Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Στο 35,6% η ανεργία των νέων.


Πληθαίνουν οι προβλέψεις για δραματική αύξηση του ποσοστού των ανέργων μέσα στο 2011, με τελευταία την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική που κάνει λόγο για αυξητική τάση και το 2011. 

Στην έκθεση εκτιμάται ότι μέσα στο 2010 η  απασχόληση μειώθηκε κατά περίπου 2,5%. Αλλά και τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι άκρως ανησυχητικά. Η κρίση έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας στο 13,8%

, και όπως φαίνεται και από τα στοιχεία Νοεμβρίου, χτυπά περισσότερο τους νέους, ηλικίας μέχρι 25 ετών. Μέσα σε ένα χρόνο, από το Νοέμβριο του 2009 έως το Νοέμβριο του 2010, στη μακριά λίστα των ανέργων προστέθηκαν 160.624 άτομα. Η ανεργία των νέων από 15 έως 24 ετών, αγγίζει εξωπραγματικά ποσοστά της τάξης του 35,6%, ενώ πολύ υψηλή είναι και η ανεργία των ανθρώπων από 25 έως 34 ετών (17,9%). 

Παράλληλα, και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας γίνεται σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Μέχρι την ηλικία των 22 ετών, το ποσοστό των ατόμων που έχουν μια εργασιακή εμπειρία δεν ξεπερνά το 50%. Ακόμη και στην ηλικία των 25 ετών, το 20% των Ελλήνων δεν έχει αποκτήσει καμία εργασιακή εμπειρία. Κι όταν οι νέοι βρίσκουν την πρώτη τους δουλειά, αυτή είναι κατά κύριο λόγο (40,5%) προσωρινή εργασία πλήρους απασχόλησης, ενώ σημαντικό  ποσοστό της τάξης του 11,4% εργάζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης (είτε σε μόνιμη είτε σε προσωρινή εργασία). 

Σε αυτό το κλίμα, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχεδιάζουν τα  προγράμματα δράσης για το 2011, τα οποία δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν μέσα στο 2010.  

Στο υπουργείο, γνωρίζουν ότι σε περίοδο ύφεσης, τα περιθώρια συγκράτησης της ανεργίας είναι στενά. Βασικό εργαλείο είναι το σχέδιο ύψους  2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και στόχος είναι η συγκράτηση της ανεργίας στο 14,5%. 

Ήδη, επανατέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας και μάλιστα, προβλέπεται πως θα μπορεί να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος, ακόμη και οι επιχειρήσεις που απασχολούν ένα μόνο εργαζόμενο.  

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, δεύτερη προτεραιότητα του υπουργείου είναι η απορρόφηση του συνόλου των 80 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν από 1 – 49 εργαζόμενους. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό που δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 17 Μαρτίου, το υπουργείο επιδιώκει, με δράσεις συμβουλευτικής και κατάρτισης να βοηθήσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες στην αγορά εργασίας. Μετά την αξιολόγηση από τον ΟΑΕΔ των προτάσεων για τις επιχειρήσεις με 50 εργαζομένους και άνω, θα προχωρήσει η υλοποίηση του. 

Τρίτη προτεραιότητα είναι η επαναπροκήρυξη του προγράμματος για νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο υφυπουργός τονίζει πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπερκαλύφθηκε το 2010 και αναμένονται ανάλογα αποτελέσματα και το 2011. Μάλιστα, στο νέο πρόγραμμα, θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης ενός ατόμου ως προσωπικό με  ευνοϊκούς όρους. Η συνέχιση του προγράμματος  για τα άτομα με αναπηρία και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, είναι η τέταρτη  προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, κινείται και το πρόγραμμα για την Κοινωνική Εργασία που απευθύνεται πρώτιστα στα ΑμεΑ και στους εργαζόμενους άνω των 55 ετών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι στα 75 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα γνωστά προγράμματα, εντός του επόμενου διαστήματος θα προωθηθούν και νέα, με σημαντικότερα τα  Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα στο πρότυπο του αντίστοιχου της Καστοριάς. Στόχος των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε Νομού, καθώς διαπιστώθηκε πως οι οριζόντιες πολιτικές δεν λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά σε όλους του Νομούς. Ο προϋπολογισμός τους κυμαίνεται από 150 – 200 εκατομμύρια ευρώ. Προτεραιότητα θα δοθεί στους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ, καθώς και στους νέους αγρότες. 

Παράλληλα, θα προωθηθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την  Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Επιδίωξη του υπουργείου είναι η δημιουργία και λειτουργία  Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που θα δώσουν τη δυνατότητα σε ομάδες συνεργασίας από νέους, μακροχρόνια άνεργους και όλες τις κατηγορίες ευπαθών κοινωνικά ομάδων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. 





Πηγή:www.capital.gr