα, ωθούν τους επενδυτές στην ρευστοποίηση μεριδίων που κατέχουν. Σύμφωνα με διαχειριστές εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων υπάρχουν εκροές που ανάλογα με την εταιρεία είναι αλλού μικρότερες και αλλού μεγαλύτερες. Αλλά και από την αρχή του έτους οι εκροές ήταν σημαντικές. Επιπλέον δεν λείπουν και οι διακοπές ασφαλιστηρίων συμβολαίων από κόσμο που μέχρι πρόσφατα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει ένα ασφαλιστήριο ζωής και σήμερα δεν την έχει.

Όπως σημειώνουν μεσίτες ασφαλίσεων το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι διακοπές ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Σημειώνουν πως από τα χαρτοφυλάκια πελατών έφυγαν αρκετοί που επί σειρά ετών πλήρωναν κανονικά τα συμβόλαια που είχαν. Αποδίδουν αυτήν την κίνηση στις ανησυχίες που υπάρχουν. Όπως παίρνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες, λένε μεσίτες, όπως ρευστοποιούν τις μετοχές που διαθέτουν, έτσι διακόπτουν και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Δεν λείπουν και εκείνες οι περιπτώσεις που πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν την ασφάλεια του αυτοκινήτου.



Αναφορικά με την αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων στο πρώτο τρίμηνο οι εκροές στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια είχαν ανέλθει στα 110,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. Στα μικτά οι εκροές διαμορφώθηκαν στα 21,5 εκατ. ευρώ, στα μετοχικά 7,8 εκατ. ευρώ, στα funds of funds 40,9 εκατ. ευρώ και στα ξένων κεφαλαιαγορών 4,9 εκατ. ευρώ. Εισροές είχαν παρατηρηθεί στα διαχείρισης διαθεσίμων και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αποδίδονται στην προσπάθεια των επενδυτών να εκμεταλλευτούν τα υψηλότερα επιτόκια. Υπενθυμίζεται επίσης πως το πρώτο τρίμηνο ήταν καλό για τις ελληνικές μετοχές, και τα αντίστοιχα αμοιβαία κατέγραψαν άνοδο. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη.

Οι ρευστοποιήσεις μεριδίων σε αμοιβαία κεφάλαια, για παράδειγμα σε μετοχικά εσωτερικού, που επενδύουν στο ΧΑ, φέρνουν όπως είναι λογικό και ρευστοποιήσεις στο ταμπλό. Έτσι όσο αποχωρούν οι επενδυτές από τα αμοιβαία κεφάλαια τόσο οι τιμές των μετοχών δέχονται πιέσεις.

Η πορεία των αμοιβαίων κεφαλαίων

Αν και στο πρώτο τρίμηνο τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού κατέγραφαν σημαντική άνοδο λόγω της ανοδικής κίνησης του ΧΑ, σήμερα καταγράφουν αξιόλογες απώλειες. Από 15% άνοδο κάποια αμοιβαία έχουν βρεθεί να χάνουν σήμερα 15%. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το μετοχικό εσωτερικού της Allianz χάνει 15,83%, το μετοχικό εσωτερικού Α/Κ αναπτυσσόμενων εταιρειών της Interamerican χάνει από την αρχή του έτους 15,25% και το ελληνικό μικτό της Alicο χάνει 14,92%.

Αρκετά μετοχικά χάνουν πάνω από 10%, αλλά μεγάλες απώλειες καταγράφουν και τα ομολογιακά εσωτερικού λόγω των επενδύσεων σε ελληνικά ομόλογα. Τα spread έχουν εκτοξευτεί στα ύψη με αποτέλεσμα οι απώλειες να είναι σημαντικές για τα αμοιβαία που επενδύουν σε αυτά. Το σταθερό ομολογιακό εσωτερικού της Interamerican χάνει 13,23% και της HSBC 13,78%. Στον αντίποδα, ομολογιακά εξωτερικού καταγράφουν οριακή άνοδο, όπως και μικτά αμοιβαία κεφάλαια. Τις εντυπώσεις κλέβει το Dynamic Romanian Fund της Eurobank που ενισχύεται άνω του 20%.



Πηγή:www.capital.gr