Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Αλήθειες και ψέματα για τα πτυχία 3ετους φοίτησης


Ένα από τα θέματα που έχουν ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές της ακαδημαϊκής κοινότητας, είναι η δυνατότητα για απόκτηση πτυχίου μετά από 3ετη φοίτηση.
Όσοι αντιδρούν, αποσιωπούν τεχνηέντως ότι δεν είναι υποχρεωτική η μετατροπή των σπουδών σε τριετείς. Θα το κάνουν μόνο όσα πανεπιστήμια το επιθυμούν. Σημαντική παράμετρος είναι η προϋπόθεση να συμφωνήσουν όλα τα ομοειδή τμήματα σε τριετείς σπουδές για το αντικείμενό τους.
Για παράδειγμα:
Για να αποφασιστεί η απόκτηση πτυχίου σε τρία χρόνια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πρέπει να συμφωνήσουν τα τμήματα Φυσικής όλων των Πανεπιστημίων.
Έτσι, το επιχείρημα περί πτυχίων δύο ταχυτήτων καταρρίπτεται από τη γέννησή του.
Να δώσουμε μερικές επιπλέον απαντήσεις, για να γίνουν απολύτως κατανοητά θέματα, για τα οποία γίνεται θόρυβος χωρίς ουσιαστικό λόγο:
ΓΙΑΤΙ ΔΟΘΗΚΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΡΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ;
Η χώρα μας θεωρείται εκτός ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού χάρτη, όσο δεν προσαρμόζεται και δεν ακολουθεί μια σειρά από διεθνείς πρακτικές λειτουργίας και αξιολόγησης, οι οποίες θα προσδώσουν διεθνές κύρος και θα κάνουν ελκυστικά και ανταγωνιστικά τα ελληνικά δημόσια Ανώτατα Ιδρύματα.
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΚΗ Η ΘΕΣΠΙΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ 3ΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: όχι! Μόνο όποιο πανεπιστημιακό τμήμα το επιθυμεί, και αφού συμφωνηθεί με τα ομοειδή τμήματα όλων των πανεπιστημίων, ξεκινούν οι διαδικασίες .
ΤΕΛΙΚΑ, ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΞΙΑ Ή ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΝΕΚΡΟ ΓΡΑΜΜΑ;
Ενώ είναι προαιρετική η θέσπιση πτυχίων τριετούς φοίτησης, υπάρχουν πανεπιστήμια που μπορούν να εξετάσουν τις θετικές πλευρές μιας τέτοιας προοπτικής. Η διεθνής εμπειρία λέει, ότι υπάρχουν σπουδές που πιθανόν να είναι υπερβολή να διαρκούν τέσσερα χρόνια, ειδικά σε σπουδές «τεχνικών επαγγελμάτων».
Στόχος του νέου Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, είναι να κάνει πιο ανοιχτό το ελληνικό πανεπιστήμιο. Να του επιτρέψει να προσαρμοστεί με το ευρωπαϊκό περιβάλλον, κόντρα σε δυνάμεις αδράνειας, που ήθελαν να κρατούν το ελληνικό πανεπιστήμιο σε συνθήκες στασιμότητας και τέλματος.
Δείτε το συγκεκριμένο μέρος του Προσχεδίου Νόμου που αναφέρεται στη Διάρθρωση των σπουδών εδώ