Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Συμφωνία για δάνειο 900 εκατ. ευρώ υπέγραψε ο ΟΤΕ


Picture 0 for Συμφωνία για δάνειο 900 εκατ. ευρώ υπέγραψε ο ΟΤΕ

Δάνειο ύψους 900 εκατ. ευρώ πέτυχε να συνάψει ο ΟΤΕ με κοινοπραξία 16 τραπεζών, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη του αυτόνομα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, «υπέγραψε συμφωνία με κοινοπραξία 8 Ελληνικών και 8 ξένων τραπεζών για την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ανακυκλούμενης πίστωσης ύψους 900 εκατ. ευρώ».
Το δάνειο είναι διετούς διάρκειας, με δικαίωμα επέκτασης κατά ένα έτος και το επιτόκιο θα είναι ίσο με το επιτόκιο Euribor πλέον αρχικού περιθωρίου 500 μονάδων.
«Ο ΟΤΕ σκοπεύει να αντλήσει αρχικά μόνο το ποσό των 600 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει το ομόλογο ύψους 1,5 δισ. ευρώ το οποίο είχε συναφθεί τον Φεβρουάριο του 2008 και λήγει στις 14 Φεβρουαρίου του 2011. Το υπόλοιπο ποσό των 300 εκατ. ευρώ θα παραμείνει διαθέσιμο για τον Όμιλο ΟΤΕ σαν πιστωτική γραμμή ασφαλείας» σημειώνεται στην επιστολή.
«Η σημαντική ζήτηση που εκδηλώθηκε για το κοινοπρακτικό δάνειο του ΟΤΕ, με προσφορές ποσών άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ικανότητα του ΟΤΕ να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο λειτουργικό και οικονομικό του περιβάλλον. Η απρόσκοπτη πρόσβαση του ΟΤΕ σε χρηματοδότηση από τις αγορές αφενός αποδεικνύει ότι ο Όμιλος ΟΤΕ μπορεί αυτόνομα να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες είναι, όμως, και αναγνώριση των προοπτικών των δυναμικών ελληνικών εταιρειών», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ.
Εξάλλου, σχολιάζει το Reuters, η ελληνική εταιρεία δεν θα χρειαστεί την Deutsche Telekom ως «δανειστή ανάγκης», όπως δικαιούται μετά από σχετική απόφαση που έλαβε πέρσι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση.
Αποκλειστικός διοργανωτής και συντονιστής της έκδοσης ήταν η EFG Eurobank, ενώ συμμετείχαν και μεγάλες ελληνικές τράπεζες καθώς και η Bank of America/Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Citibank και η BNP Paribas.