Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Οι επιπτώσεις της αύξησης των διδάκτρων στην Μ. Βρετανία στη χώρα μας


Η μεγάλη και μη αναμενόμενη αύξηση των διδάκτρων στην Μ. Βρετανία αναμένεται να επηρεάσει και τον Ελληνικό εκπαιδευτικό χάρτη. Παραδοσιακά, η Μ. Βρετανία ήταν ο πιο ελκυστικός προορισμός για Έλληνες φοιτητές λόγω της γλώσσας, της ποιότητας και οργάνωσης των σπουδών αλλά και λόγω του κόστους. Όμως, όπως φαίνεται, τα δίδακτρα θα ξεκινούν πια από τα 7,000 Ευρώ και σε αρκετές περιπτώσεις θα ξεπερνούν τα 12,000 Ευρώ το έτος (από 3,000 περίπου που είναι αυτή τη στιγμή το κόστος κατά μέσο όρο).

Οι προηγούμενες αυξήσεις στην Μ. Βρετανία στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας δεν φάνηκαν να επηρεάζουν τα νούμερα των αιτήσεων. Όμως, η νέα μεγάλη αύξηση σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση πολλών χωρών και ιδίως της χώρας μας δημιουργούν μία νέα δυναμική (μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ήταν πρώτη στον αριθμό φοιτητών εκτός Μεγάλης Βρετανίας πριν από περίπου μία δεκαετία). Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ στη χώρα μας δεν δείχνουν να βελτιώνονται άμεσα, η αγορά έχει πρόβλημα και έτσι τα διλλήματα είναι μεγάλα…

Το πιο πιθανό είναι να κερδίσουν τα Κολέγια στη χώρα μας από αυτή την κατάσταση, τουλάχιστον για τα προγράμματα Undergraduate (πρώτο πτυχίο) αν και πολλά από αυτά χρεώνουν ανάλογα ποσά με αυτά που θα χρεώνει η Μ. Βρετανία, ενώ δεν θεωρώ ότι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του εξωτερικού θα λιγοστέψουν, αφού πρόκειται συνήθως για μονοετή προγράμματα.

Θα επανέλθω…

10 Ιανουαρίου 2011