Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Όταν μια προσφορά παραείναι καλή για να είναι αληθινή


 
Είμαστε τρεις συνέταιροι μιας εταιρείας που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και έχουμε αναπτύξει ένα επαναστατικό προϊόν ηλεκτρονικού εμπορίου. Αναμένουμε ότι τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, τα έσοδά μας θα φτάσουν τα 3 εκατ. δολάρια. Χθες λάβαμε μια προσφορά ύψους 5 εκατ. δολαρίων για το 15% της εταιρείας, με μελλοντική αρχική δημόσια προσφορά. Σας φαίνεται καλή περίπτωση; Πρέπει να ξέρουμε γιατί οι επενδυτές θέλουν να τους απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. —F.B., Μαϊάμι
 
Η περίπτωσή σας μοιάζει παράξενη από πολλές απόψεις. Καταρχάς, σε μια τέτοια προσφορά δεν θα έπρεπε να απαιτείται επείγουσα απάντηση. Στο κάτω - κάτω, αν έχετε πράγματι αναπτύξει ένα τόσο εντυπωσιακό προϊόν, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σε μερικές εβδομάδες ή μήνες, σωστά;
 
Όταν υποβάλλεται μια επενδυτική πρόταση και μάλιστα αυτού του μεγέθους, δεν είναι ασυνήθιστο να απαιτείται το ανωτέρω χρονικό διάστημα προκειμένου να διενεργηθεί ο έλεγχος δέουσας επιμέλειας, να γίνουν διαπραγματεύσεις και συσκέψεις, κι έπειτα να συνταχθούν και να υπογραφούν τα σχετικά συμβόλαια. Όταν οι επίδοξοι επενδυτές πιέζουν για άμεση απάντηση σε μια τόσο μεγάλη συμφωνία, πρέπει να είστε υποψιασμένος ότι κάτι δεν πάει καλά.
 
Κάτι άλλο που γεννά ερωτηματικά είναι το ύψος της προσφοράς. Οι εν λόγω επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι το 15% μιας νεοϊδρυθείσας εταιρείας, η οποία προς το παρόν ουσιαστικά δεν έχει έσοδα, αξίζει 5 εκατ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά κοστολογούν την αξία της επιχείρησής σας σε πάνω από 33 εκ. δολάρια, τη στιγμή που τα έσοδά σας για τον πρώτο χρόνο δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 εκατ. δολάρια.
 
Μπορεί να έχετε πράγματι στα χέρια σας ένα επαναστατικό προϊόν. Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο ότι οποιοσδήποτε νόμιμος επενδυτής θα υπέβαλλε μια τόσο υψηλή προσφορά προτού το προϊόν να βγει στην αγορά και να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.
 
Σύμφωνα με την Larraine Segil, πρώην συνέταιρο στην εταιρεία συμβούλων Vantage Partners και ειδική σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και συγχωνεύσεων/εξαγορών, είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία, ο οποίος θα σας βοηθήσει να καταλήξετε σε μια ανεξάρτητη αποτίμηση της αξίας της εταιρείας σας: «Προσλάβετε μια υψηλής ποιοτικής στάθμης λογιστική εταιρεία για να συνεργαστεί μαζί σας στην αποτίμηση της επιχείρησής σας, η οποία αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως είναι οι αξιολογήσεις αντίστοιχων εταιρειών του κλάδου, η τρέχουσα απόδοση και το ιστορικό της εταιρείας, καθώς και η ακεραιότητα και η πρότερη εμπειρία της διοίκησης».
 
Αν και το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων αναμφίβολα θα ακούγεται ελκυστικό στους επιχειρηματίες μιας νέας εταιρείας, χωρίς μια αξιόπιστη, εξωτερική αποτίμηση της επιχείρησής σας, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν η προσφορά αυτή είναι ικανοποιητική ή όχι. Ωστόσο, ακόμη κι αν το ποσό είναι εντάξει, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σπεύσετε να δεχτείτε την πρώτη προσφορά που σας κάνουν, εφόσον η συμφωνία δεν ευθυγραμμίζεται με τους στόχους σας.
 
Από την άλλη πλευρά, η προσφορά αυτή δεν αποκλείεται να είναι η βιτρίνα μιας απάτης, λέει ο Steve Kaufer, πρόεδρος της Inter/Action Associates, συμβουλευτικής εταιρείας για την ασφάλεια με έδρα το Palm Springs της Καλιφόρνια. Το γεγονός ότι οι επενδυτές πιέζουν για μια άμεση απάντηση καθιστά την πρόταση ιδιαιτέρως ύποπτη, σύμφωνα με τον Kaufer.
 
«Δεν έχει νόημα να προσφέρουν 5 εκατ. δολάρια για ένα μικρό τμήμα της επιχείρησής σας. Ενδεχομένως να υποκρύπτεται κάποιο άλλο συμφέρον», υποστηρίζει ο ίδιος.
 
Παρόλο που ο Kaufer δεν έχει ξανακούσει τέτοια περίπτωση, εικάζει ότι θα μπορούσε να πρόκειται για μια εκδοχή της λεγόμενης Νιγηριανής απάτης, όπου οι επιτήδειοι επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή να πάρουν τον έλεγχο ενός domain name, εφόσον είναι μοναδικό ή έχει αξία.
 
Το καλύτερο θα ήταν να απευθυνθείτε σε ένα δικηγόρο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τόσο τους ίδιους τους επενδυτές όσο και τη σοβαρότητα της προσφοράς τους. Εάν ενεργούν νόμιμα, θα συναινέσουν στον έλεγχο δέουσας επιμέλειας και θα συνεργαστούν πλήρως. Αν όχι, είστε τυχεροί που τη γλιτώσατε, όποιες κι αν ήταν οι προθέσεις τους.
 
Η Karen E. Klein είναι δημοσιογράφος με έδρα το Λος Άντζελες και καλύπτει θέματα επιχειρηματικότητας και μικρών επιχειρήσεων.