Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ευνοϊκές προοπτικές για αποφοίτους ΜΒΑ



“Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπέστη σημαντική μείωση σε ότι αφορά τις προσλήψεις το 2008 και 2009 αλλά τον τελευταίο χρόνο, υπήρξε σημαντική βελτίωση και φέτος αναμένεται οι προσλήψεις να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα”, λέει ο  Bernard Garrette,  associate dean του MBA στο HEC Paris. “Το consulting υποχώρησε και αυτό ως ένα επίπεδο, αλλά οι εταιρίες management consulting θέλουν να προσλάβουν περισσότερους MBAs φέτος.
Σύμφωνα με την έρευνα QS Top MBA Jobs and Salary Trends Report 2010/11, με δείγμα περισσότερων από 5000 εταιριών, οι προσλήψεις MBAs στον χρηματοοικονομικό τομέα αυξήθηκαν κατά 22% το 2010 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 11% ακόμα τον επόμενο χρόνο. Στο consulting οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 19% το 2010 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 37% τον επόμενο χρόνο.
“Μετά από μια μείωση των θέσεων εργασίας για τους μαθητές ματ το 2008 και το 2009, είδαμε μια επιστροφή στο κανονικά επίπεδα προσφοράς θέσεων εργασίας αυτή τη χρονιά”, λέει η Jacqueline Wilbur, senior director του MBA Career Development Office του MIT. “Το management consulting και το investment banking άρχισαν ξανά να αναζητούν τους καλύτερους υποψήφιους.”
Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ήταν αρκετά δύσκολη για τους απόφοιτους MBA που ζητούσαν απασχόληση στο χρηματοοικονομικό τομέα. Η ζήτηση έπεσε το 2001-2003 με τις μεγάλες εταιρίες να κόβουν μέχρι και 80% των θέσεων για MBAs σε μερικά γραφεία.
Η  Diane Morgan, director του Career Service του LBS πιστεύει ότι οι τράπεζες αλλάζουν συμπεριφορά και βλέπουν πλέον την κατάσταση πιο μακροπρόθεσμα. Πολλές από αυτές έκαναν το λάθος να μειώσουν υπερβολικά τις προσλήψεις το 2002 και είχαν κενά σε ικανό ανθρώπινο δυναμικό όταν οι αγορές ανέβηκαν.
Οι προσλήψεις στον τομέα του consulting ανεβαίνουν σταθερά εδώ και δύο δεκαετίες και αναμένεται να συνεχίσουν την άνοδό τους στο άμεσο μέλλον.