Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ESET | Ποιες είναι οι παγκόσμιες απειλές για τους υπολογιστές μας;


Τον Ιανουάριο η ESET μέσω του ThreatSense.Net, κατάφερε να συγκεντρώσει δεδομένα για κακόβουλα λογισμικά, χρησιμοποιώντας δεδομένα από χρήστες των προϊόντων της σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, αποτυπώνονται στο παρακάτω γράφημα.
Το Win32/Conficker, η πρώτη απειλή, είναι ένα δικτυακό worm που αρχικά εξαπλώθηκε χρησιμοποιώντας μια αδυναμία στο σύστημα ασφαλείας των Windows.
Το INF/Autorun worm που ακολουθεί δεύτερο, εξαπλώνεται με τη χρήση των removable media και περιέχει σύστημα backdoor. Ο ιός ελέγχεται και εξ αποστάσεως, ενώ ενεργοποιείται κάθε φορά που μολυσμένα media εισέρχονται στον υπολογιστή.
Το Win32/PSW.OnLineGames, το τρίτο στη λίστα, είναι μια οικογένεια από Trojan που χρησιμοποιείται σε επιθέσεις τύπου phishing, στοχεύοντας ειδικά σε όσους παίζουν on-line παιχνίδια. Τα Trojans αυτά έχουν δυνατότητες keylogging, ενώ μερικές φορές συνοδεύονται και από δυνατότητες rootkits, που συλλέγουν πληροφορίες σχετικές με το εκάστοτε on-line παιχνίδι και τους κωδικούς που απαιτούνται για τη συμμετοχή σε αυτό.
Το Win32/Bflient εμφανίστηκε στο ESET Top Threat μόλις πριν από τρεις μήνες και εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Τον Δεκέμβριο, το Win32/Bflient είχε καταλάβει την όγδοη θέση ενώ αυτό το μήνα βρίσκεται μόνο μία θέση πριν την πεντάδα. Από την άλλη πλευρά, oJava/TrojanDownloader.Agent.NCA υποχώρησε από την έβδομη στη δέκατη θέση.