Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011 η κυβέρνηση περιμένει επιπλέον έσοδα 900 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ και 600 εκατ. ευρώ από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Το 1,5 δισ. ευρώ λοιπόν που το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να αντλήσει από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, αποτελεί σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το προσδοκώμενο ετήσιο έσοδο εάν η Ελλάδα επιτύχει τον απολύτως εφικτό στόχο για παραγωγή 100 χιλιάδων βαρελιών ημερησίως. Σύμφωνα με το ΙΕΝΕ, η συγκεκριμένη παραγωγή καλύπτει το 25% των αναγκών της χώρας, ενώ τα έσοδα αυτά προκύπτουν με βάση τη φορολογία που προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο και με υπόθεση για μέση τιμή του βαρελιού πετρελαίου στα 75 δολάρια.
Πρόκειται για έναν ρεαλιστικό στόχο που για να επιτευχθεί δεν απαιτείται καμία απολύτως διπλωματική κίνηση ή διαπραγμάτευση με γειτονικές χώρες, καθώς όπως αναλύθηκε χθες από αρμόδιους επιστήμονες που ασχολούνται με την αγορά πετρελαίου, στην Ελλάδα εντοπίζονται αρκετές πετρελαιοπιθανές περιοχές και πιθανά πετρελαϊκά συστήματα. Ωστόσο, ο εντοπισμός συστημάτων αυτών αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για τον εντοπισμό πετρελαίου. «Τα κοιτάσματα βρίσκονται μόνο με γεωτρήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο γεωλόγος πετρελαίων και πρώην στέλεχος των ΕΛΠΕ Ντίνος Νικολάου, που πραγματοποίησε στη χθεσινή εκδήλωση μια εκτενή παρουσίαση των ερευνών που έχουν γίνει αλλά και των ερευνητικών στοιχείων για τα πετρέλαια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου από τις 175 ερευνητικές γεωτρήσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα μόλις το 13 -15% έγινε με ορθό τρόπο και με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, προκειμένου να εντοπιστούν τα πετρέλαια της Καβάλας και του Πρίνου πραγματοποιήθηκαν σε μια έκταση 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων 25 ερευνητικές και 54 παραγωγικές γεωτρήσεις ώστε να πραγματοποιηθεί η εκμετάλλευση της συγκεκριμένης λεκάνης και να εντοπιστούν 4 κοιτάσματα. Οι πετρελαιοπιθανές περιοχές ωστόσο υπολογίζονται σε 60 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου υπάρχουν πιθανότητες και έχει εντοπιστεί περιοχή που πληροί τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το νέο Πρίνο, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έχει παράξει 116 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 850 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ο κ. Νικολάου έκανε συγκεκριμένες αναφορές σε πιθανές περιοχές, ήταν ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικός στις διατυπώσεις του κάνοντας λόγο για περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα.
ΑΟΖ ή Υφαλοκρηπίδα;
Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του Παντείου καθηγητής Γρηγόρης Τσάλτας διατύπωσε εύλογα ερωτήματα σε σχέση με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αναφερόμενος στα θέματα του Αιγαίου ο κ. Τσάλτας, υπενθύμισε ότι η γειτονική Τουρκία δεν επικαλέστηκε casus beli ούτε για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, ούτε για την ΑΟΖ αλλά μόνο για την επέκταση της χωρικής θάλασσας (αιγιαλίτιδας ζώνης) από τα 6 στα 12 μίλια. Παρουσίασε μάλιστα έναν χάρτη σύμφωνα με τον οποίο η άσκηση του δικαιώματος αυτού από τη χώρα μας θα αφαιρούσε κάθε δυνατότητα άσκησης διεκδικήσεων από την Τουρκία στο Αιγαίο. Άρα σύμφωνα με τον καθηγητή η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απεμπολήσει το δικαίωμα υιοθέτησης των δικαιωμάτων που παρέχει το δίκαιο της θάλασσας δηλαδή της αιγιαλίτιδας ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχει σαφές θέμα με την μεγάλη ακτογραμμή της Τουρκίας, που όμως η μορφολογία των ακτών της δεν της επιτρέπει να απολαύσει πλήρως τα δικαιώματα που απορρέουν από το δίκαιο των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας, κάτι που έχει και η ίδια αποδεχθεί το 1974. Από την άλλη πλευρά το διεθνές δίκαιο είναι σαφές ότι τα νησιά έχουν τη δική τους αιγιαλίτιδα ζώνη δικαίωμα που δεν αμφισβητείται ενώ την ίδια στιγμή η ΑΟΖ πρέπει να διακηρυχθεί και να συμφωνηθεί, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάλτας, σε αντίθεση με την ΑΟΖ η οποία πρέπει να ανακηρυχθεί και να συμφωνηθεί.