Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η ενίσχυση του ταμείου ευρω-στήριξης στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ


Η ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα βρεθεί την Παρασκευή στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να δεσμευτούν σε αναδιοργάνωση του ταμείου ευρω-στήριξης (440 δισ. ευρώ), η οποία θα ενισχύει τις δανειστικές του δυνατότητες και θα του προσφέρει περισσότερα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.

Σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνοδού που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε σαφείς προτάσεις έως τον Μάρτιο, που θα διασφαλίσουν ότι το Ταμείο θα έχει την ελαστικότητα και χρηματοοικονομική δυνατότητα να παράσχει επαρκή στήριξη για το ευρώ.

Τα μέτρα ήταν το αντικείμενο ευρύτατων διαπραγματεύσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί μήνες.

Ειδικά η Γερμανία, εξέφραζε επιφυλάξεις για την μέθοδο αντιμετώπισης των κρίσεων ρευστότητας με διεύρυνση του Ταμείου, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, η επιμονή της Γαλλίας φαίνεται ότι έκαμψε σε ένα βαθμό τις αντιρρήσεις αυτές.

Πάντως, αξιωματούχοι που επικαλείται το δημοσίευμα σημειώνουν ότι ακόμη και σήμερα υπάρχει περίπτωση να αναθεωρηθούν οι βασικές διατάξεις του προσχεδίου.

Όπως σημειώνουν, το κείμενο που θα τεθεί προς συζήτηση δεν περιέχει λεπτομέρειες για το πώς θα αναδιοργανωθεί το Ταμείο και δεν περιέχει λεπτομέρειες, όπως το αν θα επιτραπεί στο EFSF να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα πρέπει να έχουν μεγάλη δυναμική ώστε να αποσοβήσουν μια ενδεχόμενη νέα επίθεση των αγορών ομολόγων στην Πορτογαλία ή στην Ισπανία.

Οι Financial Times σημειώνουν πως ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν την προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, καθώς φοβούνται ότι δεν έχει επιβάλλει «αρκετά επιθετικές» μεταρρυθμίσεις.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν είναι συγκεκριμένο αναφορικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθεί η Γερμανία για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και το οποίο προβλέπει συντονισμό της πολιτικής σε θέματα δημοσιονομικού χαρακτήρα, φορολογίας, στο ασφαλιστικό και στην ανταγωνιστικότητα.

Αντιθέτως, είναι δεσμευτικό αναφορικά με τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και επιβάλει συνεχόμενα και αυστηρά τεστ αντοχής στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Εκτός από την κρίση χρέους, στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου είναι και η ενεργειακή πολιτική.

Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Επί τάπητος στις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών θα βρεθεί και το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθεί η κυβέρνηση Μέρκελ και σε μεγάλο βαθμό συμφωνεί και η Γαλλία.

Όπως δήλωσε την Παρασκεύη στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, «θα συζητήσουμε για το πώς θα προετοιμάσουμε αποφάσεις που απαιτούνται ακόμη, ιδίως αναφορικά με τον μόνιμο μηχανισμό κρίσης που θα συμφωνηθεί μέχρι τον Μάρτιο, καθώς και να θέσουμε επί τάπητος τις προτάσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας για πιο αυστηρό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στο Eurogroup».

«Θέλουμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να συγκλίνουμε εντός του Eurogroup, καθώς επίσης και να προσκαλέσουμε άλλες χώρες να συμμετάσχουν», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποδείξουν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι σ' αυτή τη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν συγκεκριμένες και σημαντικές αποφάσεις. Θα γίνει μια καλή συζήτηση για το σχέδιο ευρείας οικονομικής συνεργασίας της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της», τόνισε.

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Βελγίου. «Πρέπει να υπάρχει περισσότερη οικονομική συνεργασία, όμως τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν το χώρο για να ασκούν τις δικές τους πολιτικές», δήλωσε ο Ιβ Λετέρμ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Δεν είμαι εναντίον της οικονομικής σύγκλισης, όμως πρέπει να αφήσουμε τα μέσα για την επίτευξή της στα χέρια των κρατών μελών. Κάθε κράτος μέλος έχει τις δικές του ανάγκες, τις δικές του παραδόσεις. Δεν θα δεχθούμε να ξηλωθεί το μοντέλο μας, του κοινωνικού διαλόγου», προσέθεσε.

Ο επικεφαλής του κορυφαίου Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Γερμανίας, Ifo, Χανς Βέρνερ Σινν άσκησε δριμεία κριτική στα σχέδια περί ενισχυμένου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας «γελοίες» τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Κομισιόν θέλει να παρακολουθεί το κόστος εργασίας ανά μονάδα και να επιβάλει πρόστιμα σε χώρες που παρεκκλίνουν απ' αυτά», ανέφερε σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad και πρόσθεσε: «Αυτό είναι γελοίο. Πρόκειται περί κεντρικού σχεδιασμού και αυτό είναι ξένο προς την οικονομία της αγοράς».

Το «Σύμφωνο» προβλέπει τον συντονισμό των πολιτικών σε μισθούς, συντάξεις και εταιρική φορολογία. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις με γρήγορες διαδικασίες, καθώς ένα χρόνο μετά την έγκρισή τους από τις Βρυξέλλες θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία κάθε χώρας.

Αυτές προβλέπουν την προσαρμογή (αύξηση) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής, την κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (υπάρχει σε Κύπρο, Βέλγιο και Ισπανία) και τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα.

Επίσης, προβλέπουν το συντονισμό στη φορολογία των επιχειρήσεων, μέσω του καθορισμού ενός ελάχιστου συντελεστή.

Την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, απάντησε ότι το εν λόγω Σύμφωνο περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από τις προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Αλταφάζ, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι οι γαλλογερμανικές προτάσεις είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις θέσεις της Κομισιόν.

Στόχος είναι οι νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής για την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ, να έχουν εγκριθεί έως το καλοκαίρι (από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και να εφαρμοστούν σύντομα στα κράτη μέλη.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα, Παρασκευή, εάν θα συγκαλέσουν νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις 4 Μαρτίου.

Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ ή μόνο των 17 χωρών του ευρώ. Η πρόθεση είναι να συγκληθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου πριν το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Μαρτίου.