Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Η κρίση χρέους και οι αγορές μετοχών


Σε ράλι επιδίδονται το τελευταίο διάστημα οι μετοχές τραπεζών της Ευρώπης και δη εκείνων των χωρών του Νότου, καθώς οι επενδυτές στις μετοχικές αγορές προσδοκούν μια δυναμική «απάντηση» των Ευρωπαίων ηγετών στην κρίση χρέους. Πιο επιφυλακτικοί είναι, ωστόσο, οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων.

Η Goldman Sachs συστήνει την αγορά μετοχών ευρωπαϊκών τραπεζών για πρώτη φορά εδώ και δεκαέξι μήνες, εκτιμώντας ότι η άνοδός τους θα έχει διάρκεια. Ο δείκτης του Bloomberg Europe Banks έχει ενισχυθεί 16% από το Νοέμβριο, με τους τίτλους ελληνικών, ισπανικών και ιταλικών τραπεζών να ηγούνται της ανόδου.

Το συγκεκριμένο διάστημα οι μετοχές της ισπανικής Banco Santander και της ιταλικής UniCredit έχουν κάνει «άλμα» 23% και 25% αντίστοιχα. Οι δύο τράπεζες, ωστόσο, δεν είχαν το ίδιο «θερμή» αντιμετώπιση στην αγορά χρέους την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρίμιουμ που απαίτησαν οι επενδυτές για την αγορά των ομολόγων τους έναντι κρατικών ομολόγων ανήλθε σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η Santander εξέδωσε καλυμμένες ομολογίες πενταετούς διάρκειας ύψους 1 δισ. ευρώ, των οποίων το spread διαμορφώθηκε στις 287 μονάδες βάσης. Η UniCredit πούλησε καλυμμένες ομολογίες δωδεκαετούς διάρκειας ύψους 1,25 δισ. ευρώ με το spread να διαμορφώνονται στις 210 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές στις αγορές μετοχών φαίνεται να πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα γεφυρώσουν τελικά τις διαφορές τους γύρω από την έκταση των κεφαλαίων και κυρίως τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δίνοντας έτσι οριστικό τέλος στα σενάρια για εξάπλωση της κρίσης χρέους.

Οι προσδοκίες αυτές σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της κερδοφορίας μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών τους οδηγεί στο να αυξήσουν την έκθεσή τους σε τραπεζικούς τίτλους.

Την αισιοδοξία τους δεν συμμερίζονται οι κάτοχοι ομολόγων, καθώς θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις στην Ευρωζώνη ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια συμφωνία, που θα αναγκάσει τις τράπεζες να αποδεχθούν ζημιές επί των δανείων και άλλων στοιχείων ενεργητικού, που έχουν σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Η συνολική τους έκθεση στις χώρες αυτές υπερβαίνει τα 2 τρισ. δολάρια.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μην κινδυνεύσει η Ισπανία, όπου οι συνολικές απαιτήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχονταν στα τέλη του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), στα 716 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας το συνολικό ποσό των απαιτήσεων σε Ελλάδα και Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την BIS, τα πιστωτικά ιδρύματα της Γηραιάς Ηπείρου έχουν επίσης δάνεια και άλλα στοιχεία ενεργητικού (συμπεριλαμβανομένου κρατικού χρέους) ύψους 902 δισ. δολαρίων στην Ιταλία, ενώ η έκθεσή τους στην Πορτογαλία ανέρχεται σε 216 δισ. δολάρια.
πηγη:http://www.naftemporiki.gr