Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί αρνήθηκε η Alpha τον ''γάμο'' με την Εθνική Τράπεζα


Η Alpha Bank διαφώνησε στο τίμημα αλλά συμφώνησε στο μοίρασμα θέσεων - Πως αντέδρασαν τα στελέχη της Εθνικής μετά το ''όχι'' της Alpha Bank - Ξεκινάει νέος γύρος διαπραγματεύσεων;
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες τα στελέχη της Alpha Bank ήταν θετικοί στην πρόταση συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα καθώς έβλεπαν ότι θα προέκυπτε ένας τραπεζικός κολοσσός που θα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο και εκτός συνόρων.
 
Μάλιστα με έμφαση τόνιζαν ότι το οργανόγραμμα που τους προτάθηκε, δηλαδή ποιοί θα κατείχαν τις ηγετικές θέσεις στο νέο σχήμα, ήταν πολύ ικανοποιητικό.
 
Η άρνηση όμως βασίστηκε κυρίως στη σχέση ανταλλαγής που πρότεινε η Εθνική, καθώς τα στελέχη της Alpha Bank διαρρέεται πως θα ικανοποιούνταν με μία προσφορά υψηλότερη, περίπου κατά 10% .
 
Για αυτό το λόγο τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως πιθανότατα δεν έχει ακόμα τελειώσει τίποτα, ιδίως μάλιστα όταν φημολογείται πως η αντίδραση στελεχών της Εθνικής, στην απόρριψη της πρότασης από την Alpha, είναι : "Ας μας κάνουν αντιπρόταση, να μας πουν τι θέλουν", μία πρακτική δηλαδή συνηθισμένη σε τόσο μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες.
 
Άλλη μία ένδειξη ότι το ''ειδύλλιο'' μεταξύ των 2 τραπεζών είναι ακόμα ζεστό, είναι ότι στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ακόμα και μετά την άρνηση, καταγράφησαν κέρδη που θα αντιστοιχούσαν σε συμφωνία.
 
Πάντως η σπουδή που επέδειξε το υπουργείο Οικονομικών για να εκφράσει την ικανοποίηση του για την συγχώνευση, πριν αυτή γίνει οριστική, δείχνει πως σίγουρα αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης όπως τον ξέραμε και πως επίκεινται είτε συγχωνεύσεις είτε εξαγορές.