Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας, επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της αφύπνισης του κοινωνικού περιβάλλοντος για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο. 

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται μια ομαδική προσπάθεια από συλλόγους, ιατρικά κέντρα αλλά και εταιρείες με στόχο την έγκαιρη διάγνωση με ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευάλωτες ομάδων παιδιών και εφήβων. 

Εδώ και δύο χρόνια, η πρωτοβουλία της «ΦΛΟΓΑ», Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, για το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Νοσηλεία», με την αποκλειστική υποστήριξη της εταιρείας GlaxoSmithKline έχει επιφέρει εντυπωσιακή αλλαγή στην καθημερινότητα των μικρών ασθενών. 

Τα νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» συμμετέχουν στο πρόγραμμα με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Έξι επιλεγμένοι νοσηλευτές πραγματοποιούν επισκέψεις καθημερινά στα σπίτια των παιδιών με νεοπλασίες σε όλη την Αττική διενεργώντας απλές ιατρικές πράξεις όπως αιμοληψίες, περιποίηση καθετήρα Hickman και χορήγηση ενέσιμων θεραπειών στο σπίτι. 

Τη ανάγκη λειτουργίας ενός τέτοιου προγράμματος και το αντίκρισμα που είχε επιβεβαίωσε και σχετική μελέτη της ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα περίπου 280-300 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο  τα οποία είναι υποχρεωμένα να επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά το νοσοκομείο για να υποβληθούν σε θεραπεία. Το 23% αυτών των επισκέψεων μπορούν να πραγματοποιηθούν από το σπίτι. 

Με σύνθημα «Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην σωστή ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα» η ΦΛΟΓΑ επεκτείνει τη δράση της ζητώντας και την υποστήριξη όλων στο κοινωνικό έργο της. Μέχρι και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου καλεί όλους να στείλουν ένα μήνυμα αγάπης στο 19454 για την ενίσχυση της δράσης του συλλόγου για τα παιδιά με καρκίνο. 

Στο πλευρό της στέκεται και ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών Πασχόντων από Κακοήθη Νοσήματα-Β. Ελλάδας  «ΛΑΜΨΗ». Οι δύο Σύλλογοι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσαν το κοινό ότι «''στον κόσμο, κάθε χρόνο, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό  20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά». 

Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά. 

www.floga.org.gr
Με κάθε μήνυμα στον αριθμό 19454, η «ΦΛΟΓΑ» θα ενισχύεται με 1 ευρώ τη φορά ( χρέωση ανά sms 1,23 ευρώ.